7. května 2024

Co si myslí superlídr eurokandidátky SPOLU Alexandr Vondra? Velká anketa iDNES.cz o hlavních tématech eurokampaně

(iDNES.cz) Přesně za měsíc se v Česku otevřou volební místnosti a lidé vyberou 21 europoslanců, kteří je dalších pět letech budou zastupovat v Bruselu a Štrasburku. iDNES.cz při této příležitosti oslovil lídry kandidátek, které mají podle průzkumů šanci do europarlamentu projít, s dotazy na hlavní témata kampaně: euro, migraci a Green Deal. Na otázky odpovídal superlídr eurokandidátky SPOLU a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Čemu byste se v europarlamentu chtěl věnovat a co byste chtěl prosadit?

Tomu, čemu jsem se věnoval posledních pět let. Zaprvé posilování naší vnější i vnitřní bezpečnosti a obrany. Zadruhé podpoře dostupnosti a udržitelnosti automobilů, včetně zrušení zákazu spalovacích motorů. A zatřetí podpoře jaderné energie a její renesanci v energetické transformaci. A pokud jde o klimatickou změnu, musíme se víc soustředit na adaptační opatření v krajině, protože ta mají rychlý účinek.

Máme přijmout euro a případně kdy?

Teď ne. Nejsme na to připraveni, neplníme ani podmínky. Musíme stále dohánět bohatší státy EU. A vstupovat do mechanismu ERM (předstupeň eurozóny) na základě bulharských podmínek, kdy bychom museli odevzdat pravomoci ČNB v dohledu nad bankami, je pro nás velmi riskantní a nevýhodné.

Green Deal: příležitost, nebo hrozba?

Obojí. Bohužel jeho verze v radikálním pojetí Franse Timmermanse je pro celou Evropu spíš hrozbou ve ztrátě konkurenceschopnosti. Hlásíme se k omezování emisí CO2, ale chceme po volbách realistickou korekci dekarbonizační části Green Dealu.

Jaký je váš postoj k migračnímu paktu? Jak případně efektivně bránit migraci?

Jsem proti němu. Neposkytuje dostatečnou ochranu před nelegální migrací.

Jak podle vás skončí válka na Ukrajině? A jak byste chtěl, aby skončila?

Válka skončí kompromisem. Ale kompromis v žádném případě nesmí znamenat porážku či kapitulaci Ukrajiny a musí poskytnout nezpochybnitelné záruky její obrany a bezpečnosti ze strany Západu. Nesmí také honorovat agresivní chování Ruska.

Koho byste si po volbách přál v čele Evropské komise a proč?

Zatím nemám favorita. Budu se rozhodovat až podle toho, s čím budoucí šéf předstoupí po volbách před Evropský parlament. V každém případě bude pro mě podmínkou, aby byly program i složení příští Evropské komise zásadně odlišné od toho, co v té minulé prosazoval Timmermans.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec