20. března 2024

ANO manévruje mezi voliči svými, SPD a případně dalších proruských subjektů, řekl v Událostech, komentářích Marek Benda

(ČT 24) Dolní komora na mimořádné schůzi označila za největší bezpečnostní hrozbu nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Předseda poslanců ODS Marek Benda v Událostech, komentářích uvedl, že bylo k dispozici už v pondělí a opozice se na jeho formulaci mohla podílet. Domnívá se, že ANO manévruje mezi voliči svými, SPD a případně dalších proruských subjektů.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT.

Poslanci na mimořádné schůzi měli dlouhé projevy o Ukrajině, vyzbrojování nebo se různě osočovali. Koaliční návrh nakonec sněmovna přijala hlasy poslanců výhradně z koaličního tábora, ANO ani SPD návrh nepodpořily a místo toho podaly své návrhy usnesení, které sněmovna zamítla.

Benda měl naději, že se na návrhu usnesení podaří shodnout i s hnutím ANO, opozice na to ale prý neměla „náladu“. „Návrh se snaží jasně říct naše prozápadní zakotvení, nebezpečnost Ruska pro celou Evropu, potřebu podpory Ukrajiny včetně vyzbrojováni. Pokud k tomu nebude docházet, tak je Ukrajina oslabena a hrozí její porážka,“ sdělil Marek Benda v Událostech, komentářích.

Benda: Nevím, jestli poslouchají Lavrova

„Opozice se nejvíce rozčiluje, že bylo přihlášeno patnáct koaličních předsedů, ale zapomíná říci, že včera (v úterý, pozn. red.) v půl šesté vyvolával pan předsedající napřed pana Andreje Babiše, pak paní Schillerovou, pana Havlíčka a další, kteří nebyli v tu chvíli přítomni v sále a mohli klidně mluvit relativně brzy po začátku. Nezúčastnili se,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Usnesení prý bylo k dispozici už v pondělí večer, kdy se o něm podle Bendy dalo mluvit a některé formulace zmírňovat či zesilovat. Zopakoval, že to podle něj opozice nechtěla. ANO podle něj potřebuje „lavírovat mezi svými voliči a voliči SPD, případně ještě těch dalších úplně proruských subjektů“.

„(ANO, pozn red.) bude pořád říkat, že jsme sice součástí Západu, ale hlavně se musí jednat a vyjednávat. V jejich usnesení jsou věty, že je třeba nastolit příměří. Nevím jestli poslouchají ruského ministra zahraničí, pana Lavrova, který opakovaně říká, že příměří je možné, až bude vše dohodnuto, zjednodušeně řečeno, až jim Ukrajina odevzdá všechno, co zatím zabavili. A ještě se vzdá zbraní a členství v západních strukturách,“ prohlásil Benda, podle nějž Babiš opakovaně napadá české vojáky včetně náčelníka generálního štábu armády Karla Řehky – „takhle se nedá jednat s představitelem armády“.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha