4. října 2012

Otázky Václava Moravce Speciál z Moravskoslezského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce z Moravskoslezského kraje byl lídr krajské kandidátky ODS David Sventek.

Václav MORAVEC, moderátor:


Smog, nezaměstnanost, kriminalita a navíc metanolová aféra. I váš hlas rozhodne. Změní se Moravskoslezský kraj? Dokáží noví politici využít jeho předností? Jsou to vaše volby, vaše rozhodnutí, vaše budoucnost. Zbývá jen 8 dní do voleb. Nejvyšší čas na to, aby začal boj o post hejtmana. Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské čtyřiadvacítky. Dobrý večer divákům tady v ateliéru České televize v Ostravě Radvanicích. Hezký dobrý večer, vítejte. Speciální volební seriál má před sebou předposlední díl. Kdo budou jeho aktéři? Podívejme se na aktuální volební model tady v Moravskoslezském kraji. Tady jsou nejnovější data, která máme k dispozici. Na základě volebního modelu dvou na sobě nezávislých agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi můžeme konstatovat, že největší díl voličské přízně si tady v Moravskoslezském kraji připisují sociální demokraté. Získali zhruba třetinu všech dotázaných, tedy 33 %. Na druhém místě figurují komunisté s více než 23 % voličské přízně. Třetí občanštídemokraté jsou podle volebního modelu na bezmála 15 %. Čtvrtí by skončili lidovci 6,5 %, další v pořadí TOP 09 a Starostové se 4 % a stejný zisk si připisují v Moravskoslezském kraji i Nezávislí. Připomínám, že jde o volební model, není možné volební model zaměňovat za volební preference. Volební model je matematickým konstrukte, do něj jsou započítáni ti lidé, kteří říkají, že půjdou 12. a 13. října ke krajským volbám. Tedy voliči, kteří se voleb zúčastní. Dodejme, že tento volební model, tedy onen matematický konstrukt vychází ze sociologického souboru dvou agentur. Každá sesbírala přibližně 550 respondentů. Je tady křížová kontrola Českou televizí, tedy statistická odchylka průměrná u toho volebního modelu jsou plus minus 2 procentní body. Celou zprávu najdete, rozumějme sociologickou zprávu, najdete na internetových stránkách České televize. Adresa www.ct24.cz. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Prvních 6 stran z celkem 21 kandidujících už známe, teď představíme dámu a pány, kteří by rádi stáli v čele kraje. Pořadí je abecední, začínáme tedy lídrem komunistické kandidátky Josefem Babkou. Současný radní Moravskoslezského kraje je v krajské reprezentaci od jejího vzniku, tedy od roku 2000. Zároveň je přes 20 let ostravským zastupitelem. Předtím zasedal v Národním výboru. Josef Babka pracoval jako ocelářský dělník, byl svazáckým funkcionářem, vystudoval práva. Vizitku mu vystaví obchodní ředitel akciové společnosti Vítkovice Dalibor Fabián. 

Dalibor FABIÁN, obchodní ředitel, Vítkovice a.s.: 


Pana doktora znám více než 20 let od jeho vstupu do Vítkovic. Jeho hlavními charakterními vlastnostmi je, řekněme, lidský přístup. Pomůže, kde může, jak se říká, a dále je to profesionál na všech úrovních, na všech pozicích a postech, kde jsme měli možnost se setkat. Je to příjemný a upřímný člověk. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Inženýrka architektury a někdejší projektantka Liana Janáčková vede kandidátku Nezávislých. Starostkou městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky je s krátkou přestávkou už od roku 1990. 6 let zároveň strávila v Senátu, mimo jiné v klubu občanských demokratů. Liana Janáčková si přála, aby jí vystavil vizitku spisovatel, její místostarosta Jiří Jezerský. 

Jiří JEZERSKÝ, spisovatel a místopředseda Mariánských Hor: 


Jsem přesvědčen o tom tak, jak znám paní Lianu Janáčkovou 22 let, že politické seskupení Nezávislých chtějí kandidovat do krajských voleb proto, aby mohli mluvit do záležitostí, které se týkají měst a obcí. Předpokládám, že se budou řídit heslem paní Liany, které zní - říkám to, co si myslím. A to je pro mě zárukou, abych jim dal v těchto volbách svůj hlas. 

Václav MORAVEC, moderátor:


V čele TOP 09 a Starostů v Moravskoslezském kraji stojí poslanec, krajský zastupitel a zároveň starosta Čeladné Pavol Lukša. Obci starostuje s přestávkou celkem 16 let. Původní profesí je lesník. Mezi roky 2004 až 2008 byl Pavol Lukša náměstkem hejtmana pro dopravu a pro životní prostředí. Proč by měl být právě on hejtmanem? To nám vysvětlí hudební producent Petr Šiška. 

Petr ŠIŠKA, hudební producent: 


Pavola Lukšu považuji především za férového chlapa a úspěšného starostu Čeladné a taky úspěšného někdejšího náměstka dopravy v krajském zastupitelstvu. A musím říct, že je to jeden z mála politiků, který se neschovává za celostátní problémy, ale chce řešit naše problémy přímo tady v kraji. A navíc, coby člověk, který pracuje v reklamě, musím říct, že má bezesporu nejvtipnější a nejúspěšnější reklamní kampaň. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Současný 1. náměstek hejtmana Jaroslava Palase Miroslav Novák zakládal v Ostravě sociální demokracii. Ve svých 20 letech usedl v městském výkonném výboru strany. Postupně byl místostarostou a starostou v Porubě. Pracoval také jako poslanecký asistent Lubomíra Zaorálka. V krajském zastupitelstvu zasedá 8 let. Miroslavu Novákovi vystaví vizitku ředitel Městské nemocnice v Ostravě Tomáš Nykel. 

Tomáš NYKEL, ředitel Městské nemocnice Ostrava: 


Znám Jirka Nováka řadu let, je to zkušený komunální politik s dobrým rodinným zázemím, s kladným vztahem ke sportu, se smyslem pro humor. Má všechny předpoklady pro to, stát se hejtmanem našeho kraje. Své zkušenosti již prokázal v letité praxi. Proto doporučuji jeho volbu. Jako lékař bych nikdy nepředepsal nevyzkoušený či škodlivý lék. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Lídr kandidátky lidovců Vít Slováček je členem KDU-ČSL od roku 1996. Téměř stejně dlouhou dobu zasedá v zastupitelstvu Českého Těšína, kde byl místostarostou a teď tam starostuje, posledních 8 let je také krajským zastupitelem. Absolvent vysoké školy báňské pracoval dřív jako důlní technik. Víta Slováčka doporučuje Václav Laštůvka, ředitel Euroregionu Těšínské Slezsko. 

