11. září 2012

Volební speciál Martina Veselovského z Moravskoslezského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu z Ostravy byl lídr moravskoslezské krajské kandidátky ODS David Sventek.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Do voleb do krajských zastupitelstev zbývá 31 dní a Radiožurnál vám dnes nabízí další ze svých předvolebních politických debat. Dnes vysíláme z centra Ostravy, z Moravskoslezského kraje, jednoho z největších krajů v zemi, kde po minulé čtyři roky vládla levicová koalice sociálních demokratů a komunistů. I dnes se v příští hodině pokusím zjistit, co a jak hodlají místní politici udělat s Moravskoslezským krajem. Dnešní politická sestava kandidátů na post hejtmana vyplynulo opět z aktuálního průzkumu společnosti PPM Factum a jejich volebního modelu, podle kterého by se nyní do zastupitelstva Moravskoslezského kraje dostali z 90% pravděpodobností následující politické strany. Česká strana sociálně demokratická, ta by nyní získala 27,3 %, vede ji náměstek hejtmana Miroslav Novák. Dobré odpoledne. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Pěkné odpoledne. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Občanská demokratická strana by nyní získala 17,1 % hlasů. Jejich místním lídrem je David Sventek současný ředitel úřadu regionální rady Moravskoslezsko. Dobré odpoledne i vám. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:

Pěkné horké odpoledne z Ostravy, dobrý den. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Opravdu hodně horké. Stejných 17,1 % hlasů by nyní získala Komunistická strana Čech a Moravy. Jejím lídrem je tady Josef Babka, radní Moravskoslezského kraje. Dobré odpoledne. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Dobrý den vám, divákům i posluchačům Českého rozhlasu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane radní, poprosím jen úplně zblízka na ten mikrofon, ať z toho i naši posluchači něco mají. Děkuji pěkně. Křesťanská a demokratická unie Československá strana lidová by teď brala 8 % hlasů. Zastupuje ji místní lídr a starosta Českého Těšína Vít Slováček. Dobré odpoledne. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Dobré odpoledne vám všem. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A nakonec by se s 90% pravděpodobností do zastupitelstva dostali také TOP 09 a Starostové pro Moravskoslezský kraj se 7,7 % vede je tady poslanec a starosta Čeladné Pavol Lukša. Dobré odpoledne. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Dobré odpoledne vám všem. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Můžu podotknout, že jak jsem říkal, vysíláme z centra Ostravy, vysíláme ze zcela naplněného, řekl bych, až přeplněného a téměř klimatizací neoplývajícího sálu v klubu Atlantik. Celý předvolební speciál můžete nejen poslouchat, ale také sledovat na webové adrese zpravy.rozhlas.cz. Své dotazy psát na Facebookovou adresu Dvacet minut Radiožurnálu. A tady je základní informace o samotném Moravskoslezském kraji. 

redaktorka:


Moravskoslezský kraj zabírá území Českého Slezska a části severní Moravy. Lidnatý kraj má po Praze druhý nejvyšší počet obyvatel na kilometr čtvereční. Jeho centrum tvoří průmyslové Ostravsko. Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností a vysokým znečištěním ovzduší. V krajských volbách v roce 2008 tady suverénně zvítězilo ČSSD před druhou ODS a třetí KSČM. Sociální demokracie utvořila po volbách koalici s komunisty. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Moravskoslezský kraj opravdu ve zkratce. Od mikrofonu vás ještě jednou zdraví Martin Veselovský. Pánové, pojďme začít aktuální věcí, které se opravdu jen obtížně můžeme vyhnout. Podle dostupných současných aktuálních informací v České republice zemřelo po požití metylalkoholu sedm lidí. Nechci teď řešit, kdo za to může, to bezesporu v tuto chvíli ještě nikdo z vás ani z nás neví, ale zkuste si, prosím, představit to, o čem doufáte, že nastane po volbách, že budete na postu hejtmana Moravskoslezského kraje. První oběti těchto tragických událostí byly právě z Moravskoslezského kraje. Co by se v takovou chvíli z postu hejtmana, s tou věcí dalo dělat. Pavol Lukša za TOP 09 a Starosty. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Já si myslím, že by určitě hejtman svolal krizový štáb, svolal by si Policii ČR, celní správu a Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci. A dal by jediný úkol, prostě zkontrolovat všechna místa, kde jsou výlevny a nálevny alkoholu a prodeje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tím končí, řekněme, pravomoci ... 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tím končí pravomoci hejtmana. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Šéfa kraje. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Jinak to, co říkáte, prostě je nám líto, je to trestný čin a s tím určitě hejtman jako takový nemá šanci nic udělat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Miroslav Novák, místní lídr za ČSSD a současný náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Děláte to, o čem mluví Pavel Lukša? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Určitě. Proběhlo jednání se všemi řediteli krajských nemocnic a byl svolán jakýsi krizový štáb, když takhle můžeme nazvat, aby informovanost šla, nebyla svolána bezpečnostní rada kraje, protože té úrovně to zatím nedosáhlo. Ale ono zřejmě stojí na tomto místě říci, že to byla zřejmě otázka času, kdy se něco podobného stane. Bohužel na území nejenom Moravskoslezského kraje, ale České republiky je spoustu černých palíren a jiných, řekněme, výroben nekolkovaného alkoholu a toto je role celní správy a státních orgánů, aby zkontrolovaly náležitě nejenom ty výrobce, protože ono je těžké velmi odhalit tu černou palírnu, ale především, aby bylo důslednější kontrola u prodejců. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vít Slováček za KDU-ČSL, v tuto chvíli také starosta Českého Těšína. Souhlasíte s tím pohledem, že dřív nebo později se něco takového muselo stát, což, promiňte mi tu interpretaci, vypadá, jako kdyby se v kraji, řekněme, vědělo o tom potenciálu, že se něco takového může dít? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

 

Já si myslím, že právě se vědělo. My, kteří žijeme na samotné česko-polské hranici, víme, že v podstatě už od revoluce problematika černého alkoholu, míchaného alkoholu a je, existuje a jenom otázkou jak to, že je tak málo policií rozkrývána, postihována. Takže já si myslím a schvaluji také to, že dříve nebo později k něčemu takovému došlo. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A pardon, pane starosto, víte, na co se ptám. Kdybyste byl čtyři roky, nebo prostě měl za sebou část období jako hejtman Moravskoslezského kraje, tak co s tím můžete dělat, když máte takové podezření? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Určitě by to byla cesta do Prahy, jak se říká kleknutí ministru vnitra, financí na krk a žádat ho o to, aby ty orgány, které jsou, to znamená Policie ČR, kriminální policie, celní správa, dělaly tu svou práci, kterou mají dělat. Protože celé příhraničí víme, že více nebo méně, podle toho, jaké bylo období rozdíl třeba DPH a přenášení alkoholu do Polska, žije problematikou černě vyráběného alkoholu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


David Sventek za ODS. Vina je tedy na Praze, řekněme, že nebylo řešeno, řekněme ten potenciál toho, aby se něco takového stalo? Kraj ze svého pohledu udělal všechno správně? Pane Sventeku? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Skutečně možnosti hejtmana a krajské reprezentace v této věci jsou velmi omezené. A já souhlasím s tvrzením pana Slováčka, že primární roli musí hrát policie, aby vůbec k takovýmhle věcem nedocházelo. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A ještě Josef Babka, radní za KSČM. Dalo se udělat něco víc? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já bych chtěl nejdřív říci, že to je samozřejmě velká lidská tragédie a chtěl bych vyslovit soustrast těm pozůstalým, kterých se to dotklo. Oproti kolegům si myslím, že určité nástroje kraj má a má, protože je na jeho pracovištích, je živnostenský úřad a stejně tak i v obcích jsou živnostenské úřady, které nepovolují činnost podnikatelskou. Čili ty to můžou provádět rovněž kontrolu. Co se týče pozice hejtmana, tak hejtman je samozřejmě předseda bezpečnostní rady kraje, ta se skládá z řady orgánů, celníky počínaje a policií konče. Já jsem dříve, než jsem sem šel do tohoto zařízení, tak jsem s panem hejtmanem hovořil právě o možnosti svolání bezpečnostní rady kraje. Pan hejtman je ve stálém spojení jak se všema složkami policie, tak s hygienou i celníky, takže to jsme vyhodnotili jako ještě zatím neúčinné. Ale myslím si, že ty nástroje jsou zejména na státních orgánech. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pro naše posluchače posloucháte předvolební speciál před volbami do krajského zastupitelstva. Tentokrát vysíláme z Ostravy, tedy z Moravskoslezského kraje. Je tady pět lídrů politických stran, které by se teď z 90% pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. Jmenovitě Miroslav Novák za ČSSD, David Sventek za ODS, Josef Babka za KSČM, Vít Slováček za KDU-ČSL a Pavel Lukša za TOP 09 a Starostové. 
Pánové, dneska Český statistický úřad zveřejnil informaci a popravdě řečeno, vlastně nevím, jestli je pro vás pozitivní, nebo negativní, ale za první půlrok roku 2012 ztratil Moravskoslezský kraj 2 000 obyvatel. Čemu se to dá přičíst a když tu otázku ještě otočím, co udělat pro to, aby se to v dalších pololetích a v dalších letech už nedělo? Vít Slováček za KDU-ČSL. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Těch vlivů je několik. Něco je samozřejmě samostatný úbytek obyvatelstva jako takový a druhá věc je zajímavost a přitažlivost tohoto regionu pro ty mladé, kteří opouštějí, dejme tomu, střední, vysoké školy, protože tady je ten hlavní odliv a ten odliv je díky zaměstnanosti. A zaměstnanost je to základní, co člověka tady drží, protože si myslím, že vysoké školství v tomto regionu je na vysoké úrovni, takže končíme u zaměstnanosti a tady ta funkce kraje je jedna z nezastupitelných, protože rozvoj zaměstnanosti může kraj ovlivňovat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jestli tomu, pane starosto, správně rozumím, tak když říkáte, že na to má velký vliv kraj, tak kraj něco neudělal úplně správně, protože, nezlobte se na mě, když jsem se díval do těch dat Českého statistického úřadu, to není jen prosté navýšení úmrtnosti. To je prostě odliv dvou tisíc lidí během šesti měsíců. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Jak jsem říkal. Tady těch vlivů může být několik. A co se týká kraje, musíme si uvědomit třeba výši platů v Praze. Jsme v Moravskoslezském kraji, cenová hladina mzdová je někde úplně jinde, takže spousta lidí má tendenci odcházet tam, kde má šanci na vyšší výdělky, a to je nediskutovatelné... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To znamená, že reálně, reálně KDU-ČSL pokud by měla vliv jako člen rady jaksi dalšího vedení kraje, tak nevidí moc věcí, které by mohla udělat, aby tady lidi udržela? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Samozřejmě to je zaměstnání. Pokud zaměstnání zůstane tím obrovským potenciálem, bylo před časem otevření průmyslové zóny. Já to stáhnu na Těšín, díky Nošovic přišli tři noví investoři, zaměstnali 700 lidí. Na tak malé město, jako je Český Těšín, to byl obrovský přínos, takže tady je vidět, že s každým příchodem nového investora jsou na to navázány další pracovní místa. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. David Sventek, místní lídr ODS. Co by se dalo udělat, z pohledu občanskodemokratického hejtmana, případného? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já chci potvrdit, že skutečně odcházení lidí z našeho kraje je, podle mne, ten největší problém, který kraj má. A dlouhodobě, pokud by tento trend pokračoval, tak ten kraj směřuje v podstatě k úpadku. A nebylo tomu tak vždycky, protože když se podíváte na ten trend odcházení, tak byla léta, kdy se naopak kraji dařilo lépe a kdy lidi přestali z kraje odcházet a to byly roky 2007, 2008. Shodou okolností tehdy vrcholila doba, kdy kraj vedl pan Evžen Tošenovský. Pak přišla samozřejmě recese, ale nejenom recesí bylo způsobeno to, že za poslední tři roky odešlo z kraje 17 tisíc lidí. A 17 tisíc lidí už je skutečně hodně. Opouští nás naše... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já se moc omlouvám, pane řediteli, ale to je takový exkurz do historie, který si myslím, vaše voliče nebude tak úplně zajímat. Oni by, předpokládám, chtěli vědět, co v těch příštích letech chcete dělat. Tak mi řekněte, jak chcete tomu zabránit, aby odcházely další tisícovky lidí? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Podle mě nikdo z nás tady, kteří kandidujeme na hejtmana, nemůže slíbit to, že vytvoří pracovní místo, protože by musel maximálně rozšířit počty úředníků. To, co můžeme udělat, je to, že podpoříme podnikání, jak současné firmy, tak samozřejmě české i zahraniční investory do kraje a také to, co se v našem kraji bohužel neděje, je podpora začínajících podnikatelů. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Sventeku, vydržte. Josef Babka, lídr za KSČM se, řekněme, pátravě díval na Davida Sventeka, když říkal, že není možnost slíbit nová pracovní místa. Vy je můžete slíbit, pane Babko? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já jsem se díval, že se méně potí. Ale... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já musím pro naše posluchače říct, že tady je opravdu vysoká teplota. Tak, Josef Babka, za KSČM. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Kraj samozřejmě netvoří jenom úředníci. Kraj je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu, má 19 tisíc zaměstnanců, nebo téměř 19 tisíc zaměstnanců a je to zdravotnictví, školství, kultura, jsou to lidi, kteří se starají o správu a údržbu cest a celé řady dalších oborů. Čili není to jenom o nárůstu úředníků a kraj jako takový má i svoji významnou úlohu jako zaměstnavatelů. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, tohle to předpokládám i vaši voliči vědí. Víte, co chci od vás vědět. Chci od vás vědět, jestli můžete na rozdíl od Davida Sventeka slíbit nová pracovní místa, anebo máte jiný plán na to, jak zamezit odchodu lidí z Moravskoslezského kraje? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já jsem reagoval na ten krajský úřad, že bude jenom úředníky. Samozřejmě, že po domluvě se dá přispět k tomu, aby byla vytvářená nová pracovní místa. A u nás v Moravskoslezském kraji je důležité zachování pracovních míst. Protože jakákoliv průmyslová zóna ať už malá, nebo velká, znamená nebezpečí toho, že kdyby tady velké podniky, jako jsou Vítkovice, jako je Arcelor Mittal a další, kdyby se dostaly do problémů, které by znamenaly propuštění lidí z tohoto světu podniků a tím pádem i z tohoto regionu. Jinak samozřejmě pan ředitel to dobře ví, že je tady i nástroj regionálního operačního programu, který disponoval pro to období téměř dvaceti miliardami korun a je důležité tyto peníze, které budou následovat i v příštím období správně nasměrovat a právě do té oblasti podpory tvorby pracovních míst, vytváření podmínek... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Víte, pane radní, poslouchejte. Zatím, možná jsem špatně poslouchal, ale neslyšel jsem recept na to, jak zvrátit tříletý trend odchodu lidí z Moravskoslezského kraje. Mimochodem to padá i do vašeho volebního období, protože komunistická strana tady ve společnosti ČSSD čtyři roky vládla v kraji. Tak, má někdo z vás nějaký rozumný recept, který by nebylo nutno porušit okamžitě po volbách na to, jak sem přitáhnout lidi, nebo je tady udržet? Miroslav Novák ČSSD. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No, vy asi ne, protože se vám to doposud nepovedlo, pane náměstku. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


