3. dubna 2016

ODS chce věci skutečně řešit

Stále je nám opozičním zastupitelům vyčítáno, že kritizujeme vedení města a jejich práci. A že nepodáváme konstruktivní protinávrhy.

 Pak je ovšem smutné, že konstruktivním a pro město prospěšným návrhům není ze strany současného vedení města nasloucháno. Tak jako při předložení mého návrhu usnesení na zasedání zastupitelstva města dne 8. 3. 2016.

Město má připravenou projektovou dokumentaci na stavbu nové čistírny odpadních vod (ČOV) a na rekonstrukci kanalizačních stok. Stavbu vlastní městské ČOV současné vedení města už asi odpískalo a město o dotaci ve výši 155 mil. Kč přišlo. Mělo by se ale začít s rekonstrukcí kanalizačních sběračů dle platné projektové dokumentace. Jeden úsek v délce cca 150 m se bude opravovat v letošním roce při rekonstrukci komunikace na Benešově nábřeží. Bohužel se letos nezačne opravovat kanalizační stoka A. Touto rekonstrukcí by se mělo snížit množství balastních vod o 40 % v rámci celého města, a tím i snížit cena stočného pro obyvatele. To je hlavní důvod, proč jsem tento návrh předložil. Současné vedení města kritizuje bývalá vedení města za to, že neudržovala vodovodní a kanalizační síť v řádném stavu. Na prosincovém zasedání zastupitelstva města jsem před schválením rozpočtu na rok 2016 ústně navrhnul, abychom z návrhu rozpočtu vyškrtli nějaké investiční akce v řádu 25 – 30 mil. Kč a místo nich do rozpočtu zařadili opravu kanalizační stoky A. Návrh nepadnul na úrodnou půdu a nebyl přijat.

Nyní jsem tento návrh na usnesení podal písemně:

1, Zastupitelstvo města Dvůr Králové nad Labem ukládá radě města připravit projektovou dokumentaci na akci omezení nátoku povrchových vod - vyvložkování kanalizačního sběrače stoky A od lokality Vorlech k bývalému Holubovu zahradnictví. Doporučuje ke splnění tohoto úkolu použít projektovou dokumentaci vypracovanou firmou PROVOD z roku 2014 „Čistírna odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem a rekonstrukce kanalizace“.

2, Zastupitelstvo města Dvůr Králové nad Labem ukládá radě města, aby předložila zastupitelstvu města ke schválení finanční částku na realizaci investiční akce uvedenou v tomto usnesení pod bodem č. 1 do rozpočtu města na rok 2017.

Starosta města před hlasování vyhlásil přestávku na poradu se svými koaličními partery. Po následném hlasování nebyl můj návrh přijat. Po hlasování padl návrh na uspořádání pracovního setkání zastupitelů k tomuto bodu za účasti projektantů a odborníků na danou problematiku. Snad po té dají zastupitelé na červnovém zasedání zastupitelstva mému návrhu zelenou.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel