19. prosince 2013

V parku zhruba stovka lidí uctila památku Václava Havla

Necelá stovka lidí přišla ve středu 18. prosince v 15 hodin do parku Václava Havla uctít památku bývalého prezidenta. V den druhého výročí jeho úmrtí uspořádalo město Litoměřice a Nadační fond Kalich pietní akt u prezidentovy bronzové busty, kterou město a Kalich nechaly vyrobit v loňském roce v dílně akademické sochařky Alžběty Kumstátové. Odhaleno bylo loni v září za účasti několika stovek přihlížejících a Dagmar Havlové.

   „Historie je součástí života. Kdo zapomíná, nemůže smysluplně tvořit současnost. Pokud by Václav Havel byl mezi námi, věřím, že by úvahy o zrušení lustračního zákona ve společnosti nezaznívaly,“ pronesl starosta Ladislav Chlupáč směrem k lidem, mezi nimiž nechyběli ani zástupci Konfederace politických vězňů nebo Sdružení Volyňských Čechů.

    V celostátním tisku se v den druhého výročí prezidentova úmrtí objevil výčet míst připomínajících jeho památku. Litoměřický park zde byl zařazen po boku pomníku na Maltě, Georgetownské univerzity ve Washingtonu, Havlova památníku v irském Dublinu, vratislavského rondelu, pařížské knihovny Václava Havla a dalších míst. „Zaznívá, že Václava Havla si lidé váží více v zahraničí, zatímco v Čechách si mnozí drží odstup.  Chci poděkovat za to, že v Litoměřicích tomu tak není,“ uvedl předseda správní rady NF Kalich Alexandr Vondra.

   Na závěr vzpomínkového aktu krátce promluvil i evangelický farář Zdeněk Bárta, stejně jako Vondra nebo Havel bývalý disident a signatář Charty 77.  Připomněl, jak je důležité, aby si i v těžkých dobách lidé uchovali naději, že bude lépe. 

Mgr. Ladislav Chlupáč

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta

Štítky:
tisková zpráva