4. září 2012

Proč město netlačí na Synthesii?

V úterý 21.8.2012 došlo v areálu akciové společnosti Synthesia Semtín k výbuchu zásobníků nitroglycerinu.

V úterý 21.8.2012 došlo v areálu akciové společnosti Synthesia Semtín k výbuchu zásobníků nitroglycerinu. Podle zprávy vyšetřovací komise byla příčinou technická závada filtrovacího zařízení.

Následný oranžový opar se přesunul nad město a začal se snášet na naše hlavy. Nejednalo se přitom o první podobnou událost. Podobná událost se odehrála pouhý den před výše zmíněnou událostí a další v roce 2010.

Z úst mluvčí Synthesie jsme se ale dozvěděli, že nejde o nic zásadního. Zajímavý postřeh od jedné z firem pana Babiše, který se sám chce ucházet v politice o přízeň občanů. Co je však v této věci skutečně zarážející, je přístup vedení našeho města.

Reakce se postupně vyvíjela od pochval za dobrý postup chemičky až po údiv koaličních zastupitelů, proč Synthesia nezmění technologii. Dozvěděli jsme se tak, že je to jednoduché a že chtějí v Pardubicích čistší životní prostředí pro své děti. Tím ovšem reakce města na tuto událost skončila, protože sociální demokraté raději o tématu mlčí úplně.

Proč ale vedení města netlačí na Synthesii, aby podnik přistoupil k některým technologickým změnám?

Jde sice o soukromou firmu a kompetence města jsou v tomto směru omezené, ale zkušenosti z jiných měst hovoří o tom, že lze dosáhnout důležitých změn. Příkladem můžou být zkušenosti z Ústí nad Labem, kde se intenzivní tlak na chemické podniky vyplácí a městu se tím podařilo zrušit nebo výrazně omezit nejškodlivější provozy.

Veškeré kroky můžou Pardubice koordinovat s Krajským úřadem a Českou inspekcí životního prostředí. To by ovšem muselo vedení naší radnice projevit alespoň trochu skutečné snahy.

 

Jan Matějek

člen komise pro životní prostředí