Václav LAŠTŮVKA, ředitel Euroregionu Těšínské Slezsko: 


Dle tisku je v Českém Těšíně nejhorší životní prostředí, čistota ovzduší v České republice. Udělám 60 kroků, jsem v Polsku a zde je všecko v nejlepším pořádku. Z toho je vidět, že životní prostředí se nedá řešit jednostranně, musí se to řešit společně a především se musí to řešit počínaje aktivitami na úrovni samospráv a proto starosta Slováček je k tomu nejvýhodnější osobou v našem Moravskoslezském kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Občanští demokraté jdou do boje v čele s Davidem Sventkem. Třinecký rodák žije v Jablunkově. Vzděláním ekonom, posledních 6 let řídí Úřad regionální rady ROPu Moravskolezsko. Působí také třeba v monitorovacím výboru operačního programu životní prostředí. O Davidu Sventkovi promluví Lukáš Šzlaur z institutu Euroschola. 

Lukáš ŠZLAUR, institut Euroschola: 


David Sventek je férovej chlap, navíc i v dnešní době zachovává vysoké morální hodnoty jako je poctivost a čest. Určitě mu nechybí profesionalita, víra v dobro člověka a v neposlední řadě i nakažlivý optimismus. Proto jsem přesvědčen, že David Sventek je schopen vrátit do politiky to, co se z ní za poslední léta bohužel vytratilo. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Před vámi diváky a voliče už sedí šestice, která má ambice v příštích 4 letech vládnout Moravskoslezskému kraji. Dobrý večer, dámo a pánové, vítejte v další předvolební diskusi. Dobrý večer. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Dobrý večer. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:

 

Dobrý večer. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Dobrý večer. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

 

Dobrý večer. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Dobrý večer. 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Dobrý večer. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Připomínám, že vysíláme tedy předposlední předvolební diskusi tady z Moravskoslezského kraje. Počet lidí bez práce a možné pravomoci kraje při podpoře tvorby nových pracovních míst, to je jedno z nejčastěji frekventovaných témat, o které jste si psali vy, diváci z Moravskoslezského kraje i diváci prostřednictvím internetových stránek zpravodajské čtyřiadvacítky. Někteří z nás jsou tady s námi ve studiu. Jako první se ptá povoláním obchodní zástupkyně paní Žaneta Iziášová. Hezký dobrý večer. 

Žaneta IZIÁŠOVÁ, obchodní zástupkyně:


Dobrý večer. Já bych se chtěla zeptat. V případě vašeho zvolení, jaké projekty byste chystali na podporu zaměstnanosti v našem kraji? 

Václav MORAVEC, moderátor:


Začněme u lídra sociálních demokratů Miroslava Nováka, který tvrdí, že za důležitý považuje například podporu nově vznikajících inovativních malých a středních podniků, pro které chce zřídit fond mikropůjček. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Ano, je to jeden z bodů programů sociální demokracie pro nadcházející volební období. Skutečně chceme podporovat inovativní technologie u nových podnikatelů. Za tímto účelem máme již v této chvíli vyhrazeno cirka 20 milionů korun a hodláme do tohoto projektu vtáhnout i ostatní města našeho regionu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Budou tedy pravidla toho fondu mikropůjček jasně napsaná? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Určitě. Pravidla budou jasně dána a jasně bude dána také hodnotící komise, kde nebudou zastoupeni jen politici Moravskoslezského kraje, ti naopak budou v menšině. Ale budou to také zástupci vysokých škol, popřípadě Hospodářské komory. 

Václav MORAVEC, moderátor:


David Sventek, lídr občanských demokratů říká, že vlastně kraj a kdokoli slibuje nové pracovní místo, tak může klamat voliče, protože nemůže nikdo slíbit, že vytvoří konkrétní pracovní místa. Proč tedy pak píšete, že zaměstnanost chcete zvýšit podporou podnikání a podnikavostí místních lidí? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Protože právě podpora podnikání je tou cestou, jak se dají vytvořit pracovní místa a jsou jenom tři možnosti. Buď se daří stávajícím firmám, kterým dáváme kvalitní lidi, nebo do regionu přitáhneme nové firmy, nové investory, případně začínající podnikatelé si to pracovní místo vytvoří sami a my je můžeme podpořit zvýhodněnými půjčkami, výhodnými nájmy, ale také dobrou radou, aby první tři roky jejich vzniku přežili. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kolik byste, kdybyste se stal hejtmanem, tak kolik byste na tyto půjčky a na tuto podporu dal? Protože sociální demokraté tady slibují ten fond mikropůjček. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Ta podpora nemůže být jenom z krajského rozpočtu, ale je třeba dobře využít státní zdroje a evropské zdroje, které na tuto oblast budu v nadcházejícím období od let 2014 do let 2020, takže to nebudou desítky milionů, to budou stomiliony korun, které budou do této oblasti směřovat.

Václav MORAVEC, moderátor:


Není to příliš velkorysý slib? Mluvíte o stovkách milionů korun, když se podíváte na peníze, které jsou v aktivní politice zaměstnanosti na centrální úrovni, ty jsou téměř nulové. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Naopak je to dokonce možná i v řádu miliard, a když si uvědomíte, že potřebujeme v našem kraji podpořit minimálně 30 tisíc nových pracovních míst, tak skutečně na to, aby se nám toto podařilo, potřebujeme výrazné zdroje. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A dal byste z krajského rozpočtu na těch 30 tisíc nových pracovních míst v Moravskoslezském kraji kolik? Kolik unese krajský rozpočet? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Potom je to tak prioritní záležitost, že musí kraj spolufinancovat v těchto opatřeních v řádově desítkami milionů korun a ten zbytek získat z těch ostatních zdrojů. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy zkoušíte, jak jsem dobrý v matematice. Desítky milionů jsou od 10 do 100 milionů, kolik tedy ročně? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Ročně 50 milionů korun na kofinancování těchto velkých projektů. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Pane náměstku, ten fond mikropůjček, to by byl jak velký díl ročně krajského rozpočtu? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Já chci říci, že fond mikropůjček je pouze jedním řešením. Již v této chvíli jsme vytvořili moravskoslezský pakt zaměstnanosti, kde partnerem je i Úřad regionální rady, ale především Hospodářská komora a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. A do tohoto projektu se nám podařilo získat již 420 milionů korun z evropských zdrojů. To jsou další finance, které chceme zapojit v rámci přímé podpory tvorby pracovních míst. A tou třetí ambicí, kterou máme, je krajská průmyslová zóna v Karviné, v Karviné Barboře. Je to bývalý brownfields, dřeviště po těžbě, dřeviště po OKD. A toto je projekt za částku 1,2 miliardy korun na 80 hektarech, kde předpokládáme, že... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale všechny ty peníze nepůjdou právě z kraje, ale z těch několika. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Ne, ne. V rámci kraje mohu říci, že ročně to může být v řádu desítek milionů korun. Já znám ta čísla. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale to je stejné, jako byste... 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Já znám možnosti rozpočtu a vzhledem k tomu, jakým způsobem se vyvíjí daňové příjmy, a uvidíme, jak bude vypadat RUD, to znamená zákon o rozpočtovém určení daní, v těch dalších letech. V této chvíli garantuji 20 milionů korun na rok 2013. Budou-li příjmy příznivější, můžeme se dostat až k hranici 50 milionů. My se upřímně... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Minimum je 20 milionů, chápu-li to správně. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:
Minimum je 20 a upřímně říkám, není v možnostech krajských rozpočtů tak, jak jsou strukturovány, poskytnout do této oblasti přímých investic v rámci mikropůjček více. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Další citát tentokrát pronesený lídrem TOP 09 a Starostů Pavolem Lukšou. Cituji: "Pro dosud neobsazené plochy v průmyslových zónách budeme hledat investory v perspektivních částech světa." Konec citátu. Není to nějaká předvolební recese. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Není to žádná předvolební recese, naopak chystáme se vyslat velvyslance do Šanghaje, který by měl být vybaven jazykově, měl by znát patřičně terén a samozřejmě nabídnout, jaké jsou možnosti investování investičních příležitostí v Moravskoslezském kraji, aby o tom, o čem se bavíme, že máme spoustu průmyslových zón, které ještě dneska jsou neobsazené, abychom je takhle mohli zaplnit. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A možná námitka, že jeden obchodní rada zatím v Šanghaji nemůže zaručit, že by právě on obsadil zóny, navíc když se podíváte na vztah České republiky k Číně definovaný i vaším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, tak je velmi nepravděpodobné, že by čínští investoři se hrnuli právě do České republiky a do Moravskoslezského kraje? 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Takže my jsme měli jednání na čínském velvyslanectví s paní radou Yan Yuqing a omlouvám se za tu vyslovení toho jména, kdybych to zkomolil, snad se nebude zlobit, a minulý týden ve čtvrtek tady byla firma HUAWEI, která nám jasně deklarovala prostě zájem čínských investorů prostě o naše území. Jinými slovy, čínští investoři by měli zájem vytvořit v České republice kampus, který by byl jakýsi servisní zázemí pro firmy, které by sem mohly přijít, aby mohly pak pronikat dále na Západ. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kolik byste na to dali z krajských peněz a není to upřednostnění zahraničního investora před možná drobnými podnikateli a živnostníky, kteří by mohli zajistit tady lidem stabilní práci? Protože zahraniční investor pak zpravidla odejde. Podívejte se na některé případy z minulých 15, 20 let. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Tak já si myslím, že to určitě ne, protože my tady máme už jeden příklad zahraničního investora, to je firma Hyundai, který prostě v této tíživé situaci naopak zaměstnance nabírá, takže já si myslím, že by to měl být investor tohoto typu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jaké jsou představy lidí o krajské podpoře tvorby nových pracovních míst, i na to se ptali sociologové v rámci průzkumu v Moravskoslezském kraji a vy diváci čtyřiadvacítky teď uvidíte ta nejnovější data, která máme k dispozici. 63 % lidí si myslí, že podporu by měly dostat hlavně menší provozovny a firmy v menších obcích. Zastánců velkých společností a podpory investorů je míně, asi 31 %. 1 % dotázaných je to lhostejné a 5 % lidí odpovědělo, že neví. Jednoduchá otázka i pro Josefa Babku, lídru KSČM. Vy byste šli jakou cestou s jakou částkou? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


To já bych chtěl zejména zdůraznit, že podporujeme skutečnost, aby tady v kraji zůstali zejména naši současní velcí zaměstnavatelé a aby se nedostali do vážných ekonomických problémů, protože ti tvoří gross zaměstnanosti našich občanů. Z hlediska nástrojů, které máme, jsou jenom pouze dva. Je to rozpočet a je to regionální operační program. Pokud nepočítám nějaké státní fondy, které by mohly přispět k rozvoji zaměstnanosti. Ty částky, které hovořili kolegové přede mnou, jsou poměrně reálné, ale je otázka, zda je budeme směřovat do těch zejména oblastí, které jsou nejvíce postižené nezaměstnaností, to znamená Karvinsko, Ostravsko a Bruntálsko. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy máte jasnou představu, že byste je směřoval kam a v jakém poměru, pokud bych chtěl, abyste byl konkrétní? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Tak my máme v kraji zhruba 20 průmyslových či podnikatelských zón, které nejsou naplněny, to je pravda. A máme v plánu výstavbu ještě dvou zón na Karvinsku a na Ostravsku. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Je podle vás vhodné, aby když nejsou naplněny ty zóny stávající, tak aby se za velké peníze budovaly další dvě zóny? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Pokud samozřejmě je budeme budovat, tak zároveň by s tím měla i jakási akvizice i do zahraničí do České republiky. Já oproti ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Chápu to správně, že pokud nebude taková záruka, tak je podle vás zbytečné v příštích 4 letech budovat tyto dvě zóny? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Tak jsou to investice do budoucnosti, takže v každém případě, pokud finanční prostředky to dovolí, tak je budovat budeme. Respektive je budeme... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Podívejte se ale na holešovskou zónu ve Zlínském kraji, také se říkalo, že to bude investice do budoucnosti a je neobsazena. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Tak tam se hádají o to, jestli tam je spodní voda nebo není. 

Václav MORAVEC, moderátor:


No, ale ptám se, jestli vám přijde vhodné investovat ty peníze, pokud nebudete mít jasné závazky firem, které by ty zóny, budoucí dvě zóny mohly naplnit? 


Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já se znám z praxe a i ty firmy musí přijet a podívat se na tu zónu. Stejně tak to bylo, i když se tady instalovala automobilka Hyundai. Čili pokud by nebyla, tak ten zájem určitě se nezvýší. A jde tady o rozlohu té průmyslové zóny, o její infrastrukturu a o dostupnost z různých částí regionu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Víte Slováčku, vy v programu slibujete vytvářet, cituji: "Podnikatelské inkubátory v méně vyspělých částech kraje." Tak pokud byste měli jako lidovci říci, ve kterých částech kraje by byly ty podnikatelské inkubátory a jak velké by vlastně byly? Tak jak by zněla vaše odpověď? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Tak víme, že nechci říct a nechci se nikoho dotknout, nejvíc problémovým, nejzaostalejším regionem je oblast Bruntálska. Tam víme, že jakákoli startovací, startovací tendence pro vznik nových pracovních míst má pozitivum, ať už je to jednotky nebo desítky míst. Ale já bych to možná obrátil jinak. Je třeba si uvědomit, že celé Ostravsko, Karvinsko stálo dlouhé roky na těžkém průmyslu, který opustilo velký množství lidí. Tady se nedá hovořit o tom, že podnikatelské inkubátory nebo rozvoj malého podnikání nahradí ten nedostatek pracovních míst. Já to vztáhnu na Český Těšín. Díky Hyundai přišli dva velcí investoři, kteří měli dokonce nedostatek zázemí v průmyslové zóně a vytvořili 700 pracovních míst. Čili  když vezmeme, že v návaznosti na tak relativně menší město je možné vytvořit 700 pracovních míst jenom díky tomu, že přijde velký investor, proto ta zásadní myšlenka je ta, jak tady bylo řečeno, máme průmyslové zóny, hlavní iniciativou kraje by mělo být získat pro ně investory, aby se tam u nich usídlili. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Je to dobrý nápad s tím radou, obchodním radou v Šanghaji, popřípadě v dalších jiných státech světa? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Tak určitě. Kdyby se podařil Šanghaj, tak by to nebyla recese, ale bylo by to určitě zajímavé. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A vy byste tou cestou šel? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Neříkám, že zrovna Šanghaj. To bych nechal kolegovi. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy byste šel, vy byste šel kam? Když ne do Šanghaje. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Všichni měli s úsměvem na tváři, když se mluvilo o Korejci a Hyundai, dneska tady Nošovice jsou a Hyundai tady je, takže jsou to... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Takže do Koreji. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Může to být i ta Korej. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jaké jsou další představy lidí, když se podívají na svou ekonomickou situaci. Lidé v Moravskoslezském kraji měli právě ohodnotit v našem sociologickém šetření svojí ekonomickou situaci. Jako velmi dobrou ohodnotily kondici vlastní domácnosti 6 % dotázaných, 56 % ji má za spíše dobrou. Že jejich domácnosti jsou na tom špatně, daří se jim ekonomicky špatně, si myslí téměř třetina respondentů a jako velmi špatnou ji hodnotí každý desátý obyvatel Moravskoslezského kraje, 1 % dotázaných na tuto otázku nechtělo odpovědět. I to jsou sociologická data z našeho výzkumu dvou agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi. Připomínám statistická odchylka plus minus 2 procentní body. Jaká cesta, Liano Janáčková je nejlepší? Ta podpora menších živnostníků nebo hledání těch velkých strategických investorů pro průmyslové zóny, ať už které tady v Moravskoslezském kraji jsou, nebo které možná vzniknou? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Já bych se možná trošku z výšin snesla na náš český písek. Šanghaj určitě je skvělá myšlenka, přesto si myslím, že podpora by měla existovat hlavně pro malé a střední živnostníky, pro malé a střední podnikatele, kteří tu pomoc hmatatelně ucítí. Neumím... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, když se podíváte na nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, tak na konci srpna činila zhruba 11 %. To je druhé nejhorší číslo v celé České republice. Myslíte si, že ti drobní podnikatelé a živnostníci to, aniž bych se jich chtěl dotýkat, to vytrhnou? Že mohou výrazněji snížit počet lidí bez práce v tomto kraji? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Já bych se chtěla zamyslet, jestli Hyundai, a teď bez jakékoliv urážky, jestli opravdu zaměstnávají lidi z našeho kraje, anebo jsou to třeba Poláci a nebo Slováci. Nevím, kolik opravdu je zaměstnáno v této lokalitě českých nezaměstnaných, moravskoslezských nezaměstnaných. Já bych ještě chtěla spíš rozšířit myšlenku, jsem opravdu pro tu podporu těch středních a menších, asi zřejmě i s pomocí těch mikropůjček, to považuji za velmi... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Takže ten fond se vám líbí, co navrhují sociální demokraté? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Ano, líbí se mi. Akorát nedokážu odhadnout, jestli čísla, která zde padala jsou adekvátní nebo ne. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Teď mluvíte o té finanční podpoře? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


O té finanční podpoře, ano. Říkám, nedokážu odhadnout, jestli to jsou sta miliony, sta miliardy. Zdá se mi to, ty čísla takové. Já bych jenom řekla, že kdybych měla víc komunální zkušenosti, kterou máme, tak my třeba u nás v Mariánských Horách a v Hulvákách chceme podpořit živnostníky tím, že v nebytových prostorách, které vlastní radnice, dáme slevu na nájmu těm, kteří zaměstnají buď z našeho obvodu nebo z našeho kraje nezaměstnané nebo matky s dětmi, aby konkrétně cítili tu podporu. Možná, že je to jen maličký krok, ale kdyby kraj vyzval obce, samozřejmě že jim to nemůže nařídit, ale alespoň tímto směrem jim alespoň trošičku ulehčil těm živnostníkům, tak pomůžeme i jim i těm nezaměstnaným. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A myslíte, že by kraj u těch obcí našel sluchu? Že by obce hromadně začaly nabízet zadarmo své nebytové prostory živnostníkům? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Já jsem neřekla zadarmo, já jsem řekla s nějakou menší úlevou. Takže zcela určitě ne zadarmo, protože by zase na druhou stranu... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Co je menší úleva? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


My jsme třeba navrhli, že za každého nezaměstnaného dáme slevu 5% na nájmu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Miroslav Novák, v souvislosti s Hyundaiem. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


S automobilkou Hyundai v Nošovicích je to investiční akce, kterou tehdy zahájila vláda sociální demokracie usnesením z roku 2005 a 90% zaměstnanců v Nošovicích v automobilce pochází z Moravskoslezského kraje. Je to skutečně výjimečně dobrá investice pro zaměstnanost v tomto regionu. Nemám přesná čísla u subdodavatelských řetězců. A já jsem se hlásil ještě k té Šanghaji. Já to nepovažuji za špatný nápad, ale sociální demokracie a já upřednostňujeme takzvanou aktivní ekonomickou diplomacii. Naším cílem je, aby ti naši velvyslanci, ti naši zástupci v zahraničí byli především proexportní pro naše zaměstnavatele, naše subjekty. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale teď mluvíte o velvyslancích České republiky? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Ne, o krajských. Nejen o velvyslancích. Já neříkám, že Moravskoslezský kraj bude mít ambasádu v každé významné zemi. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, já se ptám na to, jestli vám přijde vhodné, aby se tady budovaly ještě krajské struktury v rámci celého světa a docházelo k roztříštěnosti... Ano, Davide Sventku? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já na to rád zareaguji, protože si myslím, že ten nápad sice zní zajímavě, ale prakticky bude velmi nákladný a nebude efektivní. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte si, že by měla, měly kraje spíše komunikovat se zahraničím právě prostřednictvím centrální sítě velvyslanců a obchodních radů. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Přesně tak, to je samozřejmě ta standardní cesta a Česká republika už do toho dává značné prostředky. Kromě toho ale kraj aby byl aktivní, aby zaplnil své zóny, tak může mít svůj tým lidí, svůj s prominutím CzechInvest, který se stará a podporuje získání investorů právě do našeho kraje. Ale nevyřeší to jedno zastoupení v jedné zemi. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Další otázku klade další divák v publiku, studenta Veronika Pospíšilová, hezký dobrý večer, vítejte u nás. 