To je váš úhel pohledu, váš názor na tuhle tu záležitost. Já skutečně jsem přesvědčen o tom, že stát rezignoval na aktivní politiku zaměstnanosti a kraj má možnosti omezené. Já dám konkrétní příklad. Jako Moravskoslezský kraj připravujeme průmyslovou zónu v Karviné Barboře. Chtěli jsme pro její vybudování využít prostředků, které Moravskoslezský kraj v minulosti ušetřil při budování průmyslové zóny v Nošovicích, prodal tam velkou Hyundai a je tomu asi tři týdny, co vláda České republiky tyto uspořádané prostředky odmítla převést na částečnou úhradu výstavní infrastruktury v Karviné v lokalitě Barbora, kde mohlo vzniknout až tisíc přímých pracovních míst a díky tomu multiplikačnímu efektu následující, navazující další zhruba dva tisíce. To znamená tři tisíce pracovních míst... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jestli tomu rozumím, tak Praha, řekněme, centrální vláda může za to, že snahy kraje o navýšení pracovních míst prostě vycházejí vniveč. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


To v tomto případě zcela určitě. A jestliže tady bylo kolegou Sventkem zmíněn na ten rok 2008, tak to byl příliv nových zaměstnanců do Automobily Hyundai, což byl projekt tehdejší sociálně demokratické vlády, na které se podílelo vedení Moravskoslezského kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já se moc omlouvám, ale já jsem si myslel, že v roce 2008 tady sociálně demokratická vláda nebyla. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ten projekt začal mnohem dříve samozřejmě. Ta automobilka nevyrostla ze dne na den a všichni, kdo v tomto regionu žijí, tak vědí, v jakých potížích se vůbec rodila, výběr lokality pro tuto automobilku. To je jedna věc. Druhá věc samozřejmě byla... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane náměstku, dovolíte, technická poznámka David Sventek za ODS. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Technickou poznámku, v letech 2000 - 2008 vedl Moravskoslezský kraj pan Evžen Tošenovský. A v té době se tady investovalo a investovala tady Huyndai. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pánové, dovolíte? Teď mluví Miroslav Novák a já… Pojďte to posunout ještě dál. Pavol Lukša za TOP 09 a Starosty, kromě jiného říkal, ne pardon, to říkal Vít Slováček za KDU-ČSL, že není vyloučeno, že ten odliv je také, řekněme atraktivitou Moravskoslezského kraje tím, jaké je tady životní prostředí. Ten průzkum agentury PPM Factum, který byl zaměřen zejména na volební model, do krajského zastupitelstva v roce 2012, kladl také dvě otázky svým respondentům. Jedna z těch otázek byla, jestli a jak by se obyvatelé stavěli k případné stavbě spalovny odpadů u Karviné. Tak, podle toho průzkumu by celých 58 % lidí v Moravskoslezském kraji chtělo, aby kraj zabránil stavbě spalovny u Karviné. To je v té oblasti mezi Karvinou a Ostravou, bývalý důl Barbora. Tak se zeptám, Pavola Lukši za TOP 09 a Starosty, kdyby vy jste na to měl vliv po volbách, tak co bude se spalovnou? 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Kdybych měl na to vliv po volbách, tak já bych prosím vás, byl pro, aby spalovna v našem kraji vznikla. Z jednoho prostého důvodu. My si musíme všichni uvědomit, že my zatím likvidujeme odpady tím, že je skládkujeme na skládkách a moc toho území na případné rozšiřování skládek už není. Ale postavení této, co o tom tady mluvil pan náměstek Novák, že stát rezignoval na politiku zaměstnanosti tím, že dá peníze na infrastrukturu v Barboře, nebo na území Barbory, kde právě měla ta spalovna vyrůst a já si myslím, že to lze za dvou zásadních předpokladů. Ten první zásadní předpoklad je, že vznikne spalovna, samozřejmě vznikne s tím, že prostě bude mít nejmodernější technologie. Všichni, kteří projíždí Vídeň tak možná mnohdy ani neví, že prostě tam ve Vídni spalovna je. To je první věc. A druhá věc je prostě, že obyvatelé města Karviné a Havířova by měli mít za dostupných podmínek možná trochu levnější teplo, než všude jinde. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No dobře, pardon, pane poslanče... 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Já bych jenom poslední věc. Prosím vás, co se týče zaměstnanosti, kraj nemůže rezignovat na to, protože největším potenciálem jsou zaměstnavatelé. My říkáme ve svém programu, že je třeba prostě naplnit průmyslové zóny, které v tomto kraji zejí prázdnotou. My se nebojíme vyslat velvyslance svého do Šanghaje, který by uměl toto území nabídnout investorům, prostě aby přišli do Moravskoslezského kraje, přinesli kapitál a vytvořili pracovní místa. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Koho tam vyšlete? 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Udělá se výběrové řízení a musí to být ten... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jo takhle, já myslel, že někoho máte připraveného. Tak, pojďme, prosím, zůstat u samotné spalovny. Je to velké téma. Radiožurnál se mu před časem ve speciálu tematickém věnoval. Chtěl bych od vás dalších vědět, co bude se samotnou spalovnou. Je to, je to pro vás, Davide Sventeku za ODS, zásadní téma a vyslyšel byste to číslo z toho průzkumu, to znamená, že 58 % lidí by spalovnu nechtělo? 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Dovolte mi jenom připomenout, že spalovna byla v programu ČSSD do minulých krajských voleb a bohužel... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Teď mi trošku víc jde o program ODS, se přiznám. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


A co se týká našeho programu, tak já podporuju spalování a energetické využití odpadu, protože skutečně skládkování není dlouhodobě udržitelnou možností. Když mu zároveň bude předcházet to, že vůbec nebudeme tvořit odpady, to, že budeme recyklovat, tak toho odpadu, směsného komunálního odpadu nám zbude relativně málo. A má cesta a doporučení do budoucna je nedělat jednu mega spalovnu v Karviné, ale připravit menší spalovny, které budou vždy v té dostupné aglomeraci a budou zásobovat i teplem a elektrickou energií... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Abych tomu, pane řediteli, správně rozuměl, tak tedy spalovna v bývalém dole Barbora ne. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Tam může zůstat jedna ale menší, která obsluhuje to dané území s menším dopadem na životní prostředí, protože právě na Karvinsku je ten dopad shodou okolností úplně největší. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To je názor ODS. Josef Babka za KSČM. Kdybyste zůstali, komunisté v radě Moravskoslezského kraje, tak jak to bude vypadat se spalovnou? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já předpokládám, že zůstaneme v radě, to zaprvé a zadruhé se spalovnou, máme ji v programu, máme tam podmínky, že samozřejmě musí být ekologická. Bereme v úvahu, že tato republika produkuje nějakých 30 milionů tun odpadu, z toho je ten komunální zhruba 4 - 5 milionů tun. A recyklace a třídění u nás v republice zatím není plně uplatněno a využíváno, a přesto i kdyby bylo, tak se bude třídit zhruba dvacet procent odpadu. Čili jiná cesta, než spalování zde není a notabene je to velmi důležitý energetický materiál, který není možno nechávat na skládkách. Vezmu-li do úvahy tady občané Ostravy skládka, kterou máme v Hrušově na tuhý domovní odpad, tak ta bude za chviličku naplněna a za chvíli by se nám to válelo po celém městě. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, tedy KSČM ano. Vít Slováček za KDU-ČSL? 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


My to vnímáme tak, že odložení financování minimálně o ten rok, je dobré časové období, aby se otevřela diskuse o spalovně, protože si myslím, že umístění spalovny přímo v oblasti bývalého dolu Barbora, to znamená sice oblasti, která prošla už nějakou důlní činností, je zčásti zlikvidovaná, ale je to v samotném centru aglomerace Havířov, Karviná, Ostrava, čili umístit nový zdroj zhoršení životního prostředí právě do takové lokality, není dobré a navíc není dobré z toho důvodu, že v prvopočátku se hovořilo, že bude odstaven blok teplárny, budou odstaveny jiné zdroje znečištění, o tomto jaksi diskuse přestala probíhat, takže dejme tomu spalovna ano, ale musí být vykompenzována tím, že zase jiné zdroje znečištění budou uzavřeny. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Tolik KDU-ČSL. ČSSD a Miroslav Novák. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já bych především opravil tady kolegu Sventeka, že sociální demokracie nemá v programu spalovnu. Sociální demokracie hovoří ve svém programu pro tyto krajské volby, že chce jasně a striktně dodržovat hierarchii nakládání s odpady v Moravskoslezském kraji, kdy spalovna je jedním z řešení a skládkování v rámci této evropské směrnice. Takže na tom posledním místě a plně podporujeme i snahy Ministerstva životního prostředí v následujících desetiletích skládkování směsného komunálního odpadu zcela zakázat. A teď k samotnému zařízení. Ono spalovna sama o sobě, to slovo u mnohých evokuje hrůzné představy, ale přitom to není nic jiného, než zařízení na energetické využití odpadu. Jedna tuna směsného komunálního odpadu má srovnatelnou výhřevnost jako jedna tuna hnědého uhlí, které se většinou v České republice využívá pro výrobu tepla a elektrické energie. A proto ze všech analýz v minulosti a bylo to ještě za minulého vedení, teda za vedení Evžena Tošenovského, vyšla právě lokalita Barbora jako nejvhodnější, poněvadž v těsném sousedství je teplárna Karviná, kousek dál je teplárna ČSA a teplo vyrobené z těch dvou set tisíc komunálního odpadu, které by v tomto zařízení mělo být zlikvidováno, nahradí právě teplo dnes vyráběné z černého uhlí v té stejné lokalitě, kdy dojde k distribuci tohoto tepla. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Mě to jako odpověď naprosto stačí. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Jak tu bylo řečeno o tom, že by mělo vzniknout několik málo zařízení, tak je to čirý ekonomický nesmysl. My chceme zlikvidovat odpad a dát lidem nižší cenu tepla. V okamžiku, kdy rozdělíme ty investiční ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. To je názor ČSSD. Počkejte, pane náměstku, vydržte, bezesporu se k tomu ještě dostaneme. Stále posloucháte předvolební speciál Radiožurnálu, tentokrát z Moravskoslezského kraje. Lídr ČSSD Miroslav Novák, lídr ODS David Sventek. Za KSČM Josef Babka. Za KDU-ČSL pan starosta Vít Slováček a Pavol Lukša, ten tady reprezentuje TOP 09 a Starostové. 
Tak, je čas na dotazy vás tady, kteří jste přišli sem do klubu Atlantik. Stačí zvednout ruku a hlásit se. Ten muž tam je první, ten muž pod kamerou bude jako druhý. Mikrofon již cestuje. Tak, povídejte, představte se a... 

osoba:


Dobrý den. Já se jmenuji Ivan Červeňák. Měl bych dotaz na pana Davida Sventeka. Já jsem si teda prošel vaše internetové stránky, které jsou velice zajímavé. Vy tam v podstatě pořád hovoříte o tom, že vaší prioritou je vzdělanost a vzdělaní lidi v kraji, tak jsem se chtěl zeptat, jak teda jako hejtman toto budete postupovat, nebo jak budete.... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon jenom, můžete mi říct, co přesně úplně konkrétně byste chtěl slyšet? 

osoba:


Já si moc dobře nedovedu představit, jak by pan potenciální budoucí hejtman mohl tu vzdělanost nějakým způsobem tady nějak podpořit, nebo jak by v tomhle postupoval. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji za specifikovaný dotaz. David Sventek, lídr ODS. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já jsem přesvědčen o tom, že právě vzdělanost je jediným receptem pro náš kraj do budoucna, protože dneska bohužel, kdybych to shrnul, tak náš kraj se vyznačuje tím, že odcházíme, stárneme a bohužel i hloupneme. Hloupneme celá Česká republika v mezinárodních testech dopadla bohužel velmi špatně. To, co si myslím, že kraj může přímo udělat, protože je zřizovatelem středních škol a zřizovatelem 192 středních škol, tak to je pohlídat kvalitu těchto středních škol, kvalitu absolventů, ale nedělat to tak, že by si každý ředitel sám hledal svého budoucího odběratele, pardon za to, svých absolventů, ale chci, aby se znovu vrátila a oživila rada pro rozvoj lidských zdrojů, aby se znovu nastartovala komunikace s klíčovými zaměstnavateli v kraji a aby se střední školy orientovaly právě tím směrem, o který je v kraji největší zájem. Protože když vychováváme studenty, tak je nevychováváme pro jiné kraje, nebo pro Prahu, ale vychováváme je primárně pro sebe. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik David Sventek za ODS. Nevím, jestli jste spokojen, ale taková je odpověď. To nakonec na vás, na posluchačích a potenciálních voličích. Další dotaz. Povídejte. A pak tam vzadu u dveří, pak vy vepředu. Tak. 

osoba:


Dobrý den. Já bych měl dotaz na pana náměstka Miroslava Nováka. Když jsem přijížděl, tak jsem viděl billboard, na kterém bylo napsáno, že zvýšíme počty policistů v kraji a já bych se chtěl zeptat, jak to chce z pozice hejtmana, nebo řekněme z pozice kraje vůbec udělat, když policii dnes, ať už městskou, či státní, neřídí kraj? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji pěkně za dotaz. Náměstek hejtmana Miroslav Novák. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ano. Tak, především hejtman je vždy partnerem krajskému řediteli Policie ČR a prostřednictvím něj i partnerem Ministerstva vnitra, nebo respektive ministra vnitra. A naším cílem, zejména v oblastech se sociálně vyloučenými nájemníky, obyvateli, je potřeba posílit bezpečnost tohoto státu. A my jsme zatím svědkem opačného extrému. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane náměstku, nezlobte se na mě, vy neodpovídáte na tu otázku. Ta otázka byla položena zcela jednoduše. Jakým způsobem hejtman způsobí navýšení počtu, ať už státních nebo městských policistů v kraji? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Hejtman je partnerem vlády, je partnerem Ministerstva vnitra, je partnerem ministra vnitra a je třeba předložit takové argumenty, které jasně dokladují, že bezpečnostní situace v Moravskoslezském kraji je odlišná od jiných klidnějších částí České republiky a že je ta potřeba a lokace většího množství policistů v tomto regionu je skutečně potřeba. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Takže kdybych to přeložil panu Miklasovi, pan hejtman půjde za Janem Kubicem, ministrem vnitra a bude ho přesvědčovat, aby dal více peněz na policii. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Za kterýmkoliv ministrem vnitra. Pan Kubice tam nebude určitě věčně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Teď momentálně... vy víte něco víc než my ostatní? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já myslím, že se ministři vnitra, stejně jako jiní ministři mění, že. Já jsem náměstkem pro dopravu a životní prostředí v tomto kraji a za čtyři roky svého mandátu se mi šestkrát vyměnili partneři jak na Ministerstvu dopravy, tak na Ministerstvu životního prostředí, takže tady není vyloučeno, že stejná fluktuace nebude i na jiných ministerstvech. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Tak, další dotaz. Ten muž u dveří. 

osoba:


Dobrý den. Dobrý den, pane Veselovský, já jsem chtěl jenom říct, že nekandiduji do krajského zastupitelstva a chtěl jsem jenom říct, aby voliči popřemýšleli, jestli by to bylo možné, aby zvážili od roku 93, stejné strany nám říkají stejné věty, takže my je chceme poprosit, aby nevolili parlamentní strany, ony jsou odpovědny za ty problémy, které jsou v České republice. Děkuji, Radoslav Štědroň. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Není vůbec zač. Kdybyste řekl dotaz, byl bych o něco více šťastnější, ale to nevadí. Není na co se ptát. Nejste slyšet do vysílání. Moc se omlouvám. Další dotaz. 

osoba:


Dobrý den, Moureček Jaroslav. Já bych se chtěl zeptat všech kandidátů na hejtmana, protože se tady hodně hovořilo o Karviné o Ostravě, jak vlastně chtějí přispět dále k rozvoji venkova. Děkuji. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Začněme Josefem Babkou, lídrem KSČM. Máte na to nějaký plán, pane radní? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Již v tomto volebním období byl přijat program rozvoje obnovy venkova. Samozřejmě tento kraj netvoří jenom město Ostrava, ale je to kraj rozsáhlý a zejména v oblastech, které byly těžce postiženy likvidací zemědělství, mám tím na mysli zejména Bruntálsko, Jičínsko, tak tam je třeba zaměřit pozornost i právě tohoto programu. V těchto oblastech chceme podporovat zejména rozvoj veřejných služeb, to znamená prostřednictvím cestovního ruchu a některé další obory, které by zabezpečily pro lidi v tomto regionu a v těch částech regionu zejména práci, protože bez práce se ten kraj bude i nadále vylidňovat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pan radní Josef Babka. Pavol Lukša TOP 09 a Starostové, rozvoj venkova. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak, já si myslím, že... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A buďte, prosím, pardon, pane poslanče, buďte prosím úplně konkrétní. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Ano. Já budu konkrétní. My jsme k rozvoji venkova prospěli zcela nedávno, protože jsme po letech schválili nové rozpočtové určení daní. To znamená, je to jenom o tom prostě, aby ti páni starostové na venkově, v těch malých obcích a městech měli peníze, aby se nemuseli prostě každého půl roku dostavovat do Prahy a žadonit o peníze. Já si myslím, že ty municipality dobře ví, kde ty peníze potřebují, kde je potřebují dát, takže já si myslím, že konkrétní věci jako rozpočtové určení daní je ta věc, která pomůže rozvoji venkova. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Mátě někdo jiný názor, že rozpočtové určení daní je tou klíčovou věcí? Ještě jednou Josef Babka? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Jestli mohu, samozřejmě pan starosta z Čeladné může být rád za tento zákon, ale z pozice teď krajských zastupitelů a v městě Ostravě za určení daní určitě spokojení být nemůžeme. Kraj jako takový orgán přijde zhruba mezi 200 až 300 miliony korun díky této slavné novele rozpočtového určení daní a město Ostrava o 200 milionů korun. Čili, to jsou peníze, které budou v této záležitosti chybět. Že do kraje přitekla miliarda korun a přiteče, pokud se bude naplňovat růst hrubého domácího produktu, o čemž já silně pochybuji, tak že to by bylo pro ty obce, tu patnáct, tu deset milionů Jičínu, nebo některým jiným městům to by bylo pro ně jako dobré, ale jako z pozice kraje a tady občanů města Ostravy, to rozpočtové určení daní určitě přínosem není. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Josef Babka za KSČM. Pojďme k dalšímu dotazu rovnou. 

