13. února 2020

Interpelace na ministryni financí ve věci formuláře na EET

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Beitla na ministryni financí Alenu Schillerovou ve věci formuláře na EET.

Petr Beitl:

Pěkné odpoledne, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně. Ministerstvo financí po kritice přehnané byrokracie raději stáhlo formulář na tzv. zvláštní režim EET, který má od 1. května sloužit pro bezhotovostní platby. V něm mají podnikatelé povinnost každého čtvrtroku vyplnit až 500 kolonek. Podle mluvčího Ministerstva financí Michala Žurovce probíhá nyní revize a snaha o jeho zjednodušení.

O vysoké administrativní náročnosti ale mluvil už dřív třeba šéf podnikatelských odborů Radomil Bábek. Už loni upozornil, že tahle varianta přinese ještě víc papírování a zdržování, takže živnostníci nakonec přejdou na běžnou formu EET nebo s podnikáním raději skončí. Ve formuláři totiž budou muset kromě jiného uvádět údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek za každý den. Kromě toho bude nutné vyplnit pořadové číslo první a poslední účtenky, a to opět v každém dni za celé čtvrtletí. V další části formuláře pak budou muset podnikatelé vyplnit i součty za jednotlivé měsíce a také celé čtvrtletí.

Vážená paní ministryně, víte o tom, že podle Českého statistického úřadu meziročně poklesl počet podnikatelů o 16 tisíc? Zdá se býti jasné, že překážky, které stát podnikatelům neustále klade, každý nepřekoná a vzdá to. Vždyť represe ze strany Finanční správy a státu, kdy se kontroluje hlava nehlava s cílem doměřit daň nebo udělit pokutu, zná každý.

Nyní dovolte dvě otázky. Považujete vy nebo úředníci ministerstva podnikatele za pokusné králíky, na kterých testujete toxicitu vašich nařízení a míru jejich odolnosti a vůli dále podnikat? Má být tato forma zvláštního režimu EET poslední ranou těm drobným podnikatelům, kteří z hlediska objemu tržeb nejsou schopni absolvovat martyrium se zapojením do elektronického EET? Děkuji.


Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová:

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane poslanče, tak mám k tomu něco připraveného, ale budu mluvit z hlavy.

Ten zvláštní režim, který jsme zavedli, tady ho odsouhlasila Poslanecká sněmovna, dala jsem ho do zákona, bylo to moje rozhodnutí, poté co jsem vydiskutovala varianty možného řešení pro ty nejmenší se všemi asociacemi a komorami v této zemi. Všechny jsem je svolala už měsíc po doručení, nebo čtrnáct dní po doručení rozhodnutí Ústavního soudu, nachystala jsem varianty, a vždycky: toto je ono, toto udělejte.

Vyšli jsme z toho, co dneska podnikatel, který nemá EET, už musí dělat. Musí prostě - já nevím, chodíte ke kadeřníkovi třeba? Tak kdybyste tam přišel - chodíte asi určitě, že jo? Tak přijdete, a dnes ještě nemusí mít, až do 1. 5. nemusí mít kadeřník EET. Ale pokud už dneska řeknete dejte mi účtenku, tak vám ji dát musí, podle jiných předpisů. Tak my jsme si říkali: to stejně dělat musí na požádání, tak to napříště bude dělat povinně ten nejmenší. Řekneme si, ještě si připomeneme ty parametry pro něho. Pak říká daňový zákon, konkrétně daňový řád: průběžně si vede evidenci příjmů. Já jsem se třeba ptala své kadeřnice, své kosmetičky, protože když někde chodím, tak s nimi debatuji. Říkám: Jak to děláte, jak si hlídáte tržby, kolik jste třeba vydělaly? Protože to nevíte. A každá mi řekla... A dál jsem se ptala dalších řemeslníků - já žiju v normálním světě, takže bavím se s normálními lidmi, nežiju ve skleníku. A tak mi řekla třeba: Mám tady sešit, podívej se, mi říkala kosmetička, podívej se, tady mám sešit, denně si napíšu tržbu. Kadeřnice mi řekla to samé. Tady mám sešit, denně si napíšu tržbu. A oni to dělají.

