24. července 2023

ČRo Plus: Budujme raději profesionální armádu

(ČRo Plus) V Evropě přibývá států, které se vracejí k povinné vojenské službě nebo o ní uvažují. Měla by kvůli ruské agresi na Ukrajině začít uvažovat o obnovení povinné vojny i Česká republika? Poslanec Jan Hofmann z ODS by spoléhal na profesionální armádu.

Celou debatu s Janem Hofmannem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Poslanec Jan Hofmann z ODS vysvětluje, že vojna by měla připravovat občany k obraně státu a jako taková by měla být především zaměřena na výcvik a seznámení s vojenskou technikou.

„Nedovedu si představit, že realizujeme kempy, ve kterých bychom byli schopni v krátké době naučit lidi zacházet s vojenskou technikou a k tomu přidali ještě například věci z integrovaného záchranného systému tedy první pomoci a dalších aktivit,“ dodává občanský demokrat Jan Hofmann.

„Nemyslím si, že by povinná vojenská služba dříve přinášela nějaké zkušenosti s tím, jak bránit naši zemi. Určitě naučila lidi disciplíně, poslouchat rozkazy, někdy i naprosto nesmyslné, což se lidem často i hodilo v zaměstnaní.“

„Ale když si vezmu komplet všech lidí, co absolvovali vojnu, tak si myslím, že to byla zkušenost spíše negativní,“ tvrdí Hofmann.

„Jak to popisuje kolega, tak by mělo spíš jít o investici ministerstva školství než obrany. Obrana by měla investovat primárně do bezpečnosti naší země, ne do výcviku mladých mužů v oblasti disciplíny nebo stravovacích návyků,“ soudí občanský demokrat Hofmann.

Jan Hofmann věří, že cílem České republiky by měla být profesionální armáda, která bude představovat hrozbu pro nepřítele. „Tam investujme ta dvě procenta HDP, včetně nových technologií, které také přilákají řadu dalších zájemců o službu v naší armádě,“ doporučuje Jan Hofmann (ODS).

Jan Hofmann

poslanec PČR
místopředseda výboru pro obranu PS PČR