18. ledna 2021

Rada města odstoupila od smlouvy s firmou STRABAG

"Obnova historické části Podmokel, etapa C" Stavba měla být dokončena v květnu 2019. Je leden 2021 a Město Děčín neví co bude a nebude.

Neúnosná, dlouhodobě neřešená situace přinesla "pat". Chodníky jsou provedeny v rozporu s projektem a smlouvou o dílo. To bylo fakticky prokázáno m. j. znaleckými posudky.

Předložili jsme zástupcům STRABAG náhradní technické řešení. To bylo odmítnuto a zároveň nám z jejich strany nebylo nabídnuto jiné řešení, za které by nám nehrozila sankce za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Takto jsme se s firmou STRABAG neplodně dohadovali 2 měsíce. Tyto dva měsíce byla podle našeho názoru dostatečně dlouhá doba na to, aby dodavatel, který porušil všechna pravidla daná vysoutěženou veřejnou zakázkou a vzájemným smluvním vztahem.

Spolu s ostatními radními jsme se společně domluvili na tom, že nemůžeme už déle otálet. Musíme konat tak, abychom stavbu dokončili a předali jí k užívání občanům města.

Stanovili jsme lhůtu, že vyčkáme do 12.1.2021, zda nám nebude doručen vstřícnější a hlavně z hlediska zákona o zadávání veřejných zakázek, akceptovatelný návrh. Pokud nám uspokojivý návrh nebude doručen, rozhodneme. Tak se taky stalo. Po dlouhé diskusi a zvážení různých možností jsme na sebe vzali tu odpovědnost a v radě města jsme rozhodli o odstoupení od smlouvy.

Co to pro město Děčín znamená? Uvolnili jsme si ruce a můžeme v nejbližších týdnech hledat řešení, a to nezávisle na firmě STRABAG. Existuje více variant a my v radě budeme nyní jednat o tom, kterou z nich zvolíme.

Omlouváme se všem občanům města, zejména těm podmokelským, za útrapy, které jim zmíněnou stavbou způsobujeme.

Ing. Bc. Tomáš Brčák - náměstek primátora města pro realizaci staveb, oprava a smartcity, ODS

Bc. Petr Zdobinský - radní města, Piráti Děčín

Tomáš Brčák

Náměstek primátora statutárního města Děčín