27. září 2016

Anketa s lídry - Liberecký kraj

Co podle vás Liberecký kraj v příštím volebním období nejnaléhavěji potřebuje?

Je to hned několik věcí. K nejdůležitějším patří nastavení sítě zdravotních zařízení na území celého kraje a zahájení projektu vzdělávacího zařízení pro lékaře, sestry, zdravotníky a záchranáře ve spolupráci Krajské nemocnice Liberec a Technické univerzity Liberec. Potřeba je stabilizovat síť středních škol a víceletých gymnázií, propojit odborné školy s výrobními podniky a zlepšit technické vědomosti a dovednosti studentů škol.
Naléhavá je také rekonstrukce hotelu a vysílače Ještěd a je třeba památku zapsat do seznamu UNESCO. Dalšími dvěma velkými úkoly jsou technické a finanční zajištění systému rekonstrukcí krajských komunikací a stabilizace sítě poskytovatelů sociálních služeb. Nutné je posílit financování poskytovatelů, hlavně těch, kteří nejsou přímo napojení na veřejné rozpočty.

Co by měl kraj udělat nebo udělat lépe pro podporu podnikatelů a zaměstnanosti?

Zlepšit stav krajských komunikací. Prosadit zahájení výstavby nových komunikací na Hradec Králové, na Frýdlant a v okolí České Lípy. Zajistit napojení liberecké průmyslové zóny Sever na komunikaci R35. Podpořit lepší odbornou přípravu absolventů krajských středních škol.

V čem vidíte největší úspěch a neúspěch současného vedení kraje?

Úspěchem je dobré a transparentní hospodaření kraje. Jasným neúspěchem je neschopnost vedení kraje nastavit, projednat a prosazovat síť nemocnic a zdravotních zařízení na území kraje. Je jich ale víc – nedostatečné propojení středních odborných škol s výrobními podniky, což má za následek nedostatečnou odbornou připravenost absolventů krajských škol. A také podfinancovaná veřejná doprava