30. října 2019

Budeme mít na Praze 14 kromě stovek dalších bezdomovců také kompostárnu?

(Čtrnáctka)

Pražská magistrátní koalice si pravděpodobně oblíbila Prahu 14 k uskutečňování záměrů, o kterých v ostatních částech Prahy nechce nikdo ani slyšet. Do volných bytů na Černém Mostě jsou stále umísťováni bezdomovci. Magistrát dokonce vyzývá radnici Prahy 14 k posílení sociálního odboru alespoň o sedm zaměstnanců, aby byl tento odbor schopen postarat se o bezdomovce, kteří k nám mají být nastěhováni. Zatím je jich pouze 14, ostatní sociálně vyloučení občané na vyřízení přidělení bytu teprve čekají. Celkem se může jednat přibližně o 400 lidí. Na toto téma jsme již několikrát upozorňovali a budeme ho i nadále sledovat. Už teď je bezpečnostní situace v okolí stanice Černý Most alarmující a městská policie tam musí zasahovat i několikrát denně. Naše pozice ve vyjednávání je však velmi slabá, protože byty jsou ve vlastnictví magistrátu, kterému vytváření sociálních ghett v Praze zřejmě nevadí.
Kompostárna
V souladu s novým plánem na řešení odpadů hledá Praha místo na umístění nové kompostárny, kam bude svážen odpad z hnědých popelnic. Ve vlastnictví magistrátu je bohužel pozemek blízko ulice Nedokončená. Sem, zhruba 400 metrů vzdušnou čarou od sídliště Jahodnice, plánuje pražská vládnoucí koalice umístit kompostárnu s roční kapacitou 15 000 tun odpadu.To znamená, že se po vytřídění jiného odpadu, který i v pořádkumilovném Rakousku obyvatelé hází do hnědých kontejnerů na kompost, cca 11 000 tun kompostu opět odveze k finálnímu použití. Velice poučná byla cesta do místní kompostárny v rakouském Wieselburgu. Zastánci umístění kompostárny na Praze 14 nebyli ochotni ani na místě připustit, že kompostárna smrdí (slovo páchne není výstižné), jim dokonce voněla.
V tuto chvíli ještě není o umístění kompostárny definitivně rozhodnuto. Zastupitelé za ODS se budou maximálně snažit všemi argumenty tomuto záměru zabránit. O postupu jednání Vás budeme průběžně informovat i na našich stránkách a věříme, že se nám to s podporou všech občanů, zejména obyvatelů Jahodnice, podaří.

Josef Kutmon

člen místní rady ODS Lehovec - Černý Most
člen oblastní rady ODS Praha 14
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů ODS
předseda klubu zastupitelů za ODS