15. srpna 2012

V parlamentu nám chybí „populisté“

Prezident Václav Klaus zarazil nesmysl s energetickými štítky (zde), který prošel poslaneckou sněmovnou i senátem. Můžeme jen doufat, že jeho „nepodepsání“ přiměje poslance, aby se nad novelou zákona o hospodaření energií zamysleli. Když jsem před časem o štítcích psal (zde), byla novela v úrovni vládního návrhu. Na jejím příkladu je vidět, jak málo je v poslanecké sněmovně „populistů“ a poslanců, kteří se chtějí voličům zalíbit. Naopak převahu mají ti, kteří jdou takříkajíc „proti masám“. Škoda a bohužel.

Kvůli nedostatku „populistů“ tedy hrozí, že do sbírky zbytečností v naší legislativě přibude další. Proč? Každý kupující, ať už si pořizuje byt, dům nebo objekt k podnikání, má při dnešních cenách energií zájem zjistit, kolik ho bude vytápění objektu stát. Je v jeho zájmu se o tuhle věc zajímat. Možnost zjistit, jak na tom konkrétní objekt například se ztrátami je, má. Energetické štítky jsou zákonem sjednocené, standardizované a prodávající mu je jistě na vyžádání předloží. Pokud bude chtít prodat, a kupující je bude vyžadovat, rád je si je nechá vystavit. Proč je ale nutné ukládat to jako zákonnou povinnost? Věc, kterou by elegantně vyřešila poptávka, se bude upravovat zákonem a sankcionovat. Nebudu se rozepisovat o obtížné vymahatelnosti, faktické nemožnosti ověřit u starších budov údaje, ze kterých energetické posouzení vychází a prakticky mizivém dopadu na úspory energií. Nepodstatnější je, že státní aparát opět pasuje občana do role nesvéprávného pitomce, který nedokáže sám myslet na to, kolik ho bude stát topení v novém domě.

Prezidentské veto zavádění této zhůvěřilosti dočasně přibrzdilo. Další na řadě je poslanecké sněmovna. Můžeme tedy jen doufat, že při příštím hlasování o štítcích u některých poslanců zvítězí zdravá snaha vyjít vstříc voličům. Ti, kteří pro novelu zákona o hospodaření energií nezvednou ruku, budou moci klidně říct „díky mě vás bude stát o trochu méně šikanovat.“

 
 

 

Ing. Petr Fiala

předseda oblastního sdružení
krajský zastupitel

Štítky:
tisková zpráva