13. dubna 2021

Interview ČT24

(ČT 24) Konec Tomáše Petříčka ve funkci ministra zahraničí mě nepřekvapuje, vyzval Jana Hamáčka na souboj a prohrál, řekl v pořadu Interview ČT24 europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra, který také v minulosti šéfoval Černínskému paláci. K současnému dění na Ukrajině řekl, že ruský prezident Vladimir Putin si tak testuje svůj nový americký protějšek, Joea Bidena.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Petříček podle Vondry držel směr české zahraniční politiky, ale zároveň „bruslil“ mezi prezidentem a premiérem. „Ve vládě patřil ke slušným lidem, ale na slušnost se v této vládě moc nehraje a nehrálo.“

Zároveň však místopředseda ODS řekl o Petříčkovi (ČSSD), že patřil k méně výrazným polistopadovým ministrům zahraničí. Připomněl rovněž starší záležitost, kdy se Petříček kriticky vyjádřil na adresu Izraele. Přitom vztah k této zemi je podle Vondry jednou z mála dlouhodobých a všeobecně přijímaných konstant české zahraniční politiky: Izrael je považován nejen za spojence, ale i přítele.

Naopak určitou míru odvahy Petříček prokázal při projednávání výstavby zamýšleného nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, kde se dostal do sporu s prezidentem republiky i s částí vlády.

Zároveň však europoslanec zdůraznil, že Petříčkův pád je primárně dán situací v ČSSD a jejím balancováním na hraně politického přežití. Nedomnívá se, že by za tím stál Petříčkův dlouhodobý kritik, prezident Miloš Zeman. Pro něj je to podle Vondry jen vedlejší bonus.

Váhání Hamáčkova kandidáta na post ministra zahraničí, tedy současného ministra kultury Luboše Zaorálka (ČSSD), europoslanec chápe. „Zaorálek dělá drahoty a zkouší vyjednávat. Je to ostřílený politik a ví, že krok je to kontroverzní u obou ministerstev,“ řekl Vondra. Jana Birkeho (ČSSD), který je Hamáčkův kandidát na ministra kultury, považuje Vondra za typického stranického manažera. Tedy nikoho, komu by kultura byla nějak vlastní.

Putin si testuje, zda má Biden svá silná slova podložena vůlí konat

V pořadu se hovořilo též o rostoucím napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. V úterý pak americký prezident Joe Biden navrhl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi v nadcházejících měsících summit na území třetího státu.

Vondra řekl, že nedokáže posoudit míru existujícho napětí mezi oběma státy, ale v širším mezinárodním kontextu si podle něj Putin nějakým způsobem Bidena testuje. Připomněl i to, že americký prezident mluvil před několika týdny o ruském prezidentovi jako o „zabijákovi“.

„A když padají ostrá slova, tak může být i ve vysoké mezinárodní politice snaha si testovat, do jaké míry jsou tato silná slova podložena i vůlí konat,“ podotl europoslanec. Podle něj je v posledních deseti patnácti letech poměrně častým jevem, že si nastupujícího amerického prezidente testují Rusové i Číňané.

Vondra si myslí, že také vzhledem k tomuto napětí je vhodné mít plnohodnotného ministra zahraničí. Domnívá se, že Hamáček by měl vést společně ministerstva vnitra i zahraničí maximálně dva týdny. V této souvislosti však Vondra řekl, že v řadách ČSSD nevidí kromě Zaorálka nikoho jiného, kdo by byl plnohodnotně připraven tuto funkci vykonávat. Zatím tedy hrozí model Karel Havlíček 2, uvedl s odkazem na ministra, který řídí resorty průmyslu i dopravy.

Sputnik V je zřejmě kvalitní, ale jde o výrobní proces

Nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), který nastoupil minulý týden, považuje Vondra za typický případ kariéristy. Soudí, že komunikačně možná bude lepší než jeho předchůdce Jan Blatný, ale start ve funkci (otvírání ekonomiky) měl velmi špatný.

Vondra také zmínil čerstvou diskusi s ředitelkou evropské lékové agentury Emmou Cookovou. Europoslanci se jí hojně ptali, zda by ruská vakcína Sputnik V mohla být schválena do prvního června, ale ona jim odpověděla, že nemůže dát žádný plán. Ani to prý ale nemůže vyloučit, dodal Vondra. On sám by se nechal očkovat vakcínou, která mu umožní cestování, a kterou tedy budou státy uznávat.

Ke Sputniku V doplnil, že došlo ke zgeopolitizování vakcíny, která je podle všeho kvalitní. Jediné pochybnosti jsou nad akurátností výrobního procesu. Předpokládá, že certifikace ruské vakcíny v Evropě bude spojena s její výrobu na evropské půdě, kde už o to například Itálie, Německo či Rakousko projevily zájem.

