24. listopadu 2016

Na selhání Ministerstva pro místní rozvoj doplácíme všichni

(www.ods.cz) Úterním rozhodnutím antimonopolní úřad zakázal používat národní elektronický nástroj (NEN) a uložil Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) půlmiliónovou pokutu za zcela flagrantní obcházení zákona o veřejných zakázkách, které dosahuje nejzávažnějšího stupně intenzity porušení zákona.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže může nejen ohrozit oprávněnost čerpání cca 700 miliónů korun, které byly již na vytvoření zatím naštěstí téměř nepoužívaného softwaru z evropských fondů využity, nýbrž bohužel zároveň i velmi oslabuje důvěryhodnost a autoritu MMR jako gestora a hlavního tvůrce zákona o zadávání veřejných zakázek. V okamžiku, kdy flagrantně poruší zákon jeho gestor, tvůrce a předkladatel v jedné osobě, lze jen stěží očekávat, že se situace v oblasti veřejných zakázek zlepší. Pokud MMR chce opravdu zajistit zlepšení dodržování zákona a pravidel při zadávání veřejných zakázek, první nutnou podmínkou pro to, aby bylo úspěšné, je, že samo se tak bude chovat,“ okomentoval selhání MMR místopředseda ODS Miloš Vystrčil, který je členem senátního Výboru pro územní rozvoj.
RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany