22. května 2015

Babišova řepka všude kolem nás

Česko v přepočtu na celkovou ornou plochu patří k největším pěstitelům řepky na světě!

Právě v těchto dnech vidíme všichni kolem sebe plné louky řepky olejné. V přepočtu na ornou plochu jsme první na světě. V produkci je naše malá země pátá z EU, před námi je Německo 5,8 mil. tun, Francie 4,5 mil. tun, Polsko 2,6 mil. tun, Británie 2,1 mil. tun. V Česku se vypěstuje 1,6 miliónů tun řepky na 418 tisících hektarů polí.

Největším pěstitelem řepky u nás je Agrofert místopředsedy vlády Andreje Babiše /ANO/. V předvolební kampani se Babiš oháněl, že platí na daních cca 800 miliónů korun, ale kolik získává na státních dotacích od nás všech, tím se nikde nechlubil.

K této velké produkci řepky náš stát částečně donutila Evropská unie, která nařídila povinné přimíchávání biosložek do PHM. Ale i EU již došlo, že tento způsob není vůbec ekologický a od svého záměru postupně ustupuje. Protože jeden jediný litr biopaliv znamená náklady 1.1 litru klasických PHM, takže v důsledku dochází povinným používáním biopaliv k větším škodám na životním prostředí, než kdyby se dále používala pouze neekologická paliva. Povinné přidávání biopaliv navíc prodražuje podle odhadů litr nafty asi o 50 až 80 haléřů.

Na pěstování řepky dostávají zemědělci obrovské dotace. Poslanci z ANO, ČSSD a KDU-ČSL tento týden schválili prodloužení této podpory na dalších 5 let ! Proč ji nepodpořili jen na rok nebo na dva ? Protože by Babiš měl méně a další prodloužení by už asi neprošlo ! Stát v letech 2015 – 2020 vyplatí na podporu cca 11,5 miliardy Kč přičemž Babišovi zhruba polovinu této částky.

ANO, takže my všichni budeme z našich daní pomáhat dalších 5 let Babišovi bohatnout, on nám tu bude s jeho řepkou nadále smrdět a ničit životní prostředí, my všichni kvůli tomu budeme ještě platit dražší naftu.

Na loukách a polích se dál bude hojně pěstovat řepka, ale zeleninu a maso k nám budeme dovážet z Polska, nebo v horším případě i ze zemí mimo EU. Pěstování zeleniny u nás dopadlo tak, že i tropické ovoce bývá v ceně na 1 kg levnější.

Ale voličům hnutí ANO je toto vše jedno! Hlavně, že Babiš a jeho hnutí, které z obrovské části financuje, bude bohatší a bohatší na úkor všech občanů.

ANO líp už bylo !

Tomáš Petřík

člen místní rady
člen oblastní rady