14. prosince 2015

Další dějství kolem čistírny odpadních vod

Při posledním jednání zastupitelstva města jsem nechal doplnit program o bod výstavby nové čistírny odpadních vod města (ČOV)

Návrh na usnesení zněl: „Zastupitelstvo města Dvůr Králové nad Labem ukládá radě města podat žádost o dotaci na výstavbu nové čistírny odpadních vod v termínu dle podmínek vyhlášené výzvy č. 21 z OPŽP do 5. 1. 2016.“ Podotýkám, že dotační titul je otevřen již od 15. 10. 2015. Vedení města mělo dost času všechny dokumenty k žádosti připravit a žádost podat. 

Při samotném projednávání tohoto bodu zazněly argumenty pro i proti (doporučuji vám poslech audio záznamu z jednání tohoto zastupitelstva na webu města). Námitky proti byly hlavně opřeny o staré posudky na technický stav stávající ČOV a audity o stavu vodovodní a kanalizační sítě. Pravda, ČOV odpadní vody čistí, ale výše ceny za čištění je stále nejistá. Zatím platíme dle nepravomocného rozsudku okresního soudu. Už přes rok se čeká na rozhodnutí odvolacího soudu o výši této ceny, které je zatím v nedohlednu. Všechny zastupitele jsem upozornil na nebezpečí, které město již jednou potkalo. Že zlovůlí tehdejšího provozovatele ČOV bylo čištění odpadních vod téměř na dva dny přerušeno. Byl to bezprecedentní čin, který v naší republice nemá obdoby. Přitom čistění odpadních vod je monopolní služba a město nemá jinou možnost kam splašky odklonit. Město jako vlastník kanalizační sítě má zákonnou povinnost odpadní vody čistit. Paradoxně za přerušení provozu ČOV dostalo město pokutu v rádu statisíců za vypouštění znečištěných vod přímo do řeky Labe, přestože přerušení provozu ČOV nemělo vliv. Nakonec byla tato pokuta ministrem životního prostředí prominuta. Stávající provozovatel ČOV je firma s ručním omezeným. Tudíž ze dne na den může ukončit svoji činnost, vyhlásit účelový bankrot a nikdo ji nedonutí, aby ČOV provozovala. Co bude v takovém případě vedení města dělat, jsme se nedozvěděli.

Bohužel jak jsem si již v některém svém minulém příspěvku posteskl, že získaná dotace na výstavbu nové ČOV a opravy části kanalizačních sběračů byla promarněna. Vinu za tento stav dávám hned třem subjektů. První je tělovýchovná jednota Dvůr Králové n.L. (TJ), v jejímž čele tehdy stál pan Kastner. Město mělo s TJ podepsanou budoucí kupní smlouvu na prodej pozemků potřebných pro výstavbu ČOV, kterou právě její předseda nedodržel. Pozemky za zády města prodal firmě JUTA a.s. To je druhý subjekt, který městu dodnes pozemky, o které město jednáním pana Kastnera přišlo, neprodal. Třetí v řadě je současné vedení města, které ihned po svém nástupu do funkcí odmítlo stavbu nové ČOV. To jsou neodpustitelné chyby, které zapříčinily několika měsíční zdržení. Tato fakta zapříčinila stop výstavbě ČOV. Město mohlo mít ve svém vlastnictví městskou ČOV a hlavně by mělo vliv na stanovení výše ceny stočného. Propadnutím dotace jsme přišli o možnost rekonstrukce částí kanalizačních sběračů v částce 20 – 30 mil. Kč. Čímž by se odstranilo až 40% současného množství balastních vod. Pro zajímavost jeden údaj: rekonstrukcí kanalizace a odvedením balastních vod ze Smetanovy ulice v loňském roce došlo prokazatelně ke snížení množství balastních vod o 8%. Velkým časovým rizikem, které limituje možnost výstavby nové ČOV , je budoucí kupní smlouva na pozemek, na jehož části by měla být postavena. Tento pozemek má město blokovaný do roku 2019. Moc času nám tedy nezbývá. Nesmím zapomenout zmínit problém, který se musí vyřešit. Město má předběžným opatřením soudu pozastavenu platnost stavebního povolení na stavbu ČOV. Tento návrh k soudu podal vlastník stávající ČOV firma EVORADO IMPORT a.s. Vedení města si stále naivně myslí, že se dohodne právě s EVORADO IMPORTa.s. na prodeji ČOV za rozumnou cenu. Proto i hlasování o mém návrhu nemohlo dopadnout jinak než jeho zamítnutím.

Nechme se tedy překvapit, jak představitelé města včele se členy hnutí ANO budou úspěšní. S jakým lepším řešením nás všechny občany města překvapí. Já osobně jsem dle jejich dosavadního působení ve vedení města velmi skeptický.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel