4. srpna 2021

Události, komentáře: Očkování v krajích bez registrace a konec očkovacích center

(ČT 24) Měli by dostávat státní zaměstnanci dva dny volna jako odměnu za očkování? Téma Událostí, komentářů pro hejtmanku Ilonu Mauritzovou /ODS/ z Plzeňského kraje.

Celý rozhovor s Ilonou Mauritzovou můžete zhlédnout ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Neregistrovaní zájemci v Moravskoslezském kraji se mohou nechat naočkovat proti koronaviru od mobilních očkovacích týmů, třeba na Opavsku čekalo od rána ve frontě několik desítek lidí. Tam jim vakcínu podávali zdravotníci z Fakultní nemocnice v Ostravě. Už včera mobilní týmy očkovaly zájemce také na Bruntálsku či Frýdecko-Místecku. Takovou skupinu je připraven nasadit i například Královéhradecký kraj, a to na základě konkrétních požadavků praktických lékařů.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ukazuje se, že skutečně zájem k těm registracím je poměrně nízký, už se to skutečně snižuje, takže toto je cesta, jak se dostat na tu vyšší proočkovanost. To znamená jít cestou těchto neregistrovaných očkovacích míst.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A k hejtmance Iloně Mauritzové teď přibyl živě i
hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, i vás zdravím, pane hejtmane. Dobrý večer.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Dobrý večer přeji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Než se dostaneme k samotnému očkování, pojďme k tématu, které teď dělí politiky a politiku. Měli by státní zaměstnanci a vůbec zaměstnanci veřejného sektoru dostat 2 dny volna, pokud se nechají naočkovat, pane
hejtmane.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
My se musíme udělat analýzu, protože nevíme, jaký to bude mít dopad na naše zaměstnance a hlavně na naše instituce, protože se to týká samozřejmě nemocnic, týká se to škol. Dle mého názoru naši učitelé jsou proočkováni ve velké míře, takže to asi nepotřebují, protože navíc mají prázdniny. Úřad je proočkovaný ze 70 %, takže se trošku bojím, že ty 2 dny volna nějakým způsobem neovlivní ty, kteří se očkovat prostě nechtějí. Takže já se domnívám, že je třeba si nejprve říct, jaký to bude mít dopad a my chceme o tom rozhodnout v pondělí na radě kraje.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A vy jste o tom nemluvil s předsedou svého hnutí panem Babišem? Vy jste nevěděl, že s takovým návrhem přijde?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Tak jako všichni jsme to zaslechli, dozvěděli jsme se to a samozřejmě o tom jsme se také bavili a shodli jsme se na tom, že nejprve musíme vidět tu analýzu. Takže já si myslím, že toto rozhodnutí, co učinila vláda, se týká státních zaměstnanců, zdali je to nutné i v rámci těch, kteří pracují pro kraj, to se fakt musí nejprve zjistit a potom aplikovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Liberecký
hejtman Martin Půta, paní hejtmanko, vyzval zaměstnance, aby benefit odmítli. Bylo by to nespravedlivé, řekl. Cítíte to podobně?

Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
My jsme zejména se zabývali tím, jak máme velkou proočkovanost na našem úřadě a musím říct, že máme proočkováno téměř 75 % zaměstnanců našeho úřadu, kteří žádné volno nečerpali. A když jsme si právě analyzovali, jednali jsme o tom shodou okolností i dnes ráno, tak jsme si řekli, že 2 dny volna určitě to, aby se lidé naočkovali nebo abychom zvýšili větší zájem o očkování lidí, tak že to nepřinese. My jsme naopak přesvědčeni o tom, že musíme co nejvíce zpřístupnit očkování lidem odpoledne, o víkendu tak, aby právě se mohli nechat naočkovat a mohli například, když se naočkují v pátek odpoledne bez registrace o sobotě a o neděli, strávit tu dobu po tom očkování, pokud by měli nějakou mírnou reakci. Zároveň si myslím, že to, co je ještě důležité je to, že lidé, kteří dnes ještě nejsou naočkovaní, tak když se budou moci nechat naočkovat, například v té obci, ve které bydlí, tak tzn., že přijedeme mobilními týmy za nimi, tak jim to očkování zpřístupníme. Kolikrát se nechají naočkovat bez toho, aniž by potřebovali k tomu nějaké volno.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tzn., že ani další zaměstnanci, kteří spadají pod kraj, protože to jistě není jenom krajský úřad, paní hejtmanko, jak koneckonců říkal i pan
hejtman, takže ani těch se to podle vás týkat nebude nebo nemůže se to týkat.

Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
Pan
hejtman Vondrák velice dobře řekl, že učitelé mají prázdniny a máme velkou proočkovanost mezi učiteli. Pokud jde například o zdravotníky, tak my máme jednu z největších proočkovaností lékařů v našem kraji. Takže my si myslíme, že skutečně ti zaměstnanci volno nepotřebují. Jinak a pokud jde například o to, jak dostat větší množství lidí k očkování, tak my jsme například, a to považuju za důležitou cestu, oslovili přes Hospodářskou komoru přes 400 zaměstnavatelů a nabídli jsme jim, že prostřednictvím našich očkovacích týmů k nim do firem zajedeme, a že je tam naočkujeme. To znamená, že by nemuseli čerpat žádné volno, nemuseli by nikam jezdit, chodit a naočkovali bychom je na místě.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
My se k těm motivacím teď právě dostaneme, ale nejprve jenom nějaký takový pohled, jak vlastně pokračuje očkování ve vašich regionech. Máte přehled, ve kterých oblastech jsou nejvíce proočkovaní lidé a kde to naopak vázne ve vašem kraji, pane
hejtmane?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ano, tak jsou to především ty oblasti, které jsou odlehlé, tzn. ty, které nemají blízko nějaké očkovací centrum. Proto jsme také vyjeli do těch oblastí, jako je Jablunkovsko, jako je Vítkovsko, jako jsou i další oblasti Krnovska, to znamená Osoblaha. To znamená, víme, že takovéto obce, takovéto místa jsou méně proočkovaná, a proto jsme šli tou cestou, řekněme, těch mobilních týmů a chceme tím pomoci. Já bych tedy chtěl ještě upozornit na to, že se jedná o odloučené oblasti, nikoliv vyloučené oblasti, jak se někdy zaměňuje mylně a špatně. Takže samozřejmě to jsou věci, které chceme dělat, a dokonce jsme se teď shodli, že otevřeme nový projekt kde, že využijeme toho, že vždycky v těch větších obcích jsou nějaká nákupní centra, myslím tím markety typu řetězců a že bychom se pokusili s nimi spojit a najít prostě, řekněme ty doby, ty okamžiky, kdy budou nabízet nějaké akce a v ten den v podstatě třeba postavit na to místo i mobilní očkovací tým. Takže v podstatě jde o to vyhledávat místa, kde je nejvíce koncentrovaný počet lidí a samozřejmě tam potom očkovat. Takže je to o tom, jak jsem říkal na začátku, o těch odlehlých oblastech.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak ve vašich oblastech pokračuje očkování, myslím v Plzeňském kraji, paní hejtmanko?


Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
My jsme také udělali to, že jsme využili informací, které jsme dostali, statistické informace z ÚZISu a oslovili jsme starosty právě těch obcí, které jsou v oblastech řídce osídlených, kde tedy nemáme ve větší blízkosti naše očkovací centra a ve spolupráci s těmito starosty se snažíme organizovat očkování tak, aby i z těch menších obcí se pak sjeli ti lidé do jedné z větší a tam jsme mohli naočkovat. Jinak jsme otevřeli očkování bez registrací, které máme v očkovacích centrech v každém okresu a snažíme se tedy zvýšit i počet zájemců právě těch, kteří budou neregistrovaní, aby sem docházeli. A musím říci, že se nám to docela daří, protože když jsme udělali tento pokus 1 týden, tak hned následující týden se o 100 % zvýšil zájem lidí, kteří se přišli naočkovat. No a my, kromě jiného tady děláme i vlastní očkovací kampaň. My jsme se nespoléhali pouze na tu státní, a když dovolíte, já jsem věděla, že se o tom budeme bavit, tak jsem vám chtěla ukázat i letáčky, které jsme si zpracovali. Dáváme je starostům, aby je mohli vyvěsit na vývěsky, abychom je mohli dát do, například potravinových řetězců, které máme v těch menších obcích. Aby lidé věděli, kdy v našich centrech v těch menších budeme očkovat bez registrace a mohli zá námi přijet.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Paní hejtmanko, pane
hejtmane, když vás člověk poslouchá, tak neustále mluvíte o mobilních očkovacích týmech, mluvíte o obchodních řetězcích, mluvíte o očkování bez registrace, jako by se zdálo, pane hejtmane Vondráku, a teď se na vás obracím jako představitele největšího vládního hnutí, jako by se zdálo, že tohle funguje mnohem lépe než to původní, tedy ten původní záměr, že se lidé budou registrovat a pak teprve půjdou na očkování, tak se nabízí logická otázka, proč už to takhle nemůže fungovat několik měsíců?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Protože jsme museli proočkovat prioritní skupiny. Registrace se zavedla proto, aby se mohl v podstatě zprovoznit objednávkový systém. Abychom mohli očkovat nejprve ty nejstarší, učitele, lékaře a podobně. Čili jinými slovy řečeno, teď se ukazuje, že v podstatě ta registrace nemá už valného významu. Ona samozřejmě je velkým pomocníkem, protože dokáže naplánovat druhé očkování pro ty, kteří prochází očkováním řekněme, vakcínami, jako je Pfizer/BioNTech, která vyžaduje 2 dávky. Takové to očkování bez registrace je výhodné především z pohledu té jednorázové vakcíny, jako je Johnson & Johnson, tzn., vlastně jednou přijdete a už máte pokoj. Ale když máte, řekněme, tu vakcínu postavenou na dvou dávkách, tak musíte zase naplánovat za 3 týdny, aby ten dotyčný přišel na to další očkování. Takže z tohoto důvodu si myslím, že pořád ta registrace má nějaký význam, ale myslím si, že díky tomu, že už teď nejsou prioritní skupiny, že to očkování je otevřeno všem, tak se tam možnost očkování bez registrace stává velice zajímavou a atraktivní. Spousta lidí prostě má ten pocit, že nechce využívat toho, že se někde zapisuje, stejně se tam teda potom zapsat musí, ale dle mého názoru se ukazuje, že prostě ten systém už dneska může fungovat i bez té registrace, ale tak tomu nebylo před několika měsíci.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mohl nebo nemohl ten systém, paní hejtmanko, fungovat bez registrace, zase je pravda, že to, co říká pan
hejtman, dává logiku, že když to začínalo, tak se vlastně nevědělo nic, teď už se ví, že lidé to chtějí možná raději bez registrace, ale na tom začátku.

Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
Je to tak. Já musím říci, že souhlasím s panem
hejtmanem, že to tak je, že v současné době ten systém postrádá již tu potřebu, ale na počátku jsme ho potřebovali právě kvůli tomu, že jsme potřebovali proočkovat prioritní skupiny. Já musím říci, že když jsem se s některými lidmi bavila, navštěvuji naše očkovací centra, právě i v době, kdy očkujeme bez registrace, tak mi ti lidé říkali - já jsem neměl čas, já jsem se nechtěl zabejvat tím, že se tím systémem budu prokousávat takzvaně, takže jsem se v podstatě rozhodl, že tohle to je pro mě jednodušší, já přijdu, já se naočkuji. Anebo když nám ten starosta pomůže a i ten starosta s tou svojí autoritou se snaží s námi přesvědčit ty obyvatele dané obce, tak oni přijdou a řeknou - tak já, když jsem to slyšel v tom rozhlase a já vlastně nikam ani nemusím jezdit, tak jsem si řekl, že se naočkovat nechám. Takže skutečně těch hledisek je více. Pokud očkujeme dneska již všechny věkové kategorie, tak si myslím, že ten centrální systém už není tolik třeba.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na závěr se vás zeptám, jaká je teď aktuálně situace v nemocnicích, ať už v těch krajských, anebo i v těch fakultních, které máte ve vašich regionech, ohledně koronaviru, máte krizový plán pro případ, že by se zase začalo něco dít na podzim. Já nechci malovat čerta na zeď, ale přece jenom, paní hejtmanko?


Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
Pane doktore, doufám, že toho čerta fakt na tu zeď nenamalujeme. Já musím říci, že se snažíme dělat maximum pro to, abychom naočkovali co nejvíce lidí a tím pádem mohli mít v případě nakažení i mírný průběh onemocnění, což je pro mě velice zásadní a pro mé kolegy. V našich nemocnicích v současné době, tak jak jsme se dohodli, svážíme pacienty, kteří jsou nemocní do fakultní nemocnice, kde máme v současné době 8 pacientů a z toho jsou 4 na intenzivní péči. A já doufám, že už naše nemocnice tolik nezaplníme. Přesto přese všechno, krizový štáby by se začal scházet stejně jako na jaře a pracoval by ve stejných intencích. Jen si přeju, aby to tak nebylo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale připraveni na to jste v případě, že by se nedej bože opakoval loňský scénář plus minus.


Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
Ano jsme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale nechcete být, mně je to jasné. Pane
hejtmane Vondráku, stejná otázka na vás do Moravskoslezského kraje.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
My máme velkou výhodu, že máme v nemocnici jednoho jediného člověka, tzn. skutečně ten dopad, řekněme, těch různých vln, delta mutací a podobně nebyl zdaleka tak zásadní a razantní jako v těch minulých měsících. Myslím tím na začátku roku. Takže z tohoto pohledu je v daný okamžik relativní klid. Já bych řekl, že nejenže krizový štáb je nachystán, ale máme i celou řadu zkušeností, takže víme, co dělat, takže jsme na to připraveni, jak říkám, já doufám, že ten že to nebudeme potřebovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Budeme si to přát všichni, nejenom pro vaše kraje, ale pro celé Česko, paní hejtmanko, pane
hejtmane, děkuju vám oběma, že jste se zúčastnili dnešního vydání Událostí, komentářů, díky a na shledanou.

Ilona MAURITZOVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ODS/:
Děkuji za pozvání, hezký večer.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Na shledanou.

Ilona Mauritzová

hejtmanka Plzeňského kraje
poslankyně PČR
zastupitelka statutárního města