26. května 2016

Pochvala

Po mém posledním článku mi maminka řekla, “Musíš někdy taky pochválit !“, tak já to zkusím.

 Chtěla bych pochválit to vedení města, které založilo sběrný dvůr Tsm. Jestli si vzpomenete, tak se nám moc nelíbilo, když se nám přestěhoval z areálu pivovaru v centru města do podnádraží. Ale teď je to skvěle fungující zařízení, kam občané svážejí obrovská množství materiálů, ať už biologického – trávu, větve atd., nebo starého elektra, nábytku, koberců, prostě vše, co bychom bez této instituce jen těžko likvidovali. Děkuji všem občanům, kteří zodpovědně třídí odpad a šetří naši přírodu. Najdou se i tací, kterým to ještě nedošlo a ihned po svozu popelnic naplní tu svoji až po okraj a obloží ji hračkami, sušáky na prádlo, taškami s plasty atd. Proč jim to Tsm odvezou? Jak k tomu přijdeme my, co třídíme? Možná by mohli preventisté, nebo strážníci ve svých rajonech tento nešvar monitorovat a tyto občany upozornit, případně by se jim svoz prodražil. Vždyť to jsou stále ti stejní.

Pak bych chtěla pochválit to vedení města, které se zasloužilo o kruhové objezdy s motivy zvířat z našeho Safari. Vzpomínáte na ucpané nábřeží od jednoho mostu k druhému, nebo kolony od mlíkárny a náměstí? A to bylo aut polovina než nyní.  Chválím i za rekonstrukci náměstí, je krásné. Viz reklama v televizi na vodu. Až tehdy jsem si to uvědomila. Ne všechno je ideální. Ale když budeme všichni používat parkovací místa po nezbytnou dobu k nákupu nebo občerstvení, nebo se projdeme do centra pěšky? A když zlevní pronájmy pro zahrádky s občerstvením, věřím že i ty přibydou.

Ráda bych pochválila i současné vedení města, až se jim podaří dostat návštěvníky ZOO do centra, jak slibovali. Třeba umístěním šipek na informačních tabulích směr centrum, třeba zřízením kyvadlové dopravy od Safari do centra a ne komplikovat dopravu jednosměrkami a v nich sebevražednými cyklisty. My místní musíme cestu městem plánovat, cizí raději po návštěvě ZOO prchají pryč.

Od podzimu čekám na změnu dopravní značky před bývalou autobusovou zastávkou U smrku ze Zákazu vjezdu, na Přikázaný směr jízdy pro odbočení vpravo na most. Pan starosta tehdy avizovat, že k tomu dojde.  Bude to rok.

Tak maminko, snad jsem byla pozitivní a chválila jsem.     


Kandidátka do krajských voleb Královéhradeckého kraje na 37. místě. 

Libuše Vonková

členka místní rady