11. července 2017

Jaké jsou podle vás největší problémy Libereckého kraje a jaké jsou možnosti jejich řešení?

(MF DNES) Co považuje volební lídr ODS Petr Beitl za nejpalčivější problém Libereckého kraje.

 
Zdravotnictví – aby zdravotnictví v kraji lépe odolávalo nárazovým vlivům (výpadky financování, odchody lékařů a sester), je nutné vytvořit systém páteřních nemocnic, ve kterém se jednotlivé články budou moci dle daných pravidel navzájem podržet v krizových situacích. V současné době je hrozbou zajištění financování navýšení platů sester. Vláda zůstala u slibů a proklamací a tíhu navýšení přenesla na nemocnice, města a kraje.

Doprava – obrovský problém s dlouhodobou smlouvou na krajské autobusové dopravce, výběr bych se snažil nastavit tak, aby uspěly společnosti prokazatelně úspěšné v tomto segmentu podnikání, dlouhodobě se ukazuje, že pouhá soutěž na cenu s sebou nese příliš mnoho rizik.

Sociálno – podobně jako u zdravotnictví není přes sliby státu zajištěno navýšení platů především pro pečovatelky. Pro mnoho dlouhodobě úspěšných, v systému zařazených neziskových organizací je tato situace likvidační. Jejich výpadek nemá kdo nahradit. Systémově je nutné navázat automaticky tabulkové platy na průměrnou mzdu. Objednavatel služby – stát, musí zajistit financování.
Ing. Petr Beitl

kandidát do Poslanecké sněmovny za ODS
primátor statutárního města Jablonce nad Nisou