osoba:


Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat pana Sventka z ODS, když tak vychvaluje pana Tošenovského, co tady pro kraj udělal, jestli ví, co udělal z Ostravicí, která je tady, hyzdí Ostravu několik let, psali si dopisy s panem podnikatelem Bredou, nebo z Opavy, celému národu to tady dávali dvojstránky a dnes rok 2012 Ostravice chátrá. Je to ostuda a vy ho tak vychvalujete. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


David Sventek za ODS. Paní není úplně zcela vaše příznivkyně evidentně, ale zkuste to vysvětlit. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Tak paní se zmínila hlavně na adresu pana Evžena Tošenovského. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Na druhou stranu, vy jste začal se zmiňováním o bývalém hejtmanovi. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Já jsem hodnotil a velmi kladně hodnotím jeho působení v čele kraje. To, co zmiňuje paní kolegyně, tak je z doby, kdy byl primátorem města Ostravy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Máme ještě jeden dotaz na náměstka, současného náměstka hejtmana Miroslava Nováka za ČSSD. Ve vašem volebním programu, myslím tím volební programu ČSSD je mnoho vět napsaných o protikorupčním jednání, o řekněme, posunu v oblasti majetkových přiznání, o zprůhlednění veškerých finančních toků a tak dále. Vy jste čtyři roky byl náměstkem hejtmana Jaroslava Palase, který doposud veřejnosti odmítl vysvětlit, kde vzal peníze na onen penzion na Bruntálsku v Ludvíkově. Není to trošku proti sobě, když jednou rukou říkáte, že je potřeba více bojovat proti korupci a všechno zprůhlednit a druhou jste vedle člověka, který řekl veřejnosti, vy nemáte právo to vědět, to může vidět maximálně finančně analytický útvar na Ministerstvu financí? Miroslav Novák. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Tak, zaprvé. Pan Palas byl čtyři roky hejtmanem Moravskoslezského kraje a já si myslím, že kdokoliv bude hejtmanem po něm, tak přebírá Moravskoslezský kraj v dobré finanční ekonomické kondici. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Moc se omlouvám, co to má co dělat s finančními poměry pana hejtmana? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Druhá věc je, že pokud je mi dobře známo, tak na pana hejtmana bylo podáno několik trestních oznámení a zatím tedy není znám žádný výsledek o tom, že by byly pozitivně shledány, že by byl něčím obviněn a zatřetí... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A víte, pane náměstku, že na to se neptám. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Když se podíváte, já skutečně nejsem Jaroslav Palas. A věřte, že je mezi námi více rozdílů, než jen to, že jsem dvacet centimetrů nižší a dvacet kilogramů těžší. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Tak, abych tomu rozuměl, pane náměstku, jinak řečeno, pokud vy se stanete hejtmanem, poslouchejte, pokud vy se stanete hejtmanem a bude nějaká, řekněme otázka, či nějaký rozpor v otázce toho, jak jste který majetek nabyl, tak použijete ten přístup Jaroslava Palase, to znamená, že řeknete veřejnosti, máte smůlu, to je moje soukromá věc, nebo budete jednat jinak? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Pane redaktore, já jsem říkal, nejsem jenom o dvacet centimetrů nižší a dvacet kilogramů těžší, skutečně nejsem Jaroslav Palas a sociální demokracie si v primárních volbách jako svého lídra vybrala mě a ne Jaroslava Palase. A já už ve chvíli, kdy jsem šel do primárních voleb, jsem zašel na svoji místní příslušný finanční úřad, doma mám výpisy z daňových přiznání za posledních jedenáct let s kulatým razítkem a pokud se k tomu připojí mí kolegové, rád ukážu své příjmy za posledních jedenáct let, než jsem vstoupil do politiky. I za které jsem v politice. To znamená, já jsem otevřený k těmhle těm záležitostem, kdykoliv vysvětlím jakoukoliv pochybnost. Pokud vznikne k mým majetkovým poměrům, ale mám za to, že tahle ta pochybnost nikdy nevznikne. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Miroslav Novák. Technická poznámka Pavola Lukši za TOP 09 a Starosty. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Já jenom technickou, prosím vás, vždyť ono přece to rozpočtové určení je právě o tom, že ubude spousta dotačních prostředků a tam, kde se rozdělují dotace, prostě dochází k pokušení. Takže já osobně jsem přesvědčený, že rudy mají své místo a město Ostrava je město, které určitě najdou prostředky ve svých vnitřních rezervách tak, aby prostě to nemusely pocítit a to nejdůležitější, protikorupční opatření ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vy jste se vrátil o dvě koleje zpátky. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Ne, ne, ne. To nejbližší protikorupční opatření je přece, že nikdo nebude chodit někde prosit o peníze a tam mu nebude ta hlava, která prostě moudře ty peníze rozdělí. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Říká Pavol Lukša za TOP 09 a Starostové. Sedí vedle něho také Vít Slováček lídr KDU-ČSL. Také Josef Babka za KSČM. David Sventek za ODS a Miroslav Novák za ČSSD s tím, že posloucháte předvolební speciál Radiožurnálu, tentokrát z Moravskoslezského kraje. 
Další dotaz z publika, prosím. 

osoba:


