3. března 2016

Cyklodoprava ve městě a jeho okolí

Na prosincovém jednání zastupitelstva města jsem byl delegován jako zástupce města v Asociaci měst pro cyklisty.

Již před třemi lety jsem inicioval vstup našeho města do této prospěšné instituce. Několikrát jsem se zúčastnil společného jednání zástupců Asociace na půdě Ministerstva dopravy, různých seminářích s tématikou cyklodopravy nebo na společenských akcích spojených s vyhlášením nejpřívětivějších měst pro cyklisty.

Vstup do Asociace znamená pro naše město možnost být stále „u toho“. Tzn. být stále informován o připravovaných nebo již schválených legislativních změnách právě v oblasti cyklodopravy. Asociace projevila svoji schopnost  projednávání důležitých změn právě v legislativě na půdě Ministerstva dopravy a po té i na půdě poslanecké sněmovny. Proto můžeme plánovat a uskutečňovat záměry města v oblasti zlepšování podmínek pro cyklisty v našem městě a jeho okolí, o nichž se nám v minulosti mohlo jenom zdát. Bohužel se zatím nemůžeme s žádnou dodělanou akcí přihlásit do každoroční soutěže o nejpřívětivější město pro cyklisty pořádané Asociací. Věřím tomu, že v následujícím období tomu tak již bude a i v našem městě se podaří zrealizovat projekty, které splní podmínky soutěže, a budeme se moci ucházet o nějaké ocenění.

Při projednávání problematiky cyklodopravy na půdě zastupitelstva města, cítím zájem a chuť ze strany zastupitelů do této oblasti investovat a podpořit tak rozvíjející se zdraví prospěšnou aktivitu. Všichni jistě sledujete neustálý nárůst počtu cyklistů a to nejenom aktivních sportovců, ale i těch, kteří každodenně jezdí do svého zaměstnání nebo za rekreací. Mým úkolem bude ve spojení s dopravní komisí rady a odborem dopravy města pomáhat s realizací dalších cyklotras a cyklostezek právě s využitím nových poznatků z jiných měst, která jsou daleko před námi. Nejedná se jen o stavby samotných cyklostezek, ale třeba o tak samozřejmou věc, jako je bezpečné odložení kol při návštěvě muzea, ZOO, koupaliště, školy a třeba restaurace. Pro další rozvoj cyklistiky musíme připravit podmínky.   

Do našeho města chceme přilákat co nejvíce turistů. A to je jedna z možností, jak tomu jít naproti. Jestliže půjde vše dobře, tak by do roku 2020 měla být dokončena cyklostezka z Kuksu na přehradu Les Království.  V minulém volebním období jsem se ve funkci místostarosty tomuto projektu aktivně věnoval. A tým, který na tom pokračuje, je velmi kvalitní. Proto jsem přesvědčen, že se podaří daný termín splnit a chci tomu také pomoci.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel