10. dubna 2024

Radní Prahy 5 dostal tašku s vínem a obálku s penězi

(PrahaIN.cz) PrahaIN.cz v pondělí převzala v rámci rubriky Politici vlastními slovy text Milana Vrkoče (SEN21), radního na Praze 5, který má v kompetenci životní prostředí a veřejný prostor. Vysvětloval, proč se letos na Andělu nekonaly velikonoční trhy. S jeho slovy ale zásadně nesouhlasí zastupitel Lukáš Herold (ODS).

„Stalo se to, že mi ke konci roku 2023 zanechal někdo v kanceláři tašku s vínem a s obnosem pěti tisíc ve vánočním přání. Okamžitě po zjištění jsem požádal o radu našeho předsedu Václava Lásku. Obratem jsem to oznámil paní starostce, naše právní oddělení o tom sepsalo záznam a vyzvalo dotyčného, ať si pro to přijde a dospělo k závěru, že nedošlo ke spáchání trestného činu. Dotyčný pán následně přišel s historkou, že to tam zapomněl. My tomu samozřejmě nevěříme,“ uvedl Vrkoč ve svém prohlášení.

Radnímu bylo advokátní kanceláři doporučeno, aby v budoucnu na radě nebo zastupitelstvu nehlasoval o ničem, kde bude dotyčný podnikatel figurovat. A vzhledem k tomu, že se ucházel o zmíněné trhy a hlasování se zdrželo kromě Vrkoče i několik dalších radních, podnikatel pořádání trhů nezískal, výběrové řízení se muselo opakovat a trhy na Andělu se letos nekonaly.

Podle předsedy zastupitelského klubu ODS na Praze 5 Lukáše Herolda radnice v čele s Prahou sobě nezvládne ani tak jednoduchou věc, jakou je vybrat nájemce na velikonoční trhy. „A ještě zůstal odér minimálně podivných věcí, jak to všechno bylo,“ říká pro PrahaIN.cz Herold.

Krabice s vínem a pět tisíc korun

„Před hlasováním pan radní Vrkoč přišel s následující historkou. Nevěřícím přítomným oznámil, že od očekávaného vítěze dostal snad k Vánocům flašku vína, vedle ní však - jak posléze zjistil - i obálku s nespecifikovaným obnosem finančních prostředků. Místo toho, aby věc oznámil na policii, zašel za starostkou. Hlavy pomazané se o tom poradily, sepsaly z toho zápis a dotyčné osobě posléze zavolaly. Pan trhovec přišel s pohotovou historkou, že šlo o peníze jeho ženy a že tam ta obálka asi zapadla. Peníze byly vráceny a vše je prý ozářeno sluncem. Když členové komise vyslechli tuto „storku“, nikdo z nich již pro vítěze raději nehlasoval a komise tak nedala žádné doporučení. Opakované pokusy, aby o tom rozhodla rada městské části, nenašly většinovou podporu, a tak jsme byli letos bez trhů, a jak to bude dál, ví jen pán bůh,“ popsal Herold.

Radní Vrkoč svou historkou prý hodil rukavici tradičním stranám. „Jenže pro pravdu se člověk nejvíc zlobí, a tak přišel radní Vrkoč jako probuzený ze snu, je ze SNU 21 pana senátora Lásky, s novou neuvěřitelnou historkou, jak to všechno bylo,“ uvedl Herold.

Následoval jeho pohled na věc.

Akce a reakce

„Před Vánoci dostává pan Vrkoč víno s obálkou s finančním obnosem. Ví o tom jen hrstka zasvěcených a vše se drží v tajnosti. V lednu vyhlašuje rada na návrh pana Vrkoče výběrové řízení na velikonoční a páteční trhy. V únoru nic netušící komise pro trhy chce doporučit pána s obálkou jako vítěze a pan Vrkoč oznámí, že se zdrží hlasování z důvodu oné historky z prosince. Nenavrhuje zrušení výběrového řízení či vybrání někoho jiného, jen si dělá alibi. Zmatená komise tedy jako jeden muž nehlasuje, nepřijme žádné usnesení. Poté se pan Vrkoč dvakrát snaží materiál s „vítězem“ výběrového řízení podstrčit do rady. Poprvé je nucen ho stáhnout, podruhé pro něj nehlasuje dostatek členů rady. To už se o to zajímá opozice, a proto je v půlce minulého měsíce záměr zrušen a vyhlášeno nové výběrové řízení. Dne 7. 4. pak přichází pan radní Vrkoč s prohlášením, že bojuje proti korupci. K tomuto prohlášení se dopracoval po týdnech mlčení,“ uzavírá pro PrahaIN.cz Lukáš Herold z ODS.

„Budu postupovat vždy naprosto stejně a to, že mě v současnosti za takovýto zásadový postoj kritizuje z ODS pan Herold, jen ukazuje, jak odlišný politický styl mám já a SEN 21 od ODS a dřívějšího vedení,“ reagoval také na sociálních sítích Milan Vrkoč.

Zdroj: https://www.prahain.cz/politika/radni-prahy-5-dostal-tasku-s-vinem-a-obalku-s-penezi-17960.html

Lukáš Herold

místopředseda OS ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5

Štítky:
komentář