Interpelace na ministra vnitra ve věci vybavení volebních místností
8. července 2021

Petr Beitl: Interpelace na ministra vnitra ve věci vybavení volebních místností

(www.psp.cz ) Ústní interpelace poslance Petra Beitla na ministra vnitra Jana Hamáčka ve věci vybavení volebních místností.

Vážený pane nepřítomný ministře, můj dotaz či iniciativa vychází ze zkušeností z krajských voleb a týká se voleb, které budou letos na podzim, a vlastně i všech dalších voleb. Podle metodiky Ministerstva vnitra měli starostové obcí zajistit dezinfekční prostředky na ruce pro voliče. Asi se shodneme, že vzhledem k tomu, že se jedná o veřejný prostor, je jedním z nejvhodnějších a nejhygieničtějších zařízení automatický bezdotykový dávkovač dezinfekce, takový, jaký dnes stojí v každém obchodu a na který jsou proto občané zvyklí, ideálně na stojanu. Jednoduchý typ stojí kolem 2 000 korun.

Jaké ale bylo překvapení starostů, když se z Ministerstva vnitra následně dozvěděli, že když dávkovače na dezinfekci zajistí, náklady vynaložené na jejich nákup nepatří mezi uznatelné volební náklady.

Vážený pane ministře, ptám se ústy starostů z mého regionu: Na tomhle chcete šetřit? Opravdu se mají ve volební místnosti při takové akci používat dezinfekční prostředky v dávkovačích, které jsou primárně určeny do domácností, nikoliv pro hromadné použití ve veřejném prostoru? Jsem přesvědčen, že dezinfekce rukou v prostředí, kde se pohybuje větší počet osob, se stane normou i po skončení koronavirové krize. Bezdotykové dávkovače by se proto měly stát běžným vybavením volebních místností i do budoucna.

Žádám vás tedy, abyste se zasadil o systémové a racionální řešení náhrad volebních nákladů, které obcím v souvislosti s těmito požadavky vznikají a vzniknou. Věřím, že takový přístup bude mít plošný význam pro celou zemi, a nejenom ve volbách. Děkuji.

Ing. Petr Beitl

poslanec PČR