20. února 2012

Projev Jiřího Crhy

Projev Jiřího Crhy na regionálním sněmu dne 20.02.2012

Vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové!

Dovolte mi, abych vás nejprve všechny srdečně pozdravil. Hned v úvodu bych rád řekl, že si velmi cením vaší důvěry, kterou jste mi projevili tím, že jste mne vybrali jako lídra kandidátky ODS pro letošní volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje.

Dnes společně vybereme z našich řad další kandidáty do krajských voleb. Dnes doplníme kandidátku o lidi, kterým věříme, o své spolustraníky, z nichž mnozí – a já nepochybuji, že jich bude více než před čtyřmi lety - budou po volbách členy zastupitelstva Jihomoravského kraje a budou tak ovlivňovat kvalitu každodenního života lidí v našem kraji.

            Je jasné, co od nás veřejnost očekává. Očekává od nás, a to zcela oprávněně, že na kandidátce Občanské demokratické strany budou lidsky i odborně kompetentní osobnosti, lidé, kteří mají dobrou pověst v místě, kde žijí a pracují. Veřejnost od nás očekává, že za ty, kteří se na kandidátní listinu ODS dostanou, přebíráme jako strana plnou odpovědnost.

Proto musíme při výběru a volbě kandidátů myslet na lidi, kteří nám dávali a nadále chtějí dávat své hlasy. Musíme ale myslet i na ty voliče, kteří s volbou váhají. Na ty, u kterých rozhodne těsně před volbou pohled na jména na volebním archu.

            Já osobně bych přivítal, kdyby se k uvedeným vlastnostem kandidátů přidala ještě jedna důležitá kvalita – a to předpoklad pro týmovou práci, chuť myslet na výsledek celku stejně tak, jako na svůj osobní úspěch. Kandidáti právě s tímto duchem a nastavením se musí stát páteří naší volební kampaně, musí se stát páteří naší práce pro Jihomoravský kraj po celé následující období.

            Dnešní volební sněm musí dát důvěru právě takovým lidem. Řeknu to ještě jednoznačněji. Nesmí se opakovat situace, kterou mnozí známe z minulých let, kdy hlavním kritériem pro výběr kandidátů byla pouze poslušnost vůči regionálnímu vedení. Nesmí se opakovat situace, kdy řadoví členové strany váhají, zda vůbec dát ODS hlas ve volbách. Tento nemocný přístup k výběru kandidátů se musí stát minulostí.

        

             Nescházíme se zde, abychom vybírali jedince, kteří budou bojovat mezi sebou, ale takové kandidáty, kteří budou bojovat společně. Být schopen přijmout i jiný výsledek nominace, než bylo osobním přáním a ochota nabídnout své schopnosti pro práci na úspěchu ve volbách, je reakce, kterou očekávám od všech zvolených kandidátů, kterou také očekávám od všech členů naší strany.

To, co teď řeknu, může znít některým uším jako fráze: Chci říct, že ti, kdo toho nebudou schopni, ti, kteří nebudou ochotni pracovat pro celek, nám svým jednáním jednoznačně odpoví na otázku, zda jsou lidi, kteří vidí Občanskou demokratickou stranu jako stranu sloužící výhradně jim, jejich osobním zájmům, nebo zda jsou ve straně proto, že chtějí nabídnout své schopnosti a pracovat ve prospěch uskutečnění programu ODS.

                Vážení přátelé! Všichni víme, že pravicově smýšlející veřejnost v letošních volbách již nebude shovívavá, jak tomu bylo v minulosti. Voliči nechtějí a ani už nebudou volit nostalgicky. A ani nemusejí! Vedle nás na pravém křídle politického spektra vyrostlo uskupení TOP 09 a pro řadu pravicově smýšlejících lidí se může jevit jako alternativa. TOP 09 je náš potencionální partner, ale zároveň i soupeř v boji o hlasy pravicových voličů. Mysleme na to při dnešní volbě kandidátů i v průběhu volební kampaně!

               Jsem velmi rád, že kandiduje mnoho úspěšných komunálních politiků.  Úspěšní komunální politici, musí být základním pilířem naší kampaně.

               Dá se očekávat, že ČSSD povede kampaň stejně jako v roce 2008 na celostátních tématech. Tehdy ODS udělala chybu. Naši hejtmani měli snahu odtáhnout se od celostátní politiky naší vlády a dělala se jakási decentralizovaná kampaň třinácti oddělených kampaní. Tato chyba se již nesmí opakovat.

           Naši političtí soupeři vnesou i tentokrát celostátní témata do krajských voleb, ať se nám to líbí, či nikoliv. Musíme s tím počítat, musíme umět vysvětlovat reformní kurz naší vlády.

          Nejtěžší pro nás proto bude vysvětlit lidem, že krajské volby nejsou o celostátních tématech (rada kraje nemůže měnit ani DPH, ani důchody), ale že krajské volby jsou o regionálních tématech, jako je školství, dopravní obslužnost, zdravotnictví atd. A musíme umět poukázat na chyby vedení kraje v řešení právě těchto konkrétních agend.

               Na Jižní Moravě a v celé republice stojíme proti 13 socialistickým hejtmanům. Stojíme proti lidem, jejichž programem je populizmus, nepromyšlené sliby a nezodpovědný přístup k finančním prostředkům kraje.

 I když doba populistům přeje, lidé naštěstí začínají slyšet na hrozby deficitních rozpočtů, uvědomují si, že život na dluh ohrožuje jejich budoucnost.

Nezadlužovat se a být dobrými správci veřejných peněz je nejen náš program, ale i naše přesvědčení. Toto jsou slova, která od nás musí voliči slyšet dnes a denně.

             Nacházíme se v době, kdy lidé jsou znechuceni různými skandály politiků, hovoří se o morální krizi. Negativní atmosféru ve společnosti bohužel masivně přiživují média. Jsem přesvědčen, že je mezi lidmi silná poptávka po politické kultuře a tomu musí odpovídat duch naší volební kampaně. Jedním z horkých  témat proto bude i sledování rozsahu kampaně, její nákladnosti a průhlednosti jejího financování. Chci proto, aby naše kampaň byla postavena viditelně na „střídmosti.“

 

 Pilíře naší volební strategie by měly být následující:

 

1)    Musíme představit kandidáty jako kompetentní manažery se zkušeností z komunální politiky, jejichž prioritou je práce pro kraj 

2)    Komunikaci s veřejností musíme omezit na 3 až 4 úderná a srozumitelná témata v souladu s politikou ODS

3)    Musíme poukazovat na aktivity a chyby vedení kraje vs. jejich předvolební sliby

4)    A jak jsem již řekl - musíme být připraveni na to, že celostátní politická témata se budou prolínat do krajských volebních kampaní

5)    Budeme prezentovat ODS jako jediného „kompaktního“ reprezentanta pravicové politiky v kraji

6)    A znovu opakuji, povedeme střídmou a důvěryhodnou volební kampaň

 

            Naše práce na přípravu voleb se rozjela již před pár měsíci. Ukončili jsme výběr agentury, mám jasně zpracovanou strategii volební kampaně, včetně časového harmonogramu. Nezapomněli jsme ani na financování volební kampaně, stanovení podílu jednotlivých oblastí a kandidátů. Dokončujeme analýzu všech dostupných materiálů dokumentujících nepořádky a diletantizmus současné koalice socialistů a lidovců. Veřejnost bude nemile překvapena, až se dozví, jak hospodaří ti, co myslí, jak říkají, na prosté občany.

         

            Jsme a i nadále budeme otevření všem kvalifikovaným návrhům na podporu kampaně, které přijdou z vašich řad. Současně od vás uvítáme i všechny konkrétní informace z vašeho okolí, které by v kampani pomohly občanům našeho kraje otevřít oči při pohledu na hospodaření současného krajského vedení. Tímto vás všechny znovu vyzývám a zvu k aktivní podpoře a spolupráci.

 

Vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové,

          Krajské volby chceme vyhrát. Silně si uvědomuji, že náš úspěch či neúspěch v krajských volbách předznamená výsledky příštích voleb parlamentních. Jedeme proto na vítězství a pro konečný výsledek jako tým bezpochyby nasadíme všechny své síly a schopnosti.

         Současně jsme ale realisti. Buďme ale takovými realisty, kteří svoji snahu vyhrát nenechají podlamovat nepříznivými čísly, pohledy skeptiků, ani těch, kdo v roli rádoby „expertů“ vydávají svá přání za objektivní pravdu. Nenechme se tím otravovat.  Mysleme na to, že bojujeme nejen za sebe, ale i za úspěch celé ODS.

         Základní hodnotou našeho vidění světa od založení ODS je být dobrými hospodáři, dobrými správci veřejných statků. Na to si musíme vzpomenout, tuto hodnotu musíme opět pozvednout! Každý dobrý hospodář ví, že za úspěchem je ukrytá systematická a kvalitní práce. Pracujme tedy systematicky a kvalitně a úspěch se dostaví.

        Práce máme před sebou hodně, ale naštěstí máme mnoho velmi kvalitních krajských a komunálních politiků, o které je možné se spolehlivě opřít a které za chvíli budeme volit na naši kandidátku. To nám dává šanci uspět. Jsem přesvědčen, že úkol obstát ve volbách do kraje společně zvládneme.

 Děkuji vám za pozornost!

Ing. Bc. Jiří Crha

lídr kandidátní lístiny pro volby do Z JMK 2012

Štítky:
projev