17. ledna 2015

Proč má naše město „pouze“ tři místostarosty ?

Nechybělo málo a možná bychom měli i více místostarostů. Už tak, ale máme největší počet z podobně velkých měst.

Od volby vedení uběhlo pár měsíců, ale personální škatulata a jednotlivé vazby se vynořují postupně.

Současná vládnoucí koalice „4“ stran (ANO 2011, ŠANCE, TOP 09, VPM) na svém ustavujícím zasedání rozhodla o navýšení počtu místostarostů na tři. Jsme tak jediné město v republice podobného počtu obyvatel, které má tři místostarosty. Žádné z pěti menších nebo deseti větších měst jich nemá tolik jako Dvůr Králové nad Labem. (Uvedené údaje vidíte v titulní fotce u článku) I větší města než uvedená v tabulce např. 18-ti tisícové města: Louny, Hranice, Otrokovice, Kadaň mají pouze jednoho místostarostu.  

Počet mohl být, ale i vyšší, protože uskupení s názvem ŠANCE, je slepenec dvou politických stran a to Strany zelených a KDU-ČSL. Ale lídr KDU-ČSL pan Langfelner se do zastupitelstva nedostal. Městu mohla vládnout koalice „tří stran“ (ANO 2011, ŠANCE, TOP 09), která by měla většinu jednoho hlasu (11 zastupitelů). Ale mít takhle křehkou většinu v koalici, kterou tvoří slepenec ŠANCE a netradiční politický subjekt hnutí ANO 2011, ve kterém jsou ve Dvoře Králové nad Labem pouze nestraníci, by bylo odvážné. Proto nastala otázka, koho dalšího přizvou? VPM nebo VÝCHODOČECHY ? Hnutí Východočeši je finančně podporováno hnutím ANO 2011 (v krajském zastupitelstvu Hradeckého kraje dokonce sedí poslankyně z hnutí ANO 2011 zvolená do kraje za hnutí VÝCHODEČEŠI). Takže se logicky očekávala koalice s VÝCHODOČECHY. Překvapivě do koalice přizvali VPM s lídrem Pavlem Krausem, ten jako jediný má z minulosti zkušenosti, co obnáší pozice místostarosty. Pan Kraus byl málem dalším místostarostou nakonec, ale koalice pro něho vymyslela lepší pozici. Zvolili ho do rady města a hned na svém prvním zasedání rady městy odvolali současného ředitele TS a na místo i hned Pavla Krause dosadili.

Ale co udělat s hnutím VÝCHODOČEŠI? Do rady města se už další člen nevejde, tu jedinou naštěstí pan starosta Jarolím navýšit na větší počet než 7 míst nemůže. (I když by jí podle jeho slov na ustavujícím zasedání zastupitelstva města, rád navýšil). Ale když má město 21 zastupitelů, ze zákona to nelze! Musel by jedině někdo jiný z rady ven, ale hnutí ANO 2011 touží po absolutní moci a většinovém ovládání rady města nadpoloviční většinou 4 hlasů ze 7. A tak loajálního lídra VÝCHODOČECHŮ udělali předsedou kontrolního výboru. Tím porušili zvyklosti, protože v minulosti předsedové finančního a kontrolního výboru byli zástupci opozičních stran. Hnutí VÝCHODOČEŠI se jako opoziční strana sice tváří, ale vždy hlasuje s vládnoucí koalicí.

Zajímavé bylo i rozdělování pozic v komisích rady města, kdy např. komise dopravní je z 33 % složena zástupci VPM a 33 % zástupci TOP 09. A při ustavování nebyly osloveny všechny strany. 

Teď něco aktuálního:

Budeme chtít jít bruslit, podíváme se na facebookové stránky „Náš čistý Dvůr(stránky Technických služeb). Bohužel na těchto stránkách se od doby dosazení nového ředitele Pavla Krause nic nedozvíme!  Když klikneme na informace, aby nás facebookové stránky odkázali na webové stránky TS. Odkáží nás na obcane-kralovedvorska.cz, tam ale nic kromě anonymních diskuzí hádajících se lidí nenajdete.  Facebooková stránka TS svého času nejvíce navštěvovaná „Dvorská“ facebooková stránka (kdy na facebooku bývá spíše mladší generace) včera místo např. programu bruslení pro děti zveřejnila na stránkách reklamu na pivo Tambor.  ANO takže děti místo na zimní stadion budeme zvát na pivo do hospody na Tambor ??? Facebookové stránky TS nyní pravděpodobně ovládá lídr hnutí VÝCHODOČEŠI Nasik Kiriakovský, který zve lidi na jeho stránky plné hádek, vulgarit a na požívání alkoholu jeho piva Tambor !

Stránky, kde byli občané informování o programu veřejného bruslení, nočního koupání na Tyršově koupališti o pořádku ve městě. Nyní informují o hádajícím serveru a nabádají k pití alkoholu !

To dostal za svoji loajalitu k současné koalici pan Nasik Kiriakovský funkci předsedy kontrolního výboru a facebook technických služeb s dobře vybudovanou image a s více než 1 100 odběrateli ? Nebo mu něco vrací pan Pavel Kraus, který byl do doby jmenování ředitelem zaměstnáván panem Kiriakovským ?

 

ANO BUDE HŮŘ. Lépe bohužel už bylo !

Tomáš Petřík

člen místní rady
člen oblastní rady