A my jsme pro ty nejmenší, s příjmy do milionu, neplátci DPH, 600 tisíc hotovostních tržeb, maximálně dva zaměstnance, zavedli tento zvláštní režim. Finanční správa jim to chtěla ulehčit, samozřejmě i s Ministerstvem financí. A říkáme, vytvoříme formulář - nakonec to vyplývá i ze zákona - a ten formulář, ať nemusí vlastně, ať už tam jenom doplní ty údaje.

Tam nebylo žádných 500 kolonek prosím vás. Byl to návrh formuláře, byl na stránkách, v podstatě se o něm vedla debata, nešel nikam do tisku, nevznikla ani koruna škody nikomu. Já jsem po té debatě, která se tady strhla - protože tam samozřejmě nešlo o žádných 500 povinných kolonek, tam šlo o řádky, aby byl komfort, aby měl přesně dostatečný počet řádků - já jsem ho stáhla. Vydáme ho buď zítra, nebo v pondělí. Jak budu mít čas prostě, já už ho debatuji celý týden. Bude tak jednoduchý, že se nebudete stačit divit, jak bude jednoduchý, naprosto jednoduchý. Nikoho zatěžovat nebude. Takže to, co bylo, ten návrh, ten neměl být proto, aby to byla nějaká buzerace, ale proto, aby tam měli případné každé alternativy a mohli mít maximální komfort. Dobře, bylo to takto zneužito, není to pravda, 500 kolonek tam nebylo. Je to prostě zase tady jakási mediální bublina, útok na EET.

Víte, mně je dobře, já jsem minulý týden zahájila kampaň k EET, byla jsem v Letňanech, tam byl plný sál lidí. Dneska jsem si odskočila v polední pauze. Mezi těmi smlouvami a interpelacemi jsem byla asi hodinu a půl nebo dvě hodiny na konferenci, kde bylo asi 400 lidí, možná i víc, kterých se bude týkat třetí, čtvrtá vlna. A ta debata byla naprosto konstruktivní. Ti lidé byli slušní, věcní, nikdo tam nenadával, berou to tak, jak to je. Měla jsem tam s sebou kolegy z Finanční správy, z Generálního finančního ředitelství. Řešili jsme konkrétní problémy. Spíš mě třeba trápí problémy, které tam zaznívaly, které budu muset řešit s dalšími kolegy, které se týkají třeba průvodcovství načerno a tak dále. Což už je přesah Finanční správy. Budeme to muset řešit s MPO, s MMR. Já jsem slíbila, že na to svolám speciální schůzku jenom tady této skupiny. Ale ti lidé to prostě diskutují, debatují, a prostě ty bubliny bohužel, musím to tak říct, děláte jenom tady v Poslanecké sněmovně.


Petr Beitl:

Nebude to otázka. Já jsem se chtěl zeptat na to, kdy ten formulář vyjde. Vy jste na to odpověděla. Jenom jsem chtěl ještě krátce reagovat, že bych vám možná doporučil se přizpůsobit trošku metodě moudrého krále Václava, který chodil mezi lidi v přestrojení, aby zjistil, co si ti lidé skutečně myslí. Děkuji.

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová:

No ono, pane poslanče, já bych moc ráda. Ale s tím profláknutým obličejem já těžko prostě můžu jít, aniž by mě někdo poznal. Ale věřte tomu, chodím mezi lidi, mám ráda lidi, nebojím se jich. Jak můžu, tak prostě jdu kamkoliv, debatuji, vyslechnu si třeba někdy i nějaké věci, které se jim nelíbí, nebojím se. Ale já těžko - jestli chcete, abych tedy chodila v nějaké masce, to dělat nebudu. Já se lidí fakt nebojím a mám je moc ráda a s lidmi se bavím hrozně moc ráda. Děkuji.

Ing. Petr Beitl

poslanec PČR