Veronika POSPÍŠILOVÁ, studentka:

Dobrý večer. Mě by zajímalo, co uděláte pro to, aby byla v našem kraji vyšší zaměstnanost a hlavně, aby lidé neopouštěli náš kraj, aby neodcházeli někam jinam? 

Václav MORAVEC, moderátor:


S tím, že se ptáte na vysokoškoláky, o kterých jsme tady zatím nemluvili. Existuje podle vás možnost, aby budoucí vedení kraje se nějak zaměřilo v některém ze svých programů právě na vysokoškoláky? Ano, Josef Babka. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Je to jenom o tom, o čem jsem hovořil, pokud budou tady stávající firmy etablované a budou ekonomicky výkonné, tak budou samozřejmě přijímat i nové lidi ve všech oborech. Od učebních oborů, přes střední školy a vysokoškoláky. My jsme velmi rádi, že v tomto kraji a v tomto regionu jsou hutě, které nejsou samozřejmě z dlouhodobého hlediska perspektivní. Že tady máme šachty, které mají taky nějakou svoji životnost a proto podporujeme sofistikované obory jako je strojírenství, jako je IT technologie. Čili i obory, které se na našich vysokých školách v kraji učí. A pokud tito lidé, kteří získají toto vzdělání nenajdou uplatnění v těchto velkých fabrikách a v našich podnicích, tak samozřejmě potom migrují někam jinam v rámci České republiky a nebo i do zahraničí. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Odpověď Pavola Lukši. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Tak, já bych chtěl ještě navázat na tu předchozí věc. Víte, jestli mají kraje zastoupení, svoje zastoupení v Bruselu, tak nevidím důvod, proč by nemohly mít svoje zastoupení v Šanghaji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Podívejte se ale, když se podíváte třeba právě na Středočeský kraj a fungování zastoupení v Bruselu. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Pane redaktore, já jsem nejmenoval Středočeský kraj. 

Václav MORAVEC, moderátor:


No ne, já se vás ptám na modelové situaci, jestli to jsou dobře vynaložené prostředky krajů, když se podíváte právě na výsledky, která přinášejí krajská zastoupení třeba v Bruselu. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Já jsem určitě přesvědčený, že do těchto zemí, které mají navíc zájem expandovat do západní Evropy, to nebude vyhozená investice. Ale chtěl bych tady říct, že to co tady říkal kolega Babka, to je cesta správným směrem. Prostě pokud tady nepřijde velký investor, který dá příležitost právě vysokoškolsky vzdělaným lidem prostě, tak lidé budou z tohoto kraje odcházet. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Odpověď Víta Slováčka. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Já se zase vrátím a vezmu to na příměr Českého Těšína, kde jsou dva subdodavatele pro Hyundai, kde jedna z firem sama rozjela své vývojové oddělení. Tím pádem zaměstnává vysokoškolsky vzdělané lidi, takže si myslím, že opravdu i příchodem velkého investora. Není to jenom o drobné montážní práce pro, nechci říct pro hůř kvalifikovanou práci, ale je to i o tom vývoji a o možnostech zaměstnání vysokoškoláků. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kraj, kde nedá dýchat, i to je jeden z obrazů severní Moravy a Slezska. Vysoké koncentrace prachu v ovzduší tu lidé dýchají několikanásobně častěji než v jiných koutech České republiky. Smogová mlha skrývá i další problémy tohoto regionu. 

Radek VIGLAŠ, redaktor:

 

Zima 2010, 26 dní. O rok později dokonce 35 dní, kdy koncentrace škodlivin na Ostravsku vysoce překračovaly povolené limity a ohrožovaly jeho obyvatele. 

Karel LACH, Státní zdravotní ústav Ostrava: 


Ostravské ovzduší je víceméně charakteristické v tom, že obsahuje částice, které mají poměrně vysoký obsah některých těžkých kovů. 

Pavel BARTOŠ, prezident Sdružení pro rozvoj MS kraje: 


To působí na řadu lidí a nechtějí tady přicházet, třeba jako odborníci nebo odcházejí naši mladí lidé. 

Radek VIGLAŠ, redaktor:


Jen za loňský rok z kraje odešlo víc 6500 lidí. Buď právě kvůli ovzduší, nebo nedostatku pracovních míst. Firmy tady nechtějí investovat, protože jejich manažery kraj kvůli stavu životního prostředí neláká. Podle zástupců ostravské radnice za to mohou i aktivisté upozorňující na špatné ovzduší. 

Dalibor MADEJ, náměstek primátora pro životní prostředí /ODS/: 


Mediální obraz neodpovídá skutečnosti, to tvrdím já. A je to de facto začarovaný kruh, protože na jednu stranu se snažíme jako město přilákat investory. 

Jan KOZINA, občanské sdružené Čisté nebe: 


To, že to budeme zamlčovat, oni to stejně ví, to se, vždyť ta Ostrava je skutečně taková jako černý puntík na mapě Evropy. Takže oni tady nechodí proto, že tady je takové ovzduší. 

Radek VIGLAŠ, redaktor:
Kraj by přitom potřeboval další velké zaměstnavatele. Práci nemá skoro 80 tisíc obyvatel, tedy zhruba 12% a kvůli tlaku na největší znečišťovatele navíc hrozí na trhu práce další komplikace. 

Jan RAFAJ, viceprezident Svazu průmyslu ČR: 


Místní limity právě v našem regionu jsou nejpřísnější z celé Evropské unie. Firmy musí investovat do některých technologií, které za hranicemi mít nemusíte. 

Jan KOZINA, občanské sdružené Čisté nebe: 


Já to vidím i tak, že ten tlak jakoby naopak svědčí v zachování těch míst, protože tady do toho jednou už investovali. 

Radek VIGLAŠ, redaktor:


Pro některé firmy by ale přesto bylo jednodušší a levnější provozy přesunout za hranice. Cenou za lepší vzduch by tak zřejmě byli další nezaměstnaní. Kraji i státu se tomu zatím daří zabránit miliardami pro podniky z evropských fondů. Dokud ale bude Ostravsko průmyslovým centrem země, budou za to místní platit i svým zdravím. Radek Viglaš, Česká televize. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A my jsme tady v Radvanicích, v ostravském studiu České televize. Tušíte, dámy a pánové, kolik tady letos bylo dnů, kdy prachové částice překročily ony limity? Uměli byste si tipnout? Ano? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já se domnívám, že to bylo něco přes 60. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Liana Janáčková? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Kolem padesáti určitě. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kolem 50. Pavol Lukša? 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Taky tak. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kolem 50. Miroslav Novák? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Mezi 50 až 60 dny. Ale dnes je hodnota prachových částic 30 mikrogramů na kubický metr, což je hluboce pod normou 50. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste to dnes měřil? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Když jsem sem jel, díval jsem schválně na hodnoty stanic. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ono dnes foukalo a bylo velmi příjemně tady v Ostravě. Vít Slováček? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Já budu porovnávat s Radvanicemi a například Těšín, který možná v největším počtu překračuje právě tyto limity, tak za půl roku je schopný dosáhnout 50. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A David Sventek? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já jsem dostal pět nápověd, takže mezi 50 a 60. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ano, tak jste zvolil tu, která je s rozptylem. 63 dnů. Podívám-li se na výroky Miroslava Nováka, který v deníku Mladá fronta DNES říká, a je to citát z 2. Října: "Příliš přísné limity snižují konkurenceschopnost kraje. Nedá se říci, že v některých momentech může i kraj vlastně přejímat rétoriku firem, protože je v tom dvojím ohni na straně jedné přilákat sem firmy, špatný mediální obraz a to, že budou firmy pokutovány za znečišťování a nebo budou tlačeny veřejností aby neznečišťovaly. A na straně druhé právě to ovzduší, které v zimním období téměř polovinu toho času překračuje ty limity? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Pane doktore, tahle ta odborná problematika by vydala zřejmě na samostatný pořad. Já musím říci, že po celou dobu co jsou stanoveny limity krajským úřadem ať už před mým nástupem nebo na za mého působení na kraji, nebyly jedinkrát překročeny ze strany těch průmyslových podniků. A co je podstatné. Limity u například hutnictví železa tady UM Vitalu, který je humny Radvanic, jsou u nás krajským úřadem stanoveny na 20 mg/kubický metr, přičemž evropská norma je 50 a závody podobné, popřípadě stejného vlastníka v Polsku mají 100 mg. My jsme pětkrát přísnější než sousedi a o více než polovinu přísnější než je evropská norma, evropský limit. My jsme díky těmto nařízením dokázali to, že za posledních 5 let se v Moravskoslezském kraji množství emisí z průmyslu snížily o 1300 tun. A já jsem velmi rád, že... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Sahal byste nějak ještě na ty limity? Co by se s tím mělo dít v těch příštích čtyřech letech? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Pardon, ty limity, které jsou dnes nastaveny v rámci integrovaných povolení jsou na technologické mezi. My jsme nařídili všem významným průmyslovým podnikům instalovat nejdokonalejší dostupné techniky. My jsme v podstatě předběhli Evropskou unii, která tuto směrnici zavedla do svých pravidel teprve v loňském roce. Ještě není ani zavedena do českého právního řádu. To znamená, my jsme na technologických limitech a já jsem velmi rád, že se podařilo to, co jsem navrhoval ministerstvu životního prostředí svým dopisem z dubna 2010, tehdejší ministryni Bízkové, aby stát vyjednal u Evropské komise výjimku a možnost investice do odprášení a dalších ekologických opatření v Moravskoslezském kraji, protože to jsou peníze, které nezvyšují žádným způsobem konkurenceschopnost těch podniků. Jsou to přímé náklady těchto podniků a ony mnohdy váží, jestli zainvestují a jsou to miliardové investice a nebo závod zavřou a přesunou se o 60 kilometrů severněji do Katowic. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Na jak dlouho odhadujete, protože vy tu problematiku máte v portfoliu, na jak dlouho odhadujete, že potrvá v Moravskoslezském kraji, než množství toho prachu a emisí bude, řekněme na polovině dnešního stavu. To znamená, že dojde k polovičnímu snížení. Na jak dlouho to odhadujete? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


V roce 2003 získaly kraje kompetence, kde mohou vydávat takzvaná integrovaná povolení. V té době hodnota prachu vypouštěného průmyslem a jsou to čísla přesná, poněvadž dochází ke kontinuálnímu měření Českou inspekcí životního prostředí, bylo 5 tisíc tun ročně. My jsme dnes na zhruba 3 tisících, pardon dnes jsme na 2 tisících tunách. My jsme se dostali na polovinu toho, co bylo před 9 lety a pokud budou realizována opatření s podporou Evropské unie, s podporou operačního programu Životního prostředí, dostaneme se o dalších 1100 tun níže, to znamená, dostaneme se na samotné hodnoty. A pro zajímavost, jsou to čísla a data veřejně dostupná na stránkách České inspekce životního prostředí. Dnes je celkové množství spádu prachu na území Moravskoslezského kraje cirka 5000 tun. V roce 1970 to bylo 325 tisíc, to znamená 70 krát více. Akorát hodnoty PM 10, to znamená, polétavého prachu se objevují v regulačních řádech a v nařízeních teprve od roku 2005 a teprve od toho roku 2005 to začalo být zajímavé téma i pro média. To je známé v podstatě 40-50 let zpět. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Tak známe, problematiku vzduchu a životního prostředí řeší média delší dobu. Na to se ptá i Renáta Pišková, obchodní zástupkyně, další host dnešní předvolební diskuze, hezký dobrý večer. 

Renáta PIŠKOVÁ, obchodní zástupkyně: 


Dobrý večer. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Na co se chcete zeptat, co souvisí se vzduchem v Moravskoslezském kraji? 

Renáta PIŠKOVÁ, obchodní zástupkyně: 


Tak ráda bych se zeptala všech přítomných, jak by řešili otázku znečištění ovzduší a právě se spojením s tou polskou stranou? Jestli třeba ten kraj má ty pravomoce to nějak řešit? 

Václav MORAVEC, moderátor:


Liana Janáčková, vaše odpověď. 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Těžko se mi mluví po panu náměstkovi, protože on prakticky řekl všechno, řekl toho hodně a řekl to dobře. 

