9. srpna 2018

Stromořadí Na Březince, aneb jak se nám tu žije

(www.ods.cz/os.praha5) Když mám cestu na „václavák“, je to pro mě skoro jako výlet. V činžovním domě v ulici Na Březince mám totiž kancelář, domov i hospodu – Skotský klub Šedý pes. Nic mi tady nic nechybí. Vlastně skoro nic. Chybí mi lepší údržba zeleně.

V letních parnech oceňujeme, že v naší ulici jsou stromy a poskytují tak trochu toho stínu. Zdi jsou díky stromům snad i méně rozpálené než jinde. Okolní parky Skalka a Santoška vzduch taky ochlazují. Rozdíl teplot oproti Andělu je znát, ačkoliv jsme od něj 10 minut pěšky. Před klubem se v podvečer scházíme se sousedy z ulice, hlavně těmi co kouří a nesmí kouřit v klubu, a ve stínu stromů a u pivka klábosíme. Tu a tam přijde bouřka a vichr stromy pořádně pročeše. A pak se to stane. Na zaparkovaná auta spadne pár větví, některé větve zůstanou viset nalomené ze stromu a „čekáme“, kdy někoho taková větev praští do hlavy. Jako občanovi a obyvateli naší ulice mi to není jedno. Záleží mi na tom, jak se nám všem v ulici žije. Napíšu e-mail Technickým službám hl. m. Prahy (TSK), přiložím fotografii a zdvořile požádám o odstranění nalomených větví ohrožující chodce a auta. Otázka 5 minut. Sláva chytrým telefonům.

Uplyne jeden den a nic.

Uplyne týden a nic.

Jedna z větví visela ze stromu tak nebezpečně, že jí po týdnu hospodský z klubu „Šedý pes“ raději ulomil a položil na chodník. Ušetřil tak práci zaměstnanci TSK. Inu znovu jsem psal na TSK, vyfotil, poslal mail a poprosil, aby větev odvezli. V domě bydlí i má sestra, která také psala na TSK e-mail. Psal jsem já, psala sestra… a …. nic.

Po asi 14 dnech se hospodský z klubu „Šedý pes“ naštval a větev odvezl sám.

Pokud se stanu zastupitelem, zlepším spolupráci TSK s Městskou částí Praha 5 a budu po TSK vyžadovat, aby včas vyřizovali podněty občanů Prahy 5 a aby hospodští mohli být hospodskými a nemuseli dělat práci TSK. Ostatně i hospodští platí daně a poplatky a obec jim má poskytnout odpovídající služby.

Jakub Blažek

člen místní rady Újezd
člen výboru životního prostředí a člen výboru pro podnikání a EU fondy MČ Praha 5
kandidát ODS do MČ Praha 5

Štítky:
komentář