12. listopadu 2015

Nestranický kariérismus nebo členství v politických stranách?

Ve Dvoře Králové bylo v roce 2014 zvoleno do zastupitelstva města pouze 6 straníků z 21. Ostatní jsou nestraníci viz. obrázek.

   Za posledních pár let vývoje české politické scény došlo k určitým změnám, a také poklesu členů politických stran. Existují lidé, kteří opustili stranu s nesouhlasem stranického směřování, ale takové procento je velmi nízké. Ve skutečnosti politickou stranu opouští lidé, kteří sami zapříčinili její neúspěch a zároveň odchází a snaží se prosadit v jiném hnutí či politické straně. Jinými slovy lze říci, když se straně zrovna nedaří, tak někteří „převléknou kabát“ a vstoupí jinam, zkrátka se snaží prosadit jinde a za každou cenu se chtějí dostat k veřejné funkci. Bohužel se v současné době potýkáme s lidmi, kteří jsou horší než straníci politických stran. Jedná se především o jednotlivce, kteří kandidují do voleb pod jednou politickou stranou nebo hnutím a nejsou jejími členy. To znamená, že nejsou schopni přijmout politickou odpovědnost a jejich hlavním cílem je získat nějakou tu veřejnou funkci. Tito lidé nemají žádnou vizi ani politický program, označil bych je jako nestranické kariéristy, kteří kandidují ve volbách pod nějakou stranou a v případě neúspěchu si dělají tzv. „zadní vrátka“ a v příštích volbách je uvidíme pod kandidátkou jinou.

   Podle mého názoru se jedná o neférovou hru ve volebním klání, a proto se musím zastat všech stálých členů napříč politickými stranami, kteří mají určité politické přesvědčení a vizi a politiku sledují a zajímají se o ni. Vždyť právě demokracii vytváří politické strany a jejich členové. Například v našem městě najdeme v zastupitelstvu opravdu málo členů politických stran. Za obrovský nešvar považuji sestavit kandidátku hnutí ANO 2011 a ani jeden kandidát není členem. Toto je opravdu nepřípustné, aby se skupinka lidí svezla na popularitě Andreje Babiše a dostala se do zastupitelstva, byť nemá ve Dvoře Králové nad Labem ani politickou organizaci. Kdo ví, za pár let tyto osoby budou třeba kandidovat opět pod jiným prosperujícím hnutím. Nechť si voliči udělají svůj obrázek.

Daniel Petřík

člen oblastního smírčího výboru