8. února 2016

Pozor na porušení referenda o MěVaK

Má současné vedení v úmyslu během svého volebního období změnit městkou organizaci VaK s. r. o. na akciovou společnost?

Vážení občané, dne 1.12.2015 jsem převzal Osvědčení o nastoupení do funkce člena Zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem a dne 8.12.2015 složil slib zastupitele. 

Děkuji Vám za důvěru, kterou jste mi svými hlasy dali v komunálních volbách na podzim v roce 2014.

Vracím se po roční přestávce a určitě nechci a nebudu jen pasivním členem. Pokud budu vyzván současnou koalicí, rád v práci pomůžu, ze strany opozičního člena zastupitelstva se ode mne jistě nebudou očekávat jen slova chvály, ale i slova kritická.

V diskusi na závěr 6. zasedání zastupitelstva města jsem položil panu starostovi 2 otázky:

  1. Má současné vedení v úmyslu během svého volebního období změnit městkou organizaci  VaK s. r. o.  na akciovou  společnost?
  2. Má současné vedení v úmyslu během svého volebního období převést  majetek v hodnotě asi 1 mld korun, který je nyní ve vlastnictví města a MěVaK  jej pouze spravuje,  na organizaci   MěVak s. r. o.? (Doslovné  znění otázek i odpovědí je na audiozáznamu ze zasedání). 

Odpověděl Ing. Jan Kříž, předseda dozorčí rady MěVaK DK:

  1. V roce 2016 (a ne ve volebním období, jak zněla otázka) se nebude společnost MěVaK DK transformovat  na akciovou společnost.
  2. Během volebního období se nepočítá s převodem majetku na MěVaK  s. r. o. Snad jen současná správní budova.

Nyní se pokusím vysvětlit, co mě vedlo k tomu, abych znal odpověď na tyto celkem jednoduché, ale velmi důležité otázky.

Myslím si, že problém vody a čištění odpadních vod v našem městě je již velmi dobře znám. Nikdo z předchozího vedení města nebyl se stavem spokojený a hledala se řešení, jak stav napravit a zlepšit. Po téměř dvouletém jednání s provozovatelem ing. Koubou se dospělo k dohodě o vzájemném vypořádání, kdy bylo zaplaceno p. Koubovi cca 80 mil korun a zároveň oboustranně ukončeny veškeré soudní spory. Upřímně zde píši, že jsem z počátku nebyl zastáncem tohoto řešení. Během dalších jednání a propočtů jsem s tímto řešením nakonec souhlasil. S odstupem času musím uznat, že to bylo řešení drahé, ale správné. Byla založena městská organice MěVaK s. r. o. (2012) a jediným  vlastníkem je město Dvůr Králové nad Labem.

Hlavním úkolem nového jednatele společnosti MěVaK (ing. Kasal) bylo uzavřít cca 3 500 smluv s odběrateli vody, smlouvy s firmami a smlouvy na dešťové vody. Zdánlivě jednoduchá věc, ale věřte, že velmi obtížná a náročná. Ne všichni občané a firmy platili v tomto městě za vodné a stočné stejně. Někteří platili místo stanové ceny městem výrazně méně a za dešťové vody neplatili vůbec. Někdo platil již městu, někdo dál poukazoval platby na původní VaK, provozovaný panem Koubou.  

Dnes jsou veškeré platby směřovány na jedno inkasní místo. Příjem VaKu za vodné a stočné se pohyboval kolem 50 mil korun ročně. Aktuální údaje neznám.

Toto je první důvod pro zvednutí ruky pro ano - jsme konečně jedinými vlastníky.

Druhým důvodem je, že voda se začíná stávat významnou strategickou surovinou, a je v hledáčku velkých i nadnárodních společností.

Aby se zabránilo tomu, že 11 členů zastupitelstva zvedne ruku pro prodej, nebo 4 členové rady města pro pronájem společnosti, bylo vyhlášené referendum, které bylo úspěšné. Občané odhlasovali, že o pronájmu nebo prodeji městské společnosti MěVaK s. r. o. může rozhodnout opět jen referendum.

A nyní se dostávám ke svým otázkám.  Mění se něco, když se společnost MěVaK s. r. o. transformuje na akciovou společnost?

Jelikož referendum skončilo pravoplatným ANO, bylo by jeho porušením jakékoli přesunutí majetku včetně vkladu do jiného subjektu, byť 100% vlastněného městem.

V případě prodeje jakéhokoli podílu stávající s. r. o., či transformované a. s., by tato nemohla nadále provozovat tuto síť. Opět by šlo o  porušení referenda.

Podle mého názoru není důvod transformovat MěVaK s. r. o. na a. s., pokud má být dodrženo referendum (tj. 100% vlastník město). Valnou hromadou je v obou případech vždy rada města ve funkci jediného vlastníka.

Současný jednatel společnosti uvedl ve své koncepci, kterou předložil při výběrovém řízení na jednatele společnosti MěVaK, jako další možný rozvoj společnosti, transformaci na akciovou společnost, právě s převodem majetku z města na MěVaK. 

MUDr. Petr Hroneš

člen místní rady
městský zastupitel