15. července 2014

Bez peněz na infrastrukturu by nebylo ani peněz pro sport a pro kulturu

Blíží se komunální volby. Je tedy logické, že se objevují nová sdružení či hnutí, kterým je jasné, že to, co se udělalo doposud, je špatně a jedině oni vědí, jak správně dál. Zároveň vytýkají současnému vedení radnice, že pracuje bez koncepce. Proti tomu se však musím důrazně ohradit. Je to přesně naopak. Podařilo se splnit naše priority, tj. nezadlužit město a dát do pořádku infrastrukturu a majetek města, granty podporovat kulturu a sport.

Možná, že se pro většinu našich občanů stala fungující infrastruktura samozřejmostí, ale opak je pravdou. Je spousta měst, která dotace nečerpají a infrastrukturu nebudují, protože následné velmi nepříjemné kontroly z ministerstev, fondů, finančního úřadu a NKÚ jim za to prostě nestojí. Já jsem sice trochu zešedivěl, ale zase se máme čím pochlubit.

Připomenu pár projektů, ke kterým by si naše město bez dotací nepomohlo:

25 bytových jednotek V Lukách, školní jídelna, sběrný dvůr, odbahnění 6 rybníků, dům s pečovatelskou službou, vestavba půdních bytů, zateplení mateřských škol, základní školy a základní školy umělecké, multifunkční centrum, tepelná čerpadla v domě dětí a mládeže a domově pro seniory, revitalizace přírodního parku Bažantnice, městských lesů, cisternová automobilová stříkačka pro SDH, digitalizace městského kina či obnova drobných sakrálních staveb a památkově chráněných objektů. Při tom všem samozřejmě musí zbýt i na běžnou údržbu místních komunikací, chodníků a hlavně na provoz zařízení, kterých je město zřizovatelem. Nemůžeme zavřít školky, školy ani domov pro seniory či sportovní halu. Kritické hlasy říkají, že radnice málo podporuje sport a kulturu. Je třeba si uvědomit, že sport i kultura jsou nadstavbou. Přesto je Město Heřmanův Městec již třetím rokem největším sponzorem oddílu kopané (200.000 Kč) i dalších. Ano, město potřebuje aktivní občany a mělo by se snažit vytvářet jim podmínky pro jejich zájmovou činnost (viz rodičovské centrum Radovánek). A myslím si, že to naše město činí. Kdyby každé město čerpalo dotace jako Heřmanův Městec, v Bruselu by neležel takový balík nevyčerpaných finančních prostředků určený pro naši republiku.

Je třeba si také uvědomit, že radnice není firma a její rozhodování se musí řídit i zákonem o obcích a předpisy s ním souvisejícími, což některá rozhodnutí výrazně brzdí.

Ing. Aleš Jiroutek

člen místní rady
člen strany
člen oblastní rady
starosta

Štítky:
tisková zpráva