10. října 2023

ODS blíž k vám: Poslanci v Pardubickém kraji otevřeně diskutovali s podnikateli krajské hospodářské komory, i nadále pro občanské demokraty zůstávají jasnou prioritou

(www.ods.cz) ODS blíž k vám – je název výjezdní tour, během které občanští demokraté objíždějí Českou republiku od západu po východ, severu až po jih. První podzimní zastávkou byl pro představitele poslaneckého klubu ODS Pardubický kraj: Jan Skopeček, Marek Benda, Jiří Havránek, Jan Hofmann a Karel Haas během výjezdu zavítali do Pardubic, kde během návštěv institucí i firem otevřeně diskutovali nad aktuálními otázkami: primárně o nutnosti konsolidace veřejných financí, dotační politice nebo agendách cestovního ruchu u příležitosti návštěvy unikátního vojensko-civilního letiště Pardubice.

„V ODS si velmi vážíme přijetí našeho poslaneckého týmu osobnostmi z řad veřejných institucí, neziskové sociální a vzdělávací sféry i podnikatelského sektoru. O otevřenou diskusi s lidmi a se všemi aktéry z českého veřejného prostoru máme při naší práci v každém okamžiku zájem a každá zpětná vazba, ať pozitivní nebo zaslouženě kritická, je pro nás důležitá. Politik se má o aktuální body a nejdůležitější problémy České republiky i svého kraje či regionu zajímat nejen před volbami, ale průběžně a stále během celého volebního období,“ řekl Karel Haas, poslanec ODS za Pardubický kraj, a navázal: „Radost mám například z návštěvy Krajského vojenského velitelství v Pardubicích, pardubické vojenské posádky a roty aktivních záloh, kde jsme s jejich veliteli jednali nejen o rekordních a strategických investicích do české armády, novém moderním rekrutačním webu Armády ČR, stavu a náboru nových příslušníků Aktivních záloh, ale v praxi jsme viděli i aktuální proces přezbrojování výstroje a výzbroje českých vojáků.“

„Aktuální investice do armády podporují nejen bezpečnost naší země, úměrně zvyšují i zájem lidí o práci v armádě – a to na pozicích vojáků z povolání, včetně chybějících pracovníků například v IT, ale zároveň zvyšují početní stavy aktivních záloh a dobrovolně předurčených,“ dodal poslanec Jan Hofmann během prohlídky Krajského vojenského velitelství.

„Se zástupci podnikatelského sektoru jsme otevřeně diskutovali nad agendami konsolidace veřejných financí, dopadů na podnikatelský sektor, zároveň i otázek současného vzdělávání,“ dodal poslanec Jiří Havránek. „Od počátku mandátu naší vlády došlo například ke zvýšení limitu obratu nutného k registraci DPH nebo k rozšíření paušální daně, aby ji mohlo využívat ještě více podnikatelů. Zrušili jsme EET, na kterou si stěžovali zejména nejmenší podnikatelé.”

„Během jednání se členy krajské hospodářské komory jsme mluvili o ekonomických agendách i konsolidaci veřejných financí. A ačkoliv se konsolidační balíček živnostníků a podnikatelů částečně opravdu dotýká, změny jsou koncipovány tak, aby nikoho nezasáhly dramaticky. I zvýšení daní, které mi nedělá žádnou radost, není fatální. Po balíčku se vláda musí soustředit na kroky, které podnikům a podnikatelům pomohou a povedou k odstraňování byrokracie či zpružnění zákoníku práce. S konsolidačním balíčkem to nesmí skončit a zájmy podnikatelů se musí promítnout do další práce vlády,” přiblížil Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.

Karel Haas

poslanec PČR
člen Zastupitelstva města Pardubic

Jan Hofmann

poslanec PČR
místopředseda výboru pro obranu PS PČR

Jiří Havránek

poslanec PČR

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice