4. října 2012

Otázky deníku MF DNES pro kandidáta na hejtmana Moravskoslezského kraje

Ve třetím dílu seriálu se MF DNES věnuje kriminalitě a s ní související sociální situaci obyvatel Moravskoslezského kraje. Na otázky odpovídal kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje David Sventek.

Považujete kriminalitu za zásadní problém Moravskoslezského kraje?

Osobně se cítím bezpečně. Přesto vnímám, že existují lokality, kde není vše v pořádku. Řešení vidím v kvalitním celoživotním vzdělávání už od předškolního věku, vytváření příležitostí pro práci a podnikání, zlepšení stavu životního prostředí a zdravý krajský finanční rozpočet. 


Jak může krajský úřad napomoci ke zvýšení bezpečnosti v regionu?

Hlavním pilířem efektivního a spolehlivého zajištění bezpečnosti musí být dobře fungující integrovaný záchranný systém a jeho základní složky. Lidé v kraji musí vědět a cítit, že práce a vzdělávání se vyplácí a že kriminální chování má dalekosáhlé důsledky, které zatěžují společnost a nic nepřináší. 


Kraj je znám i tzv. sociálně vyloučenými místy, můžeme zmínit například Přednádraží. Jak může krajský úřad pomoci s řešením tohoto problému?
 

Nejúčinnější zbraní veřejné správy je prevence a vytváření podmínek motivujících k takovému soužití, které vede k vyšší kvalitě života. ODS ve svém programu vytváření takových podmínek nabízí. Přednádraží je konkrétním majetkovým sporem mezi magistrátem, obvodem města a majitelem domů. Málokdo investuje do majetku, o kterém nemůže s jistotou říci, že mu patří. 
 

Azylovým domům a charitním zařízením hrozil zánik. Jak chcete řešit jejich provoz? 

Sociální služby musí být financovány vícezdrojově. Je nutné vhodně nakombinovat finance z prostředků Evropské unie, soukromých dárců i výzev kraje, měst či obcí. Nejvýznamnějším zdrojem ale prozatím zůstává ministerstvo. Cílem je zajistit azylovým domům a charitativním zařízením poměr financování, který odpovídá možnostem krajského rozpočtu.

 
Regionem nejnověji otřásala metanolová aféra, myslíte si, že současné vedení krajského úřadu něco zanedbalo? 

Myslím si, že záchranné složky i vedení krajského úřadu se v metanolové aféře zachovaly profesionálně, situaci nepodcenily a včas zahájily spolupráci na řešení problému. Metanolová aféra není kauza, na které by měly strany získávat politické body. 

Ing. David Sventek, MBA

kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje
1. místopředseda oblastního sdružení