12. října 2012

12 otázek pro kandidáta na hejtmana Jihomoravského kraje

12 otázek Brněnského deníku pro kandidáta na hejtmana Jihomoravského kraje Jiřího Crhu.

Pokud vyhrajete volby, s kým byste nejraději šli do koalice na kraji? Která strana je vám politicky nejbližší? A naopak: s kým spolupráci vylučujete? 

Dokázal bych si představit pravostředovou koalici, tedy spolupráci se stranami, které jsou nám programově nejbližší. Vylučuji jakoukoli spolupráci s KSČM. 


Do jaké míry je podle vás nutné další slučování středních škol na jižní Moravě? 

Počet škol musí odpovídat demografickému vývoji obyvatel v kraji. V současné době nevidím důvod pro další slučování. 


Představte si situaci, že jste postavený před dilema: buď dostavět R43 nebo R52 (obě ve 0 stávajících variantách), na obě peníze v dalších třiceti letech peníze nebudou. Ale když se rozhodnete pro jednu z nich, dostanete je hned. Která z těch silnic by to byla a proč? 

Pro kraj jsou nezbytné obě a nedokážu si představit, že by se nepostavily. Výběr je daný tím, že trasa R52 je na rozdíl od R43 připravená k výstavbě. 


Jižní Morava je kraj vína. Myslíte si, že mají být vinaři osvobození od spotřební daně nebo by měli mít rovné podmínky s pivovarníky tak, jak to žádá současné ministerstvo financí? 

Víno je krev našeho kraje, daň z vína odmítám. Už jsme s našimi poslanci dali popud k jednání na vládní úrovni. Snad pro naše vinaře vše dopadne dobře. Opět se ukázalo, že je lepší jednat než jen planě řečnit, jak to předvedl nynější hejtman. 


Je síť nemocnic na jižní Moravě dostatečná? Pokud ne, v čem je podle vás největší problém?  

Nynější síť nemocnic považuji za dostatečnou. Jediný problém vidím ve zbytečné investici dvou miliard do nemocnice ve Znojmě. Za tyto peníze bylo možné modernizovat všechny nemocnice. 


Má se Jihomoravský kraj nadále zadlužovat? Pokud ne, kde byste nejdřív v rozpočtu škrtali? 

Podle vývoje volebních preferencí se bohužel dál zadlužovat bude, a já se s tím nedokážu smířit. Kraj utrácí za nesmyslné projekty, které se samy neuživí, a bez půjček a dotací by byly neuskutečnitelné. 


Kam by se mělo pravidelně létat z Brna (kromě stávajících linek)? Proč? 

Budoucnost vidím v rozvoji nízkonákladových letů a charterových spojeních v době dovolených. Největší potenciál má ale Brno v orientaci na východoevropské metropole. 


Jak byste vylepšili IDS JMK? 


Určitě se můžeme zaměřit na zlepšení poskytovaných služeb. Zmiňuji to i v souvislosti s vlakovou dopravou, kde chci prosadit vstup konkurence. ČSSD šla na ruku Českým drahám a kraj kvůli této chybě přichází o 150 milionů ročně. 


Jak chcete zastavit propad počtu řemeslníků v kraji? 

Hodláme zkvalitnit propojení učňovského a odborného školství s praxí. Proto rozvineme systém stipendií pro učňovské obory tak, aby odrážel potřeby pracovního trhu. 


Jakým způsobem hodláte podpořit zemědělce a rozvoj jihomoravského venkova? 

Rozšíříme možnosti čerpání prostředků z programu rozvoje venkova, který je určený obcím. V posledních letech byl bezdůvodně seškrtaný.

 

Podpoříte aktuální snahy Mikulova dostat se na seznam památek Světového dědictví Unesco? 

Rozhodně budeme podobné snahy všech měst a obcí podporovat, protože výrazně zvyšují prestiž celého regionu a mohou přispět k podpoře cestovního ruchu a tím i tvorbě nových pracovních míst. 


Kterou věc byste po nástupu do vedení kraje na krajském úřadě změnil jako první? 

Určitě chci vylepšit jeho pošramocený obraz, zlepšit komunikaci s voliči a posílit transparentnost rozhodování. 

Ing. Bc. Jiří Crha

kandidát na hejtmana Jihomoravského kraje
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta