25. února 2022

Ostravská ODS k situaci na Ukrajině

Chceme nabídnout městské byty uprchlíkům z Ukrajiny a pozastavit spolupráci s ruským Volgogradem. Chceme nabídnou Ukrajině a jejím obyvatelům konkrétní pomoc.

Po napadení Ukrajiny ze strany Ruské federace dne 24. února 2022 není ODS Ostrava lhostejná k vážnosti situace a začala již připravovat několik kroků solidarity, které povedou k přímé i nepřímé pomoci Ukrajině.

Mezi první signály podpory Ukrajině je vyvěšení ukrajinské vlajky na radnicích a dalších významných budovách v ČR. V Ostravě tomu není jinak a ODS Ostrava je plně v souladu s tímto aktem, přičemž si je vědoma, že vyvěšení vlajky je pouhým prvním signálem, že budou následovat další kroky v reakci na ruský akt agrese.

"Situace je kritická, v naší zemi dochází k útokům na civilní obyvatelstvo," uvedl dnes ráno na půdě českého Senátu ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

„Nejsme k ozbrojenému konfliktu na Ukrajině lhostejní a začali jsme již dělat první kroky, jak pomoci. Jednou z forem pomoci, o kterých se vede debata, je poskytnutí sedmnácti městských bytů v Ostravě- Jihu lidem, kteří jsou nuceni z Ukrajiny uprchnout,“ uvedl předseda ODS Ostrava, Jan Dohnal, který je současně místostarostou městské části Ostrava-Jih.

K vážným jednáním, v nichž se ODS Ostrava aktivně angažuje, je docílení zrušení partnerství Ostravy s ruským městem Volgogradem. „Ostrava nemůže na mezinárodní úrovni spolupracovat s městem, které patří k zemi porušující mezinárodní právo,“ řekl dále Jan Dohnal.

Chceme také spolu s Ministerstvem zahraničí docílit uzavření Ruského konzulátu v Ostravě, a to minimálně do doby, než Ruská federace začne respektovat mezinárodní právo a ukončí vojenskou intervenci na Ukrajině a rovněž okupaci některých ukrajinských území.

V plánu je samozřejmě také organizace materiální pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny, které válka vyhání z jejich domoviny.

Mgr. Jan Dohnal

předseda OS ODS Ostrava
místostarosta Ostravy - Jih