2. října 2017

Politici ztrácejí vliv, stát je v rukou úředníků

(MF DNES) Krajskou jedničkou ODS do voleb je primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl. Navrátit politice slušnost a racionalitu. To je jeden z cílů, kterého by v poslanecké sněmovně chtěl dosáhnout primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl. Krajský lídr ODS hovoří před říjnovým kláním o 200 křesel v dolní komoře parlamentu například o tom, že stát se dostal do rukou ministerských úředníků, kteří vymýšlejí čím dál bizarnější zákony a prováděcí vyhlášky, jež mají často jen pramálo společného s realitou. „Politici ztrácejí sílu s tím něco dělat," říká padesátiletý politik.


Od roku 2010 jste starostou Jablonce, o dva roky později jste se stal jeho primátorem. Nyní bojujete o místo v parlamentu. Je to pro vás určitý vrchol politické kariéry, další politické patro?

Přijal jsem roli krajského lídra a z toho vyplývá, že věřím v náš i svůj úspěch. Je to samozřejmě spojené s velkým množstvím práce a s velkou odpovědností, ale chci se do sněmovny dostat a pokusit se určité věci změnit.

Co chcete měnit? S čím do utkání o parlament kráčíte?

Mohl bych vám teď citovat jednotlivé body našeho programu a ke každé jeho kapitole říci, co mě z toho bodu zajímá, co bych rád prosazoval. Já bych tady ale raději zůstal více v nadhledu a hodnotil situaci ze zkušeností, které jsem získal během své téměř desetileté politické kariéry. V roce 1989 jsem byl přesvědčen, že něco tak nefunkčního jako systém centrálního řízení nebo tak pokryteckého jako ideologicky zaměřené školství už nikdy nemůže existovat. Po 28 letech cítím, že jsme dramaticky jinde, než jsme chtěli být. Především v posledních pěti letech jsme opustili tu konzervativní cestu, po které před námi kráčejí vyspělé národy Evropy a dali se na cestu za samozvanými spasiteli. Místo politiky se politikaří, ministři se střídají jak svatí na betlému. Místo diskuze o programu se diskutuje, kdo má na koho jaké odposlechy. Vše spojené s politikou je předem dehonestováno. Veřejné mínění vodí někdo jak loutku na provázku odněkud z mediálního zákulisí. Místo schopných se o politické posty ucházejí spíše všeho schopní. Ve spojení s chaosem v desítkách nových zákonů a vyhlášek to vede k tomu, že politici ztrácejí čím dál více vliv na to, co se děje v naši zemi.

Tím máte na mysli co?

S narůstajícím počtem nových zákonů, státních úředníků a byrokracie je systém tak komplikovaný, že už se v něm nikdo nevyzná. Neexistují jednotné výklady k novým zákonům a požadavkům, takže ti, co je mají uvádět do praxe, ať už úředníci našeho města nebo podnikatelé, hrají roli zkušebních krys, na kterých se vyzkouší reálný dopad. No a když to úplně nevyjde, přijde během několika měsíců změna. Co na tom, že oborové svazy z terénu měsíce předem protestují a posílají své podněty. Příkladem může být kontrolní hlášení, EET, inkluze, GDPR (nařízení o ochraně osobních údajů), v podstatě dnes každý nový zákon. Je to špatné, když jde o zmíněné úředníky a podnikatele. Děsné ale je, když se jedná o zákony, které určují směry ve výchově a vzdělávání dětí a mládeže.

Můžete být konkrétnější v tom, co vás vlastně děsí?

Dám konkrétní příklad v pro mě poměrně důležitém odvětví, a to je sociálněprávní ochrana dětí. Tam jsou třeba metodické vyhlášky, které mají pomáhat lektorům, kteří s dětmi pracují. Člověk by řekl, že takový materiál bude vznikat v úzkém sepětí s terénem a zkušenými pracovníky. Opak je pravdou, názory lidí z praxe jsou označeny za staré myšlení a do terénu je vysláno myšlení nové. Je zakázáno říkat dětem, že musí při komunikaci, či výslechu říkat pravdu. Dítě má přeci právo lhát. Děti kolem patnácti let mají přirozené právo experimentovat s drogami. Pokud se na to přijde, netřeba z toho dělat vědu. A tak dále a tak dále, černé na bílém. Těm lidem, jenž s dětmi pracují a žili celý život v tom, že to normální není, nezávidím. Za nás platilo, že kdo lže, ten krade a kdo krade do pekla se hrabe. Samostatnou kapitolou jsou změny v legislativě předškolního a základního vzdělávání. Ředitel každé školy by vám mohl vyprávět, jak devastující účinky mají nové zákony, například inkluze, jak na kvalitu výuky, tak na pedagogické pracovníky.

Existuje ovšem mezi politiky vůle věci, jež popisujete, měnit?

Ta vůle a podpora se musí najít. Naplnit předvolební sliby, snížit byrokracii, zjednodušit zákony a daně, najít prostředky pro školy vědu a výzkum, zvýšit lidem mzdy, pracovat na rozvoji datové a dopravní infrastruktury. Kdy jindy, než teď, když se ekonomice daří, bychom měli podporovat potřebné změny. Jedno je jisté, budoucí vláda bude muset změnit přístup od restrikcí a omezení vůči středním firmám a podnikatelům k jejich podpoře. Od nakládání byrokratické a ideologické zátěže všem kdo v oblasti školství a vzdělávání pracují, k definování a oceňování úspěšné práce. Máme mnoho schopných lidí ve všech oborech, těm musíme přestat házet klacky pod nohy a naopak vytvořit prostředí, ve kterém se budou moci dále rozvíjet.

O tom by se dalo jistě hovořit hodiny a popsat stohy papírů, ale pojďme odbočit. Jak moc si na sněmovnu věříte, jaký očekáváte volební výsledek?

Máte pravdu a stohy papíru již byly popsány. Pokud se někdo chce podívat na konkrétní kroky, které plánuje udělat ODS, doporučuji se podívat do našeho volebního programu. Mou ambicí v Libereckém kraji je dvouciferný výsledek. Potěšilo by mě. kdybychom k tomu u nás porazili sociální demokracii a komunisty.

A nemůže vám ten výsledek „pochroumat“ třeba jméno Jiřího Kittnera, který je na třináctém místě krajské kandidátky ODS? Přeci jen je bývalý primátor Liberce pro některé lidi kontroverzní osobou.

Nám kandidátku neurčuje velký šéf z Prahy. ODS je demokratická strana, ve které se složení kandidátních listin tvoří odspodu členskou základnou. Pokud pan Kittner dostal tuto podporu, nelze jeho nominaci zpochybňovat. Kandidátka je nabídkou našich osobností voličům. Věřím, že naši voliči jsou svéprávní a dovedou si pomocí kroužků vybrat čtyři favority, kterým dají důvěru.

Pokud se dostanete do poslanecké sněmovny, opustíte post primátora či jabloneckého zastupitele?

Určitě nechci přebíhat, ale na přímou otázku přímá odpověď. V případě úspěchu dokončím svůj primátorský mandát a určitě se budu ucházet o místo na kandidátce pro další komunální volby v Jablonci. Na jakém místě tam budu, to budu řešit se svými stranickými kolegy a jestli dostanu podporu, to je plně v rukou občanů.
 

Ing. Petr Beitl

kandidát do Poslanecké sněmovny za ODS
primátor statutárního města Jablonce nad Nisou