11. října 2017

Miloš Zeman: Jeho Rusko, naše ostuda

(FORUM 24) Pravidelné podzimní zasedání Rady Evropy ve Štrasburku mělo významný český akcent. Česká republika této instituci právě předsedá a její mandát se chýlí ke konci. Předsedající země se představuje různými akcemi a její vrcholní političtí představitelé jsou do Štrasburku zváni, aby přispěli k diskusi nad současnými problémy.

 
Kolik stojí Krym?
 
Symbolickou tečku za naším předsednictvím udělal český prezident. Jeho vystoupení nebylo prezentací České republiky a její zahraniční politiky, ale zcela nepochopitelně obhajobou ruské vojenské agrese, obhajobou okupace Krymu. Bylo to šokující: prezidentův postoj je v příkrém rozporu se zahraniční politikou naší země, která odsouhlasila protiruské sankce a trvá na nich. Zatímco česká vláda spolu s ostatními demokratickými zeměmi požaduje, aby se Rusko z Ukrajiny stáhlo, prezident naší země na mezinárodním fóru cynicky oznámí, že už se nic vracet nebude. Co bylo ukradeno, to si zloděj má právo nechat. Podle Miloše Zemana by si možná mohla Ukrajina vymínit nějakou kompenzaci. Finanční nebo třeba nějaké suroviny.
 
Václav Havel kontra Miloš Zeman
 
Je dobré vysvětlit, že Rada Evropy je instituce, která vznikla po druhé světové válce a je zaměřena na dodržování lidských práv. Den před vystoupením českého prezidenta v Radě Evropy se ve Štrasburku odehrál slavnostní ceremoniál – udělení Ceny Václava Havla za ochranu lidských práv. Kontrast mezi dvěma porevolučními prezidenty České republiky, prezentovaný v rozmezí pouhých dvaceti čtyř hodin, nemohl být větší. Jeden je symbolem dodržování lidských práv, druhý podporuje ruskou vojenskou agresi a okupaci části Ukrajiny. Sami jsme ve 20. století prošli dvěma okupacemi a dvěma totalitními režimy. Jak ten fašistický s centrem v Berlíně, tak druhý, komunistický, řízený z Moskvy, přinesly našim občanům utrpení a hluboký úpadek morální i hospodářský. Obhajovat po této zkušenosti okupanty, to už je za hranicí představitelného. Miloš Zeman se tak postavil do řady za druhoválečné zrádce a také za soudruhy Bilaka či Jakeše. Stejně jako oni neváhá obětovat pověst naší země, aby se tím zavděčil v Moskvě.
 
Prezidentovi muži
 
Nemá už valný smysl psát o hradním kancléři či o panu Martinovi Nejedlém – hlavním konstruktérovi proruských kroků Miloše Zemana. Ve Štrasburku však na sebe výrazně upozornil další muž: pan Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky. Intenzivně prezidentovi během diskuse napovídal, za „taháky“ mu hlava státu veřejně poděkovala. Nastoupil po Hynkovi Kmoníčkovi, kterému se dosud nepodařilo otevřít dveře Bílého domu pro Miloše Zemana. Po prezidentově štrasburském vystoupení už se velvyslanec Kmoníček snažit nemusí. Amerika je ztracena, pojede se do Ruska.
 
Ještě čtvrt roku
 
Po ruské invazi na Ukrajinu jsem ve sněmovně prosadila usnesení, v němž dolní komora parlamentu ruskou agresi odsuzuje a konstatuje, že okupace Krymu je porušením mezinárodního práva. Toto usnesení platí. Miloš Zeman je prezidentem republiky, která je podle ústavy parlamentní demokracií. Nejsme zemí s prezidentským systémem. Ty tři měsíce to už vydržíme.
 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR