6. srpna 2014

Jak oživit koupaliště na Štvanici?

Vážení, co se vám vybaví, když se řekne Štvanice? Ostrov mezi Florencí a Vltavskou nabízející pramálo využití pro běžného člověka, jak je tomu dnes? Anebo místo, kde se dá bavit, sportovat, užívat si v létě, v zimě radostí, které nabízí živý rekreační areál, jak tomu bylo ještě donedávna?

Rádi bychom, aby pojem Štvanice byl spojen spíše s tou druhou, lepší představou. Někdy to vypadá, jako by pražský magistrát, který má ostrov na starosti, dělal vše pro to, aby Štvanice již nikdy neožila. Zimní hala zbourána, zelené plochy nepříliš dobře udržovány, ladem ležící louka ve východním cípu.

Rozhodli jsme se, že to takto nenecháme. Praha 7 sice nemá peníze ani kapacity na to, aby najednou oživila celý ostrov, ale v tuto chvíli bychom chtěli udělat to nejdůležitější – změnit úhel pohledu na ostrov, otočit kolo času, a začít alespoň něčím.

To „něco“ je dříve velmi populární koupaliště, které zaniklo při povodních. Hodláme jej vybudovat znovu jako občanskou plovárnu a jako místo, které začne opět sloužit k rekreaci nejen občanů Prahy 7, ale lidí z celé Prahy či turistů. Součástí bude sociální zázemí se šatnami, občerstvení a vybavení pro zábavné aktivity s dětmi.

A nemuselo by to ani stát moc peněz. Hned na podzim bychom chtěli udělat jednoduchou studii, jak by takové koupaliště mohlo vypadat, kolik by jeho vybudování stálo a za jak dlouho je možné jej postavit. Nyní již chybí jen maličkost. Dotáhnout celý projekt do zdárného konce. A tento příběh s dobrým koncem by mohl být prvním dílem seriálu „Obnova ostrova Štvanice“. Podaří-li se jeden projekt tohoto typu, bude to znamenat, že Štvanici se vyplatí zachraňovat.

 

Josef Neuberg

Josef Neuberg

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místostarosta
uvolněný místostarosta města