3. února 2016

Příprava realizace stavby - křižovatka Mileta - opět o krok dále.

Příprava realizace stavby - křižovatka Mileta - opět o krok dále. … a doufejme, že je již na cestě, která brzy skončí vybudováním této dlouho očekávané a odkládané, velmi potřebné dopravní stavby v našem městě.

Tato dopravní stavba je velmi důležitá s ohledem na zlepšení průjezdnosti automobilní dopravy pro občany bydlící na Moravském Předměstí a Novém Hradci Králové,dopravní obsluhu fakultní nemocnice, zdravotní záchrannou službu, výzkumné a vědecké centrum, celý univerzitní komplex Univerzity Hradec Králové, nově budované stavby univerzitního kampusu Univerzity Karlovy, napojení Benešovy třídya další rozvoj této dosud zanedbávané lokality. Celkem se jedná o investice v rozsahu cca 1,5 – 2 mld. Kč. Kromě uvedeného je nové řešení dopravy na Miletě důležité pro realizaci již dlouho diskutovaného parkovacího objektu. Všichni Hradečáci vědí, že parkování u fakultní nemocnice je jedním z největších problémů. Pokud se tedy podaří vybudovat novou křižovatku Mileta včetně nového dopravního napojení nemocnice, umožní to rovněž postavit konečně parkovací objekt dostatečné kapacity. S tím se pak pojí možnost revitalizovat biokoridor okolo Labe za nemocnicí, který je dnes devastován parkujícími auty a dosáhnout tak v relativně krátké době opravdu kulturní prostředí v celém okolí univerzit a nemocnice.

Poslední překážka pro vydání změny územního rozhodnutí na tuto velmi diskutovanou a všemi velmi sledovanou stavbu byla, doufejme, překonána. Rozhodnutí zastupitelstva posvětilo dohodu o financování této stavby. Mezi subjekty, které se budou podílet na financování stavby, tady mezi Krajským úřadem Královehradeckého kraje, městem Hradec Králové a ŘSD, již došlo ke vzájemné dohodě o rozdělení projektu na jednotlivé části, které budou tyto subjekty financovat.  Dohoda ještě samozřejmě podléhá schválení krajského zastupitelstva, ale neexistuje důvod, pro jakékoli komplikace.  Vzhledem k důkladné přípravě podkladů pro projednání této věci v obou zastupitelstvech, předpokládáme potvrzení a odsouhlasení navrženého rozdělení financování celé této dlouho očekávané stavby.

Veškeré projektové podklady, vyjádření a stanoviska dotčených orgánů k vydání změny územního rozhodnutí č. 4393 na stavbu „I/31 Hradec Králové, křižovatka Mileta“ jsou již rovněž k dispozici. V přerušeném řízení o vydání změny územního rozhodnutí by v tom případě bylo možné okamžitě pokračovat, a to cílemvydat toto pro hradeckou dopravu klíčové rozhodnutí již začátkem měsíce května letošního roku. Všichni by se měli snažit, aby se urychlilo i následné stavební řízení a stavba se mohla začít stavět, když ne letos, tak nejpozději hned počátkem příštího roku. V tomto roce by tedy mohlo být již minimálně provedeno výběrové řízení na dodavatele stavby.

Není snad Hradečáka, který by na tuto dopravní stavbu nečekal. Problém tohoto dopravního uzlu se vleče již 30 let a po eskapádách s různými typy mimoúrovňových křižovatek, se konečně blíží stavba, kterou by nemělo nic a nikdo zdržovat. Dojde tak konečně k vyřešení jednoho z největších dopravních problémů ve městě.

Ing. Oldřich Vlasák

předseda oblastního sdružení
zastupitel statutárního města