20. února 2024

Vít Vomáčka: Média lidi straší, energie jsme zvládli, není zase tak moc zle

(XTV.cz) Jak hodnotí poslanec ODS a člen sněmovního zemědělského výboru Vít Vomáčka včerejší blokádu Prahy? Plyne z protestu nějaké poučení – z nespokojenosti zemědělců? Ač sám říká, že Green Deal je k jednání, co tím má na mysli, uvážíme-li, že Green Deal je dávno tady? Neukazuje se, že jde o slepou uličku? Co by se mělo po včerejšku změnit? A co říká na aktuální situaci ohledně vládní koalice, které podle průzkumů nevěří příliš mnoho občanů, a na případné přijetí eura?

Celý rozhovor s Vítem Vomáčkou můžete zhlédnout na XTV.cz.

„Nejprve bych začal tím, co to bylo v pondělí za protest – samozřejmě byl legální, šlo o projev demokracie. Mne potěšilo, že tohoto protestu se nezúčastnila ani Agrární komora, ani Zemědělský svaz, ani Asociace soukromých zemědělců. Nikdo z nich se nezúčastnil, demonstrace proběhla. Před Sněmovnou jsme mohli slyšet výkřiky ‚do plynu s vámi‘; to mi připadalo velmi zvláštní,“ uvádí Vít Vomáčka.

„Korunu tomu dali organizátoři, kteří protest zrušili, protože řekli, že jim byl ukraden různými politickými silami,“ dodává Vít Vomáčka. „Čekají nás další protesty. Myslím si, že všichni mluvíme de facto stejně, akorát to všichni ne vždy řeknou a mají potřebu to znovu říkat. Shodneme se, že Green Deal pro zemědělce je otázka k jednání, byrokracie je otázka k jednání, stejně tak dovoz ukrajinského obilí je určitě důvod k jednání, k nespokojenosti.“

„Myslím, že pan ministr Výborný (zemědělství, pozn. red.) chtěl se zemědělci, kteří před ministerstvem protestovali, mluvit, oni odmítli vypískali ho, ale to není demokratická cesta. Demokracie je diskuse,“ podotýká Vít Vomáčka.

Vít Vomáčka

poslanec PČR