10. října 2012

Den otevřených dveří na Domově pro seniory v Kadani

V rámci Týdne sociálních služeb (8.-14.10.2012), vyhlášeným Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR a MPSV se i kadaňský domov pro seniory zapojil do aktivit, které mají za cíl veřejnosti představit sociální služby v ČR.

Náš domov otevřel své dveře v rámci celostátního „Dne otevřených dveří“. Navštívili nás studenti a žáci z klášterecké a několika kadaňských škol, kteří si prohlédli naše zařízení, měli možnost poznat, jak senioři v domově žijí, čím se zabývají ve volném čase, co tvoří v rámci ergoterapeutických aktivit.

Děti si společně s klienty zahrály šipky, cvrnkanou či boccu, vyzkoušely si vytváření růží z ubrousků a prošly celé zařízení včetně několika pokojů. Odpoledne bylo věnováno návštěvníkům z řad široké veřejnosti.

Všichni se o domově vyjadřovali velmi pochvalně, potěšilo nás, že většina hostů tvrdila, že si domov představovali horší…

Právě otevřít veřejnosti oči a změnit představy a mýty o životě klientů v zařízeních sociálních služeb je hlavním cílem takovýchto akcí. Jako poskytovatelé sociálních služeb chceme veřejnosti ukázat, že kvalita a úroveň sociálních služeb v ČR zaznamenaly od 90. let minulého století znatelné změny. Chceme též upozornit na důležitost a nepostradatelnost sociálních služeb v každém moderním a vyspělém státě, tedy i v ČR. Chceme zdůraznit, že s očekávaným demografickým vývojem bude úloha sociálních služeb v budoucnosti stále důležitější.

Personál měl radost i z ohlasů několika dětí, které se vyjádřily, že by zde chtěly pracovat, nebo i bydlet!

Součástí Týdne sociálních služeb byla na našem domově i výstava výtvarných prací v rámci celostátní soutěže „Stáří očima dětí“, kterou si návštěvníci mohli prohlédnout v galerii domova, tato výstava potrvá do konce října. Všichni ti, kteří nestihli navštívit domov v rámci Dne otevřených dveří, mohou přijít kdykoliv jindy – stačí jen domluvit si předem termín návštěvy.

 

Mgr. Lenka Raadová

členka strany
neuvolněná radní