16. října 2012

Za výsledek voleb můžeme všichni

"Chtěl jsem přispět k lepšímu obrazu kraje a zlepšit sounáležitost lidí s krajem. A budu to dělat rád znova."

Ve čtvrtých krajských volbách získala ODS na severu Moravy a ve Slezsku historické minimum, zatímco levice zabodovala. Čím je to podle vás způsobeno? 

Podle mě Občanská demokratická strana ztratila důvěru voličů a podepisuje se to na volebním výsledku celé pravice. Je to však způsobeno i tím, že lidé vlastně nevědí, jaký je rozdíl mezi krajskými volbami a sněmovními. Nevědí, jakou roli má kraj v jejich životě a co může a nemůže ovlivnit. 

Předseda strany a premiér Petr Nečas "hodil" volební neúspěch na vedení krajů. Souhlasíte s ním? 

Nesouhlasím s tím, ale ani si nemyslím, že předseda Nečas to tak myslel. Interpretace jeho výroků je podle mě jiná. Hlásí se ke sdílené odpovědnosti, ale vláda je závislá na výsledku parlamentních voleb. Ani já to nechci házet na centrum nebo zbavovat odpovědnosti nás v regionu. Je zřejmé, že kroky centrální vlády ovlivnily výsledky voleb. Voliči v nich hodnotí důvěru jednotlivých lidí, a pokud stranu nebudou tvořit důvěryhodní lidé, nebude mít důvěru ani ona sama. 

Máte s odstupem několika desítek hodin od voleb pocit, že jste udělali v předvolební kampani něco špatně nebo neudělali něco, co jste měli naopak udělat? 

Já bych to jinak nedělal, ani vzhledem k tomu výsledku. Určitě bychom mohli změnit drobnosti, je to ponaučení pro příště. Ale chtěl jsem přispět k lepšímu obrazu kraje a zlepšit sounáležitost lidí s krajem. A budu to dělat rád znova. 

Vyvodíte z volebního neúspěchu vy sám nějakou osobní zodpovědnost? 

To je věc, kterou budeme diskutovat na úrovni regionu. Záleží ale na tom, jak se podíváte na výsledky v poměru s tím, že náš kraj je vyloženě levicový. Byť je to jen malá útěcha, tak jsme nedopadli v kontextu celé ČR nejhůř, a to je třeba taky vnímat. 

Ing. David Sventek, MBA

místopředseda oblastního sdružení