18. března 2014

Výstava k 100. výročí Československých legií v Plzni

S hlavními událostmi spojenými se zahraničními československými vojsky, které významně přispěly k formování českého a slovenského národa a předcházely vzniku československého státu, seznamuje výstava 100 let Československých legií.

V Plzni bude expozice výtvarníků Jana a Sabiny Kratochvilových k vidění ve vstupních prostorách Kulturního domu Peklo od pondělí 24. března.
Výstava 100 let Československých legií, kterou se rozhodl k významnému výročí uspořádat místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák, obsahuje zajímavé informace pro všechny, kteří se s obdobím vzniku první samostatné republiky setkávali jen sporadicky. Podle Oldřicha Vlasáka je toto výročí a jeho připomenutí nezbytné pro další existenci národa a jeho demokratický vývoj. „Jde o významné výročí přesahující hranice České republiky a je podstatné i pro Evropskou unii. Českoslovenští legionáři dobrovolně vstoupili do spojeneckých armád, sváděli tuhé boje a nebáli se zaplatit i cenu nejvyšší za naši svobodu. Jsme jim vděčni za jejich přispění ke vzniku samostatného československého státu a poválečného uspořádání Evropy," dodal Vlasák.
Expozice výtvarníků Jana a Sabiny Kratochvilových z brněnského Muzea českého a slovenského exilu 20. století obsahuje dobové fotografie, dokumenty a zajímavé informace z období vzniku Československých legií.
Poprvé se výstava představila v závěru loňského roku v Evropském parlamentu ve Štrasburku. V České republice se prezentuje v několika městech. Zájem o ni mají i představitelé Slovenské republiky. Do Plzně doputovala z Karlových Varů.
„Je důležité připomínat si zásadní okamžiky historie naší republiky. Legionáři byli po vzniku Československa jakousi oporou mladého státu. Velká část z nich se následně i ve 2. světové válce aktivně účastnila domácího i zahraničního odboje s cílem opětovného osvobození naší země. Mnozí z nich byli zapojeni i v protikomunistickém odboji v letech 1948-1989. Je nezvratným historickým faktem, že na dějinném vývoji Československa se tito muži podíleli velkou měrou, v letech 1914-1920 měrou rozhodující," připomíná plzeňský primátor Martin Baxa, pod jehož záštitou se zde výstava koná.
Výstava k výročí legionářů se v Plzni uskuteční v rámci projektu Evropské hlavní město kultury 2015 a zahájena bude v pondělí 24. března v 18 hodin v Kulturním domě Peklo. Součástí vernisáže je také projekce historického filmového dokumentu. Z Plzně se výstava 3. dubna 2014 přesune do Hradce Králové, dále do Nového Bydžova a Pardubic.

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec EP

Štítky:
tisková zpráva