2. října 2012

Pět otázek pro kandidáta na hejtmana Moravskoslezského kraje

Pět otázek pro kandidáta na hejtmana Moravskoslezského kraje Davida Sventka.

Který krok ke zlepšení ovzduší byste na postu hejtmana udělal jako první? 

Zásadní je jasné deklarování priorit a nalezení zdrojů na jejich uskutečnění. Říci jeden krok, by nebylo upřímné. Ovzduší v kraji je třeba řešit z hlediska všech zdrojů a ve spolupráci se všemi stranami. 

Mohou moravskoslezským městům pomoci nízkoemisní zóny? 

Zóny mohou městům, kde vozidla výrazně zatěžují ovzduší, pomoci snížit prašnost. Jako hejtman bych jednal se státem i městy a hledal společná řešení. 

Vliv na ovzduší v kraji má i Polsko. Co konkrétního je s Poláky třeba vyjednat? 

Musíme trpělivě jednat a deklarovat svůj zájem na tom, aby Polsko bralo ohled na zdraví našich obyvatel i férové podmínky na trhu. Podpořím i opatření v dopravě nebo ekologičtější vytápění na polské straně, financované například z evropských zdrojů. 

Na Ostravsku a Karvinsku je největším zdrojem emisí průmysl. Jak hodně ovlivňují limity pro ovzduší jeho rozvoj? Jak v jejich rámci dál snižovat vliv průmyslu? 

Limity v kraji jsou přísné, jsou jedny z nejnižších v Evropě. Další snižování by pro ovzduší bylo dobře, pro lidi bez práce už je to otázka priorit. Budu prosazovat maximální využití evropských peněz a hlubší spolupráci kraje a firem. 

V případě domácích topenišť neexistuje měření ani kontrola. Jakými kroky snížíte emise z domácností a jak budete kontrolovat jejich dodržování? 

Musí dojít ke snížení emisí, energetickým a ekonomickým úsporám a k využití obnovitelných zdrojů. Navrhuji za tímto účelem zřídit regionální fond. Jako prioritu vidím finančně zefektivnit pořizování kotlů, a to formou půjček. 

(Autor: Žaneta Motlová)

Ing. David Sventek, MBA

kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje
1. místopředseda oblastního sdružení