Václav MORAVEC, moderátor:


No on nám tady vysvětlil, jak je to s polétavým prachem a jak se snižovat. Takže ty konkrétní řešení, která byste dělala? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Dobře, čísla. Takže je na snadně, že by se mělo jednat s polskou stranou. Protože jestliže tam mají tak vysoké limity a my naopak tak nízké, tak je možné že se výroba, kdybychom pokračovali vlastně ještě na tlak snížení ještě limitu, tak se výroba opravdu přesune k Polákům a nezabráníme severním větrům, aby... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte, že kraj má dostatečné pravomoci na to, na co se ptala? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Já si myslím, že má dostatečné pravomoce, nehledě k tomu že má i zákonodárnou iniciativu, takže by se mohly eventuálně některé věci řešit i zákonně. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Odpověď Víta Slováčka. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Já tady nebudu souhlasit, protože kraj tyto možnosti nemá. Když vezmete a vzpomenete si to, co říkal pan Václav Vlaštůvka. V Českém Těšíně, když emisní limity překračují povolené meze, přejdete pár desítek metrů do Polska a kohokoliv se zeptáte, tu problematiku nevidí. Takže to není jenom o tom vyjednat, aby Polsko dobrovolně si snížilo své limity, protože to není pouze o velkých znečišťovatelích, to je i o malých znečišťovatelích, to znamená rodinných domcích, kde tak jak je u nás rozvinutá plynofikace, například v Polsku ani náhodou. Čili stačí, když si v zimě projedete ty okolní vesnice a vidíte, že se v nich topí, nechci říct kaly, tak jak se topilo u nás dejme tomu před rokem 1990. Takže vyjednávání s Polskem, ano je možné, ale tady bych to vůbec neviděl jako věc reálnou v následujících letech, možná desítek let. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Pavol Lukša a jeho odpověď? 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Tak já jsem přesvědčený, že taky kraj nemá moc velké možnosti jak jednat s polskou stranou, ale je tady ministerstvo životního prostředí, které naopak může iniciovat jednání s polskou stranu, i na půdě Evropské komise, protože je to jenom o tom, jak se sjednotí prostě normy, které platí v obou zemích. Dneska jsme ale v době recese, to znamená je potřeba postupovat opatrně tak, aby prostě neubyly právě pracovní místa na obou dvou stranách hranice. Ale ještě k té inverzi je třeba říct, že prostě v mém trošičku jiném postavení než Polsko a vy jste to řekl sám. Dneska tady bylo pěkně, foukalo, protože Moravskoslezský kraj je vlastně takový hrnec. Tady když to sedne, tak to sedí, protože to chytí ty hory, kdežto polská část, to je víceméně rovina, takže když přijde vítr, tak to rozfouká, že jo. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Odpověď Davida Sventka. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Pro čistý vzduch se toho dá udělat ještě celá řada. Já souhlasím s tím, že je úplně mimořádné to, co teď dělá ministerstvo životního prostředí a pan ministr Tomáš Chalupa. 

Václav MORAVEC, moderátor:


To je váš stranický kolega, jen dodám. Ještě abyste nepochválil svého ministra. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já ho tady rád pozdravím a poděkuji mu. Protože to sníží o třetinu exhalace z velkých znečišťovatelů. Další možnost dobrého kroku je alternativní doprava a přechod autobusu od nafty ke stlačenému plynu nebo elektřině. To je další způsob, jak řešit problém, který generuje doprava a ten je také velmi výrazný v našem kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte, že to je opravdu proto, že...kdybyste měl seřadit podle vašeho názoru ty znečišťovatele. Protože například jeden z odborníků Vysoké školy báňské říká, že se přeceňuje vliv dopravy a individuálního topení na stav ovzduší v Moravskoslezském kraji. Tak jak byste řadil ty znečišťovatele? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Z těch čísel, která mám k dispozici, tak z těch jasně vyplývá, že stále ty velké komíny jsou prvním znečišťovatelem, právě doprava druhým znečišťovatelem a lokální topeniště jsou až třetí v pořadí. Byť si myslím, že... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale ti dva na závěr dají méně než polovinu toho co ti první. Ne? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Z dopravy dneska, aspoň podle výpočtů, které mám, jsou to zhruba 2 tisíce tun polétavého prachu ročně. To znamená, že to není o moc méně než u průmyslu. A jestli můžu ještě krátce okomentovat Polsko. Já myslím, že z pohledu kraje máme v ruce pouze diplomatickou rovinu. A tím, jak jezdím do Bruselu, povídám si s lidmi v Bruselu i o této otázce, tak oni vnímají to, že to není problém jedné nebo druhé části hranice, ale nemyslím si, že máme jakoukoliv šanci přes Brusel "dotlačit" s prominutím Poláky k tomu, aby si sami snížili hodnoty, když si je takhle úspěšně vyjednali v přístupových dohodách. A z tohohle pohledu jsem bohužel skeptik, na druhou stranu se té ekonomické diplomacii nebráním, v listopadu přijede polský ministr životního prostředí k nám do kraje a tato diplomatická nota bude vedena. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Pane náměstku, ale opravdu velmi stručně. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Velmi stručně. Ono se nám do popředí dostávají právě ty lokální topeniště, je to z ekonomických důvodů domácností a také díky tomu jsme vymysleli společně s ministerstvem životního prostředí dotační titul. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy si opravdu myslíte, že to jsou ta lokální topeniště? Protože tady jsem se dozvěděl, že v srpnu byl schválen projekt identifikace průmyslových zdrojů, který bude určovat, které konkrétní technologie ve firmách v Moravskoslezském kraji mají podíl na znečišťování ovzduší. S tím, že výsledky by měly být někdy po roce a začne se teprve na jaře příštího roku. To znamená, že stále ještě ani vlastně nejsou konkrétní data, která se těch firem týkají. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Pane doktore, my u průmyslu máme přesná čísla. Jestliže hovořím o 3 tisících tunách, o 2 tisících tunách a o tom, že Mittal během posledních 4 let snížil množství vypouštěných prachových částic na vysokých pecích o polovinu. To jsou přesná čísla, která jsou naměřená. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Proč tedy děláte... 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Mohu domluvit? 

Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, proč se tedy dělá ten projekt identifikace průmyslových zdrojů? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Mohu domluvit? A my víme, podle posledního sčítání obyvatelstva z roku 2010 a velmi nás ta čísla překvapila, že v Moravskoslezském kraji je 55 tisíc domácností, které používají k vytápění lokální topeniště. A když si vynásobíme těch 55 tisíc domácností s průměrnou emisí jednoho kotle za topnou sezónou, což je zhruba 120 kilogramů. Dostaneme se někde přes 5 tisíc tun prachu, což víme že dnes již překračuje to co vypouští průmysl, poněvadž to měření prostě probíhá. Ono probíhá v rámci kontrolních měření, ne krajským úřadem, ale Českou inspekcí životního prostředí, zda jsou limity dodržovány. To znamená, musí to být mix opatření. A přirozeně, jiná situace je tady v Radvanicích-Bartovicích, jiná situace je v Ostravě-Porubě, kde bydlím já, a tuším že čerpáte ze stejné práce, která hovoří, že tam je převládající vliv dopravy, protože chybí obchvat a jiná situace je v podhorských oblastech, které jsou průmyslu prosty, dopravě prosty a jediným zdrojem jsou právě ta lokální topeniště.

Václav MORAVEC, moderátor:


Chápu to správně, že vy si na základě, protože promiňte, těch informací je tolik a ještě do toho ten projekt identifikace průmyslových zdrojů, který má začít na jaře příštího roku. Za rok mají být první výsledky a za dva roky má být kompletní studie, tak těch zdrojů je tolik, že vy máte podle vás ucelený, jako současné vedení kraje, ucelený přehled, anebo jsou slabá místa ve všech těch studiích a některé si dokonce odporují? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Nám chybí to poslední a k tomu právě směřuje ten projekt identifikace zdrojů. My nevíme jaká skladba je na té monitorovací stanici v těch místech s tou zhoršenou kvalitou ovzduší. My nevíme, jaký poměr je právě tady v Radvanicích na monitorovací stanici, kolik je průmysl, kolik jsou lokální topeniště, kolik je doprava. My nevíme kolik to je v Porubě. Zatím máme jenom matematické modely, ze kterých vycházela právě Vysoká škola báňská. A my potřebujeme znát ta přesná čísla, abychom věděli, kterým směrem co nejefektivněji nasměřovat finanční prostředky. My dnes víme, že jedna koruna v domácnostech se rovná pěti korunám v průmyslu při stejné efektivitě snížení množství prachových částic. Ale jsou místa, kde musíme řešit primárně dopravu, jsou místa kde primárně průmysl a jsou místa, kde jsou to pouze lokální topeniště a tohle to chceme vyzkoumat. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Podíváme-li se na dvě možnosti, které jsme dali lidem v Moravskoslezském kraji. Kam by měl budoucí kraj, respektive budoucí vedení kraje investovat? Podívejte se, jak to dopadlo tady v Moravskoslezském kraji. První viditelně zlepšení stavu ovzduší, druhou pak zlepšení dopravní infrastruktury. Vy už to vidíte sami. Ta drtivá převaha toho, že lidé by chtěli, aby kraj ve větší míře investoval do stavu zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Celkem 62% dotázaných respondentů v Moravskoslezském kraji. Zlepšení dopravní infrastruktury 35% respondentů. Jsou to daleko jiná čísla, než ke kterým jsme dospěli v jiných krajích České republiky, on už to tady zmínil pan náměstek a propos, kdo z vás má... máte vy, Josefe Babko, doma kotel? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Nemám. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Liana Janáčková má doma kotel? 

Liana JANÁČKOVÁ, lídryně krajské kandidátky /Nezávislí/:


Plynový. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Máte plynový. Pavol Lukša. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09:


Plynový. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Miroslav Novák? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky /ČSSD/:


Nemám, bydlím v bytě. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vít Slováček? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


V bytě a plynový. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A David Sventek? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já taky plynový. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Takže vy už máte změněné kotle. Když se podívám na kotlíkovou dotaci, což je ten projekt zatím úspěšný, pilotní projekt, pro ten rok příští, pokud se nemýlím, nějakých 15 milionů korun, které by mě kraj dát ze svých prostředků, pane Babko? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Máme v plánu dávat 25 milionů korun do, na rok 2013 a předpokládáme, že ministerstvo životního prostředí nám přispěje stejnou částkou. Je to takzvaně 50:50, tak bychom mohli uspokojit co nejvíce žadatelů. 

Václav MORAVEC, moderátor:


S tím, že do toho, k tomu se přidají ještě peníze od těch 4 znečišťovatelů? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


To je do fondu kraje, čili to je souhrnně. Ale samozřejmě zatím ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


No, proto se na to ptám, že to znamená, že kraj dá 15 a ti znečišťovatelé 10. Je to tak? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Zatím nám finanční prostředky stačí na všechny žádosti, které byly podány, ale chceme to mobilizovat tak, abychom vyměnili těch kotlů co nejvíce. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Na jak dlouho by podle vás ten projekt, řekněme kotlíkové dotace, měl být nastaven? V těch příštích 4 letech. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Na jak dlouho? Tak pan Novák to řekl jasně, my máme nejvíc kotlů v rámci České republiky, nejvíc kotlů má potom Bohumín a Horní Suchá, myslím, čili těch kotlů je hodně, ale já bych zejména chtěl bojovat i proti tomu, aby tady byl monopol plynárenství, protože kdyby došlo k zlevnění ceny plynu, tak bychom ani tyto věci nemuseli, nemuseli dělat. Je tady u kolegů všech, kteří mají zřejmě rodinné baráky, že jsou na ten plyn napojení a že si to teda, aspoň tak tato sestava může dovolit, ale lidé, proč odcházejí od plynařů? Protože je to velmi drahé. Stejně tak jak byly svým způsobem... 

Václav MORAVEC, moderátor:


No na ceny plynu ale nemáte zase tolik šancí jako ... 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Však proto říkám, že bych byl nejradši, aby stát zasáhl vůči plynařům, aby ten plyn nešel neustále nahoru. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jak by měl zasáhnout? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Tak určitě nějaká regulace stejně jako máme regulaci ještě zatím tedy u energie... 

Václav MORAVEC, moderátor:


No, ta cena, ta cena v některých momentech je samozřejmě, a to v těch hlavních momentech, je limitována tím, jak se prodává plyn na světových burzách. Tak to znamená, pokud byste tady neudělal nějaký cenový úřad a neudělal z české ekonomiky centrálně řízenou ekonomiku, tak nemáte šanci, jak by stát mohl regulovat cenu plynu. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Pane doktore, tenhle ten stav už tady občan provedl několikrát. Nejdřív se podporovaly přímotopy, potom se podporovaly změny na plyn, obce do toho daly miliony a miliony korun a potom stát se zbavil svého vlivu právě na plynárenské podniky a tím to vzniklo. 

Ing. David Sventek, MBA

kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje
1. místopředseda oblastního sdružení