26. září 2012

Víte, mně o tu pozici hejtmana až tolik nejde

V zásadních věcech má David Sventek jasno. Pokud ODS, která ho postavila do čela kandidátky, uspěje ve volbách a bude v krajské vládě, nebude vládnout s komunisty. A její lídr opustí dosavadní práci.

A pokud byste získal třeba post opozičního zastupitele

Tam by nebyl problém se střetem zájmu, funkce by se daly sloučit. 

Bylo pro vás těžké rozhodnout se, že půjdete do voleb a případně se vzdáte dnešní práce? 

To jste docela trefila hřebíček na hlavičku. Nad kandidaturou jsem přemýšlel asi rok, než jsem se odhodlal. Zvažoval jsem, ze které ze svých rolí bych mohl být kraji prospěšnější a postupně nabyl dojmu, že se pokusím být aktivním i v politice. 

Pokud by ODS dostala šanci být v krajské vládě, jakou koalici byste si uměl představit? 

Nejsem ochotný jít do koalice s komunisty z principiálních důvodů a taky proto, že se mi nelíbí, jak v posledních čtyřech letech "na kraji" fungovali. 

A co spolupráce s ČSSD? 

Preferovaná varianta je středopravicová koalice ODS s KDU-ČSL a TOP 09. Nebráním se ale ani diskusi o širší koalici. Ve chvíli, kdy se dohodneme na klíčových prioritách v kraji, tak jde podle mě hlavně o to, aby se spojili slušní a pracovití lidé. Z tohoto pohledu si dovedu představit i širší koalici. 

Proč lidé jako nového hejtmana měli volit právě vás? 

Protože nic z toho, co dělám, nedělám proto, abych byl hejtmanem, ale abych mohl přispět svému kraji. Pozice hejtmana by mi podle mé životní filozofie umožnila přispět kraji ve větší míře. Možná to někomu bude znít divně, ale mně o formální pozici hejtmana jde až ve druhé řadě. V první řadě jde o to mít na věci pozitivní vliv a usilovat o to, aby kraj přestal upadat, což se dělo v posledních čtyřech letech. 

Co je základní problém kraje? 

Největší problém? To je skutečnost, že z kraje odcházejí lidé. Současně to je největší hrozba pro budoucnost. Musíme podpořit mladé lidi, kteří jsou motorem kraje, podporovat podnikání, zlepšit kvalitu středního školství a usilovat taky třeba o čistší ovzduší. 

Ing. David Sventek, MBA

kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje
1. místopředseda oblastního sdružení