30. ledna 2023

CNN Prima News: Petr Pavel má šanci spojit českou společnost. Myslím, že se s ním vrátí na Hrad určitá důstojnost. Lidé se za svého prezidenta nebudou stydět, což po zkušenostech z posledních let rozhodně není málo

(CNN Prima News) Mezi výhradami české společnosti vůči nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi se často objevují upozornění na jeho komunistickou minulost. Podle europoslance a disidenta Alexandra Vondry (ODS) však Pavel v uplynulých 33 letech prokázal dostatečnou službu demokracii. Místopředseda ODS ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž zodpovídal otázku, jak by asi osobu Pavla na Pražském hradě vnímal již zesnulý prezident Václav Havel.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Petr Pavel má šanci spojit českou společnost. Myslím, že se s ním vrátí na Hrad určitá důstojnost. Lidé se za svého prezidenta nebudou stydět, což po zkušenostech z posledních let rozhodně není málo. Pavel také prokázal jasnou orientaci na Západ. To obzvlášť během války na Ukrajině považuji za velmi důležité,“ řekl Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zvolení Petra Pavla prezidentem přesto u části společnosti vzbuzuje různé obavy. Některým lidem vadí například jeho komunistická minulost. Podle Vondry, který před rokem 1989 patřil k československému disentu a rovněž podepsal Chartu 77, však Pavel v porevolučních letech prokázal dostatečnou službu demokracii i nezávislé České republice.

Jakožto bývalý blízký spolupracovník a politický poradce Václava Havla je Vondra často tázán, jak by se asi v dané situaci zachoval první český prezident, kdyby byl ještě naživu.

No otázku, zda by Havlovi vadila Pavlova komunistická minulost, Vondra odpověděl následovně: „Myslím, že Václav Havel by asi dokázal Petru Pavlovi odpustit fakt, že se smočil s komunistickým režimem. Havel v tomto ohledu uměl jednat pragmaticky, což dokazuje například jeho spolupráce s Mariánem Čalfou. Havel byl realista, nikoliv fundamentalista.“

Havel již v 90. letech udělil Pavlovi státní vyznamenání za hrdinství, konkrétně za skutky během mírové mise v Jugoslávii. Pavel v letošní prezidentské volbě obdržel 58,32 procenta hlasů. Drtivě tak porazil svého soupeře – šéfa hnutí ANO Andreje Babiše (41,67 %). „Pro Andreje Babiše jde o třetí výraznou volební porážku v řadě. Ukazuje se, že pro většinu společnosti je nepřijatelný,“ míní Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec