29. června 2015

Dnešní zastupitelstvo města Hradce Králové

Dnešního zasedání zastupitelstva města jsme se zúčastnili v plné sestavě 3 zástupců za ODS. Díky pravidelným setkáním před zastupitelstvem si můžeme jednotlivé body programu ZM probrat a rozdělit si příslušná vystoupení či reakce k důležitým bodům.

Jako zastupitel zodpovědný za územní plán, který byl naprostou většinou všech zastupitelů na dnešním zasedání opětovně zvolen, jsem se v úvodním bloku věnovanému zprávám z komisí a výborů věnoval právě ÚP – územnímu plánu města Hradec Králové.

Práce na ÚP pokračují již 5 let a 4.června tohoto měsíce byl návrh ÚP předán městu, tj. na ÚHA. Nyní probíhá kontrola a připomínky, poté zapracování připomínek, opět kontrola, projednání se zastupiteli a následně, koncem října t.r., s veřejností .

Celý dokument je zpracován pro větší přehled v GIS, výrok čítá cca 130 str., množství výkresů a 500 str. odůvodnění. To jen pro představu.

Mé vystoupení bylo zaměřeno na jednu změnu oproti doposud hájené koncepci. Prý na základě požadavku MD ČR došlo k posunu severní tangenty kolem letiště z návrhového období do výhledu. Tato změna, podle mého názoru, výrazně omezuje rozvoj města severním směrem s snižuje atraktivitu města pro investory. Vždyť právě ODS ve vedení města získala tehdy po dlouhých jednáních letiště do svého majetku. Důvodem byla právě snaha o jeho rozvoj včetně přilehlého okolí. Severní tangenta měla toto území napojit na dálnici, přinést do tohoto území život a měla také odvést velkou část dopravy mimo město.

Chci znát vysvětlení, proč k tomuto kroku došlo, co udělalo vedení města, aby této věci zabránilo a co můžeme – všichni – udělat pro to, aby se tento stav napravil. Podle mého názoru je ještě šance k nápravě.  Vyžaduje  to ale velmi aktivní přístup vedení města, komunikaci a to hlavně ze strany primátora. Společným postupem jsme schopni toto zvládnout.

Oldřich Vlasák, zastupitel za ODS  23.6.2015

                                                       

Ing. Oldřich Vlasák

člen výkonné rady
předseda OS ODS Hradec Králové
zastupitel statutárního města

Štítky:
tisková zpráva