Radim Štěpánek. Já bych navázal na pana Lukšu, na rozpočtové určení daní. To, co bylo dobré, se tímto pokazilo. Já bych právě měl dotaz na všechny tady kandidáty na hejtmana, jak se postaví k tomu, že rozpočtovým určením daní Ostrava přišla o velké prostředky, ale dotace, které Ostrava poskytuje například na kulturu, na dopravní podnik využívají i občané Čeladné, odkud je pan Lukša, jestli by jako hejtman dotoval ostravskou filharmonii, jestli by dotoval Národní divadlo Moravskoslezské, jestli by dotoval dopravní podnik víc o ten rozdíl, o který Ostrava přišla, a pak mám ještě jeden dotaz, jestli... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vydržte, já si to nezapamatuju. Počkejte chvilku. Tak, Miroslav Novák za ČSSD? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ono bylo hodně napsáno o rozpočtovém určení daní a rozdělení mezi Ostravou a menšími obcemi v našem regionu, ale tady nezazněla, málokdo ví o tom, že s tímto souvisí i RUD pro kraje, to znamená rozpočtové určení daní pro krajské samosprávy. Ostrava měla v minulosti právě více prostředků, než ty ostatní, protože kraj, poté, co vznikla první fáze, byly kraje financovány pouze z dotací, které v minulosti dostávaly okresní úřady a o to méně. Moravskoslezský kraj je ze všech třinácti krajů České republiky, Prahu vedu samostatně, kraj, který ze sdílených daní má nejnižší výnos ze všech ostatních regionů. A potom to samozřejmě se projevuje na všech aktivitách, o kterých tady byla řeč. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No a co budete dělat? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


A když jsme u krajských RUD, tak úžasná politika premiéra Nečase a ministra Kalouska vedla k tomu, že jen v letošním roce, poté, co byla zvýšená sazba, snížená sazba DPH, byly zároveň sníženy příjmy krajů na této sdílené dani. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, pane náměstku... 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Z 8,92 % na 8,29 což je výpadek 220 milionů pro rozpočet Moravskoslezského kraje, které byly použity třeba na sanaci výpadku kulturních a jiných... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To je to, na co se tady ptá pan z publika. Co budete dělat bez těch 220 milionů? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Teď vám to povídám. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jo, tak výborně. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Teď vám to povídám. A návrh, který zaplaťpánbůh zatím neprošel, ale možná projde a možná to nebude 15% ale 17,5% počítá také s tím, že kraje budou dále kráceny na výnosech z daní, jak z DPH, tak tentokrát i ze závislé činnosti. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

 
Tak co s tím? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

 

My se skutečně dostáváme na nejnižší příčku součtu daňových výnosů krajů a jednotlivých měst a obcí. Tato rozpočtová politika Ministerstva financí je populistická a kraje... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No dobře, ale, odpovězte mi, co s tím budete dělat, s tímto faktem, který tady zdlouhavě popisujete? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já věřím, že lidé tuto vládu brzy vyženou se Strakovy akademie, protože... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ale máme před sebou krajské volby, nemám před sebou volby do sněmovny. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já si myslím, že ta vláda už se rozpadla téměř před krajskými volbami a pokud bude sněmovna násilím ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane náměstku, bavíme se o krajských volbách, nebo o kterých? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ale, pane Veselovský, jestliže vám vláda záměrně proto, že jsou hejtmanové ze sociální demokracie, a nemá své zastoupení na postech. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


My si, pane náměstku, my si nerozumíme. Já vás ... 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Příjmy v jednotlivých městech a obcích Ostrava, je další zářný příklad toho ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já nechám tady vašeho voliče a vašeho posluchače ještě jednou zopakovat ten dotaz. On se ptal na to, co bez těch 220 milionů budete dělat. Budete o to méně dotovat veřejnou dopravu a filharmonii a tak dále? 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


On se ptal na město Ostrava a já vám opakuji to, co málokdo v této zemi ví. Stejná vláda, která vzala městu Ostravě 200 milionů korun, vzala stejnou částku i Moravskoslezskému kraji. To znamená, Moravskoslezský kraj nemůže dotovat výpadek na úrovni rozpočtu města Ostravy. A já pevně věřím, že ten návrh, který tady byl, že obce typu Dolní Lhota, Horní Lhota, Čavisov, Čeladná a dalších spoustu stovek obcí, které v našem kraji jsou, přispějí na záležitosti v rámci dopravní obslužnosti v městě Ostrava, na kulturu v městě Ostrava a sportu ve městě Ostrava. Koneckonců kromě těchto prostředků rozpočtového určení daní, dostaly i nemalé prostředky z výnosu z hazardu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane náměstku, vydržte. Vít Slováček za KDU-ČSL. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Ani ta města si nepolepší, protože z jedné strany rozpočtovým určením daní dostanou větší objem z druhé strany tak, jak říkal Pavel Lukša, jim budou kráceny dotace, takže všichni netrpělivě čekáme ve finále, kdy se sečtou plusy a minusy, kolik pro jednotlivá města to bude. Takže ani ta města na tom nejsou dobře... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vy jste měl ještě jeden dotaz, tak mi ho řekněte. 

osoba:


Ano. Ještě mám jeden dotaz. Ten se týká názoru na dotování buď prevence, nebo následných výsledků. Ostrava, nebo Moravskoslezský kraj dotuje vysoce protidrogové aktivity, jako je Remarkor a tak dál a strašně málo dává do aktivit preventivních, jako je sport, zájmové kroužky a tak dál. Menší, Olomoucký kraj, dává například do tělovýchovy třikrát tolik, než Moravskoslezský kraj. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Chcete se zeptat, jestli někdo z pánů to neotočí? 

osoba:


Já bych chtěl znát názor pánů na tento rozdíl. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím, děkuji pěkně za váš dotaz. David Sventek za ODS. Prosím. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Moravskoslezský kraj má své příspěvkové organizace, které se věnují sociálním otázkám a v rámci těchto organizací poskytují péči například i drogově postiženým. Já souhlasím s tím, že prevence je mnohem důležitější než následná péče. Takže z mé strany ano, více do preventivních činností. Čímž, ale neříkám, že bychom více podporovali kulturu a sport, protože, jak už bylo zmíněno, rozpočet Moravskoslezského kraje není nafukovací a já nebudu tak nezodpovědný, abych kraj do budoucna zadlužil. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Teď jsem teda tomu úplně neporozuměl, protože vy jste jednou rukou řekl, že budete dávat víc na prevenci a pak jste řekl, nebudu víc podporovat sport a kulturu. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Více na prevenci v rámci těch organizací, které už kraj zřizuje a neřeší jenom následnou péči, ale v rámci těchto organizací se bude více podporovat prevence. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak. Ještě jednou připomínám, posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Jeho hosty jsou zástupci pěti politických stran, které by se podle volebního modelu společnosti PPM Factum v tuto chvíli dostaly z 90% pravděpodobností do krajského zastupitelstva. Jsou to Pavol Lukša za TOP 09 a Starosty, Vít Slováček za KDU-ČSL, Josef Babka za KSČM, David Sventek za ODS a Miroslav Novák za ČSSD. Další dotaz, a potom tamta dáma. 

osoba:


Dobrý den, mé jméno je Radim Gal. Já bych se chtěl, prosím všech kandidátů zeptat, jakým způsobem budou podporovat rozvoj letiště, zda budou teda podporovat takzvaný developerský způsob, když se furt něco staví na letišti a žádné linky tam nelítají, kromě teda teď Paříže. A jakým způsobem v roce snad teda 2014 by měla být privatizace letiště, teoreticky a jakým způsobem teda budou potom v roce 2014 to letiště vypadat? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji pěkně za dotaz. Josef Babka KSČM. Vy máte jaký plán s letištěm? 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, přesto, že jsem první v abecedě, tak k minulé otázce jsem nedostal slovíčko, ale pominu, půjdu k letišti. Já bych samozřejmě, co se týče letiště, samozřejmě, já bych byl taky radši, abychom na letišti viděli stovky, lépe řečeno tisíce lidí, kteří odlétají z Ostravy do světa, nebo i do České republiky, ten projekt je dlouhodobý. S převzetím letiště od státu zhruba asi před osmi roky…, že jsme převzali, jsme se zavázali investovat do letiště značné prostředky tak, aby splňovalo ty základní kritéria a řekl bych kritéria, která jsou nadstandardní i v rámci České republiky. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Moc se omlouvám, pane radní, opět to trošičku vypadá jako historický exkurz. Toto jsou lidé, kteří bydlí v Moravskoslezském kraji. Oni to vědí. Takže to nemusíte opakovat. 

Josef BABKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Už jdu k tomu. V žádném případě v roce 2014 žádná privatizace letiště neproběhne a to, i kdyby tam seděl pan Sventek s panem Lukšou, to v žádném případě nemůžou udělat, protože závazky, které jsme převzali od státu při převodu na kraj, to ani neumožňují. Čili privatizace v žádném případě. A v roce 2014 by měly být dokončeny i další stavby a napojení letiště. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane, radní, děkuji pěkně. Kdyby seděli v radě David Sventek za ODS a Pavol Lukša za TOP 09 v roce 2014, někdy v dohledném termínu by bylo letiště privatizováno? David Sventek, prosím. 

David SVENTEK, lídr krajské kandidátky ODS:


Nebylo, nemáme takový záměr za ODS privatizovat letiště. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


TOP 09? 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak, my už jsme tam seděli s panem inženýrem Tošenovským a k žádné privatizaci nedošlo, ani se nepřipravovala. Nevidím, proč někdo straší, že se bude privatizovat letiště. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já se omlouvám, pane Lukšo, ale to jste tam seděl ještě za tu stranu, ve které teď je Vít Slováček. 

Pavol LUKŠA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


No dobře, ale ani v té době nedocházelo, nebo nebylo nastíněno, že by došlo k privatizaci letiště a já, když tady byla kladená otázka, jestli budou jenom developerské projekty, je třeba říct už to, co jsme říkali dávno. Prostě letiště je třeba rozlétat. A je třeba vidět, je třeba přitáhnout velké zahraniční společnosti letecké a ty nepřitáhnete ničím jiným, než že jim prostě zaplatíte. To je zkrátka holý fakt a o tom prostě jaksi se budeme bavit až to, jestli ta pravidelná linka, která dneska je do Paříže a skončila do Vídně, jestli bude ještě od října nebo od listopadu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji, pěkně. Další dotaz. 

osoba:

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat ohledně infrastruktury. Psalo se, že D1 mají zájem stavět Portugalci, Turci z Bystřice pod Hostýnem na Přerov. Co říkáte taky na obchvat na Karvinsku, měl se stavět? Tady další otázka ohledně přívozu Přednádraží, Romové? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Počkejte, teď jste, teď jsem se v tom trošku ztratil. Tak, chcete odpovídat na to, jak bude vypadat dopravní síť, nebo na to ... 

osoba:


D1 z Bystřice pod Hostýnem na Přerov, zájem Portugalci Turci, co říkají na to politici, pánové? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Tak a vydržte prosím s tím dalším dotazem, děkuji pěkně. Tak Miroslav Novák ČSSD. 

Miroslav NOVÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ačkoliv dálnice D1, o které hovoříte, již není součástí Moravskoslezského kraje, tak samozřejmě bedlivě sleduji stav její připravenosti a to, co se bude dít, protože je to důležitá komunikace jak pro občany Moravskoslezského kraje, tak především i pro ten byznys, který sem chceme dotáhnout a zlepšení dostupnosti našeho regionu se zbytkem republiky. Skutečnost je taková, že současný návrh státního rozpočtu a není to záležitost kraje, je to investice státní, protože to jsou řády miliard, počítá historicky s nejnižším objemem prostředků na výstavbu dopravní infrastruktury. Je to o tom, o čem jsme tady hovořili celou dobu. Pokud v podstatě bude vláda i dále tvořit restriktivní politiku veřejným rozpočtu i rozpočtům krajským a obecním, tak těžko můžeme čekat ekonomický rozvoj. A dálnice D1 kolem Přerova je toho jasným důkazem. Když zůstaneme u našich komunikací, tak silnice 1/11 směrem na Třinec, velmi zatížená komunikace a jak kolega Slováček, tak Sventek velmi dobře znají tu dopravní situaci, která tam je, protože v té lokalitě jsou, má naprosto stejný osud. Nejsou na ní peníze. Stejně jako Ostraváci vědí, že nejsou prostředky na prodlouženou Rudnou, protože 37 miliard, které má k dispozici Státní fond dopravní infrastruktury je nesrovnatelný s 90 miliardami, které tam byly před šesti lety na výstavbu dopravní infrastruktury. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Chtěl bych ještě názor na tuto věc, tedy na dopravní infrastrukturu od Víta Slováčka, za KDU-ČSL. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Já si dovolím, ale trošku výlet do historie, protože jedna jedenáctka, je... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto, výlet do historie, dobře. 

Vít SLOVÁČEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:


Jedna jedenáctka směrem na Slovensko byl dokonce vládní závazek při výstavbě průmyslové zóny Nošovice, když tenkrát v těch dobách nám bylo řečeno, že bude vystavěná v roce 2013, tak jsme si všichni říkali, jaká to je katastrofa, jak tak pozdě. Dneska máme rok 2012, úsek přes Hrádek je obyčejná dvouproudová komunikace, čili tam už si na rovinu řekněme, čtyřproudovka v životě nebude. To, co se staví, odložený průtah od Třanovic směrem na Třinec, taky nestojí. Čili je to zásadní problém státního fondu dopravní infrastruktury, zásadní problém vládní, že tento kraj odmítá financovat, co se týká dopravní infrastruktury. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To byl Vít Slováček za KDU-ČSL. Ten další dotaz byl? 

osoba:


Přívozu Přednádraží, Romové, co říkáte tam, co teď se tam t

Ing. David Sventek, MBA

místopředseda oblastního sdružení