26. října 2023

Frekvence 1: Příští rok dostanou žáci spolu s výsledkem přijímací zkoušky informaci, na kterou SŠ se dostali

(Frekvence 1) Hostem Press klubu byl náměstek ministra školství Jiří Nantl. V rozhovoru jsme probrali schválené změny pro příjímací řízení na střední školy (dále SŠ), co přinesou? Dočkají se učitelé zvýšení platů?

Celý rozhovor s Jiřím Nantlem si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

Změna příjmacích zkoušek na SŠ byla odsouhlasená Sněmovnou. Ještě ji musí schválit samozřejmě Senát a podepsat prezident. Potřebujeme, aby se to stalo během listopadu, aby ředitelé mohli už v novém režimu vyhlásit přijímací řízení. Rodičům by měla odpadnout celá anabáze zápisových lístků a zmatku, který to provázel. V příštím roce po přijímačkách by měli rodiče hned spolu s výsledkem jednotné přijímací zkoušky dostat i informaci, na kterou ze škol, které si uvedli, se jejich děti dostaly, popsal Nantl.

Co přinese digitalizovaná přihláška na SŠ? V zásadě jde o to, že žák uvede buď v digitální podobě nebo písemně pořadí, preference přijetí až na tři školy. Tím se zvětšuje i prostor výběru toho, kam by ideálně žáci chtěli, uvedl Jiří Nantl s tím, že možná to není úplně dokonalé řešení, ale je to změna, kterou jsou poslanci schopni zavést během jednoho školního roku.

Pokud se žák dostane na všechny tři vybrané školy, tak je v tomto případě vázán pořadím priorit, které si v přihlášce zvolil. Předpokládáme, že si to vyberou dopředu. V českém systému mají jednotlivé školy nějaká svá přijímací kritéria… Podle nich se pak určí, zda žák přijímací zkoušky na konkrétní školu vykonal nebo nevykonal. Proto celý proces porovnání výsledků bude trvat i několik týdnů. To je taky důvod, proč nemůže být v této podobě přijímaček více, protože by se to nedalo logisticky zvládnout, popsal náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Rozpočet Ministerstva školství na příští rok roste o čtyři miliardy. I tak se dostáváme pod určitý vnitřní tlak ve struktuře rozpočtové kapitoly. Což ukazuje, že pravidla, která byla nastavena v minulosti, úplně nejsou odolná vůči jinému scénáři, že jsou velmi výrazné meziroční nárůsty rozpočtu v desítkách miliard, sdělil a dodal, že na platy učitelů bude určitě dost peněz.

Jiří Nantl

náměstek ministra školství
člen programového týmu ODS pro školství