15. září 2016

Neslibujeme zlatá telata jako ostatní

(Liberecký kraj) MF DNES přináší další předvolební rozhovor. Dnes lídr ODS v Libereckém kraji Dan Ramzer.

Vede město, kde pravicová strana vítězí pravidelně už od roku 1994. Teď chce občanskou demokracii vrátit zpět i do krajské vlády, kde naposledy rozhodovala před osmi lety. „Neslibujeme zlaté tele, za nás mluví práce,“ říká Dan Ramzer, kandidát na hejtmana v Libereckém kraji za ODS. 


Jak chcete přesvědčit voliče, že ODS je jiná než před pár lety, kdy byla spojována s korupcí a klientelismem? 

ODS je pořád ODS, je jedinou stranou, která nabízí odpovědnost člověka sama za sebe. Když si vezmete starostu Smržovky Hotovce, pana senátora Zemana, primátora Jablonce Beitla, nestraníka a skláře Jiřího Pačinka, myslíte si, že tihle lidé by kandidovali za něco, v co nevěří? Za nimi je kus práce a ta za ně mluví víc než cokoli jiného. Na kandidátce je čtyřiačtyřicet lidí ze všech oblastí, je tam spousta učitelů, komunálních politiků, lidí přímo z praxe, z kultury. Pokud chce někdo stabilitu a odpovědnost, může zvolit nás. Jediný problém, který jsme kdysi měli, byl, že jsme málo lidem vysvětlovali, co chceme udělat a jak toho dosáhnout. A jestli tam byla nějaká selhání, tak osobní. Ale pokud vím, nikdo z mých kolegů nebyl pravomocně odsouzen. 

Přece jen, právě ODS a vládě Jiřího Kittnera se přičítá pověst Liberce coby nejzkorumpovanějšího a jednoho z nejzadluženějších měst. 

Ale kdo s ODS vládl? Sociální demokracie, a také někteří lidé ze Změny se na vládě podíleli. Ale je na voličích, zdali se teď budou dívat na to, co se povedlo ve Frýdlantě, ve Smržovce, v Jablonci, v Koberovech, jak se daří třeba jablonecké nemocnici nebo firmě Detoa. A myslím, že za ODS se toho povedlo hodně i v Liberci, dnes se všichni chlubí lázněmi, ale to byl projekt ODS, vznikly také dvě průmyslové zóny, které nabídly pracovní příležitost tisícům lidí, obnovila se tramvajová trať a investovaly peníze do areálu Technické univerzity. Takže spíše bych se soustředil na budoucnost. Ve volbách vám jsou politici schopni slíbit zlaté tele, my ne, já dlouhodobě říkám, že je daleko důležitější pracovat než slibovat. 

Promiňte, ale to se moc neshoduje s hesly, které máte v předvolební kampani. Tam mluvíte o snížení daní a zvýšení platů. To není slibování zlatého telete? 

To je celostátní heslo a to, že ho máme na billboardech, je odvislé od jedné jediné věci, od peněz na kampaň. Vyčítá se nám, že jsme vždy vedli nabubřelé kampaně, teď nás bude stát milion dvě stě, tři sta tisíc korun, skoro nejméně ze všech politických stran. Ale já si myslím, že lidé mají plné zuby předvolebních hesel, ta naše jsou na přemýšlení. Hlavním motem je, že umíme věci řešit v Libereckém kraji. Centrální heslo pak mluví o tom, že snížíme odvody a přidáme platy. Protože to spolu souvisí. Když snížíme odvody z mezd, což je administrativně velice náročná složka, nebude muset zaměstnavatel tolik odvádět státu a může přidat lidem. 

Tomu rozumím, jenže stále nechápu, proč jste se v kampani nezaměřili více na kraj a nepochlubili se tím, co mají vaši kandidáti za sebou. Namísto toho slibujete vyšší platy, což je téma spíše pro parlamentní volby. 

No, víte, osm let jsme u vlády nebyli, takže těžko můžeme prodávat nějaké téma, které se nám za tu dobu povedlo. Ale pokud se podaří snížit odvody mezd, které jsou teď třicet procent, tak zaměstnavatel je může dát lidem. Nevím, proč je pořád na podnikatele koukáno jako na někoho, kdo nás vykořisťuje, to je bolševický přístup. Dnes si chtějí zaměstnavatelé lidi zachovávat, vzdělávat, vytvářejí daleko lepší podmínky, dávají jim stravenky, platí důchodové pojištění, nemůžeme na ně koukat jako na ty, kteří lidi odírají. 

