13. července 2023

Senátorský klub ODS a TOP 09: Ratifikaci dohody mezi ČR a USA v oblasti obrany podpoříme jednoznačně, umožní důležitou a intenzivnější praktickou vojenskou spolupráci

(www.ods.cz) Představitelé horní komory Parlamentu ČR se sešli u 14. schůze funkčního období. Na dnešním jednání projednávají ratifikaci dohody mezi Českou republikou a USA v oblasti obrany, novelu zákona o místních poplatcích nebo diskutované novely o drahách. Na schůzi druhou částí senátoři navážou znovu za týden 27. července.

„Dnešní schůze je defacto čtrnáctidenní, po dnešním skončení na ni navážeme 27. července. Dnes probíráme pět zákonů. Diskuse očekávám o místních poplatcích nebo drahách. Zároveň i během úvodního bodu ratifikace dohody mezi Českou republikou a USA v oblasti obrany. Na klubu jsme o věci intenzivně diskutovali a shodli jsme se na její jednoznačné podpoře. Podpora nedává americké armádě jakýkoliv bianco šek k pobytu jejích vojsk na území naší země ani výstavbě americké základny, jak je často dezinformačně interpretováno. Dle platné ústavy podléhá jakýkoliv pobyt ozbrojených sil na území země schválení obou komor. Dohoda precizuje pouze náležitosti, kdy spojenci z NATO například projíždějí Českou republikou nebo provádějí různá cvičení,” řekl Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09, který během projednávání očekává i kritické hlasy.

„Na dnešní schůzi zároveň očekávám větší diskusi v projednávání novely o drahách. Novela přináší práva pro cestující, tedy zpřísňuje podmínky pro přepravce. Stanovuje i různé lhůty nebo podmínky, a to například při zakupování jízdenek ve vlaku nebo v pomoci zdravotně postiženým osobám. Diskuse se bude především týkat institutu omezení provozuschopnosti dráhy, kam stát ročně dává až osm miliard. Je třeba více definovat pojmy,” řekl na tiskové konferenci senátor Martin Červíček.