Na krajské vládě se už osm let nepodílíte, vidíte někde její rezervy? 

Dlouhodobě je bez koncepce zdravotnictví. Vyčítali to již paní Kocumové, která resort dva roky vedla a po jejím nuceném odchodu s tím dosud nikdo nehnul. Přitom my vůbec nevíme, kolik bychom tady měli mít gynekologů, zubařů, praktických lékařů. Kraje převzaly úlohu okresních úřadů, kde dříve zdravotní rada přesně věděla, kde má být kolik lékařů. Teď to neví nikdo. 

Myslíte, že za odchody lékařů i sester jsou skutečně nízké platy, jak se často prezentuje? 

Ne, problémem je administrativa, tlak na lékaře. Než mohou začít léčit, musí mít dalších šest let vzdělávání. U nás v kraji je blízko Německo a teď už vím, že kromě lékařů tam odešlo pracovat do Žitavy i pár učitelů. Jsou tam lépe placení a mají lepší podmínky. Abychom si je udrželi, musíme pro ně být zajímaví. Není tu žádná vzdělávací kapacita, proto chceme v rámci rekonstrukce liberecké nemocnice a její modernizace získat daleko více možností vzdělávat zdravotníky, a to včetně lékařů, záchranářů i sester. Ale je to běh na patnáct, dvacet let. Pokud ale k tomu nevytvoříme podmínky teď, tak už asi nikdy. 

Velkým tématem je také zakázka na dopravce pro kraj. Tím se chcete také zabývat? 

Ano, to je naše druhé téma, zbabrané výběrové řízení na dopravce. Všude jinde ostatní kraje bohatě platí dopravcům, mají daleko větší konkurenční výhody. Nepokrytě říkám, že jsem člen představenstva ČSAD Liberec, a tak vím, že my nemůžeme těm lidem přidat, protože nemáme z čeho. Je to závislé od toho, kolik je nám kraj ochoten dát. A není řešením vysoutěžit to tak, aby tady jezdila firma z druhého konce Evropy jenom proto, že je levná. Pak je riziko, že přijde 850 lidí o práci, protože to nejsou jenom řidiči, ale i další profese, třeba opraváři. 

Kraj si ale pohrává i s myšlenkou, že by zřídil vlastní dopravní podnik, s vlastními autobusy i řidiči. Co na to říkáte? 

V zásadě jsem proti tomu. Veřejná doprava je naopak oblast, kde by měla konkurence být. Je to byznysová záležitost a pro všechny by měla být nastavená stejná pravidla. 

Je naopak něco, za co chcete současnou krajskou vládu pochválit? 

Jsem rád, že jsou nastavená pravidla hospodaření, hodně peněz se ušetřilo na energiích, plynu a určitě je chci pochválit za podporu sportu, hasičů i kultury, za to, že našli odvahu k přímé podpoře kulturních akcí, třeba se kraj přihlásil k Valdštejnským slavnostem. Na druhou stranu, v době relativně hospodářského dostatku se každý rád chlubí. Byl bych rád viděl krajskou vládu, kdyby ty peníze nebyly, to by pak byli teprve frajeři. 

V posledních krajských volbách získala ODS přes devět procent, tedy pět křesel, v nedávném předvolebním průzkumu strana poskočila na třináct a půl procenta. To vás může těšit, ne? 

Ono bude důležité, nakolik dokážeme lidi přesvědčit v naší kampani a kolik jich pak skutečně přijde volit. Ta voličská mapa ODS se trochu změnila, mohou za to dvě věci. Tou první byla vládní krize v roce 2013, tou druhou je vstup ANO na politickou půdu. V kraji už jsme ústup voličů měli, část přešla ke Starostům a teď nám jich hodně sebralo v komunálu a v parlamentních volbách ANO. Uvidíme. ANO spíš získává z těch levicových voličů. U toho pravicového bohužel platí, že pokud je jednou zklamán, tak trvá dlouho, než se zase vrátí. 
 

Profil 

Dan Ramzer, 47 let * vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, později si doplnil pedagogické vzdělání na Technické univerzitě v Liberci * od roku 1992 působil jako pedagog na středním odborném učilišti ve Frýdlantu. V roce 1999 se stal jeho ředitelem * od roku 2007 je starostou města Frýdlant * od roku 2014 je krajským předsedou ODS * je ženatý, má syna a dvě dcery 

Ing. Dan Ramzer

kandidát na hejtmana