Celý přepis rozhovoru:

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Ministerstvo zahraničních věcí bude zatím dál řídit šéf resortu vnitra Jan Hamáček. Lubomír Zaorálek zatím na jeho nabídku, aby úřad převzal, nekývnul. Řekl, že má rozdělanou práci v kultuře a taky zásadní výhrady k fungování Černínského paláce. Předseda ČSSD záhy po vystoupení svého spolustraníka zkolaboval a musel zrušit odpolední program. Jak moc je česká zahraniční politika dvojkolejná, jak tvrdí Zaorálek a zasloužil se dnes už bývalý ministr Tomáš Petříček vyhazov z vlády? I na to se zeptám někdejšího šéfa diplomacie
Alexandra Vondry, který je hostem interview ČT24. Dobrý podvečer.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Česko nemá plnohodnotného ministra zahraničí. Je to problém, pane Vondro?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Určitě je to problém. Ale já si myslím, ta vláda se postupně rozkládá a je to jeden z mnoha symptomů, zdaleka ne jediný. Vlastně vidíme, že dokonce jakoby to byla skoro teď praxe 1 ministr 2 ministerstva, už skoro norma kdybych chtěl být jedovatý.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Resort řídí ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček. Jak dlouho je podle vás tahle situace udržitelná i s ohledem na to, jak roste napětí na Ukrajině?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě je to nepřijatelné, neudržitelné, protože zejména ty resorty vnitra a zahraničí se nedají dělat společně déle než prostě několik dnů nebo týden 2. Ta situace samozřejmě si žádá, aby tam byl normální legitimní ministr zahraničí, šéf diplomacie. Zejména s ohledem na to, co jste říkala.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Jaký byl Tomáš Petříček ministr zahraničí? Zasloužil si takhle rychlý odchod z vlády? A on sám říkal, že ani mu ministr Jan Hamáček vlastně neřekl, proč ho odvolává, nikdy mu nic nevytkl. Tak zasloužil si to?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Tak zasloužil si? Politika není za zásluhy. Politika je mocenská záležitost. On vyzval Jana Hamáčka na souboj v ČSSD a ten souboj prostě prohrál, tak upřímně řečeno, mě to samozřejmě nepřekvapuje. Jasně, on myslím v té vládě patřil k takovým těm slušným lidem. Ale myslím, že na slušnost se této vládě moc nehraje a nehrálo. Myslím si, že se snažil držet kontinuitu české zahraniční politiky, to bych mu určitě jako dal v tomto kredit. Z druhé strany v tom prostě bruslil, jak mohl, mezi na jedné straně prezidentem a na druhé straně premiérem. Koneckonců i to, že Luboš Zaorálek se dneska zdráhá tam okamžitě přejít nebo svým způsobem vyjednává a mluví o okleštěném ministerstvu zahraničí věcí, tak i to je vlastně také zase z druhé strany vizitka jeho práce. On držel v podstatě ten směr. To bylo dobré, ale v zásadě si myslím, že patřil spíše k těm méně výrazným ministrům zahraničí, co jsme za těch 30 let měli.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Udělal nějakou fatální chybu pan Petříček?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
To si myslím, že ne. Samozřejmě já jsem třeba dost překvapivě hleděl na to, když někdy před rokem nebo rokem a půl se nějakým způsoben velmi překvapivě kriticky vymezil vůči Izraeli. To jsem jako nechápal, protože v tomto vlastně se odchýlil od něčeho, co už je dneska zahraničně politickou konstantou, že vlastně jsme nejenom jaksi spojenec Izraele a vlastně i přítel svým způsobem a tady on najednou, přestože je to jedna z mála věcí, kde vlastně je kontinuita jak toho dlouhodobého směřování české zahraniční politiky, tak pozice i prezidenta republiky, tak on se tu najednou od toho jaksi odchýlil. To třeba já jsem tehdy i veřejně označil jako chybu. Ale jinak myslím, že žádné velké chyby nedělal.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Je něco, za co byste ho vyloženě pochválil? Něco, co vám udělalo radost, nebo co jste si řekl, ano, tak tohle je sebevědomý ministr zahraničí.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Myslím si, kde on prokázal, bych řekl, určitou mírou odvahy, tak to byla třeba pozice k výstavbě dukovanského jaderného bloku, kde přestože jaksi věděl, že asi bude narážet na Pražském hradě, že bude narážet vlastně i ve významné části své vlády, tak tady měl odvahu projevit pevný postoj.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Myslíte si, že právě na tohle doplatil a na svůj postoj vůči vakcíně Sputnik, anebo že to byla čistě jenom hra Jana Hamáčka? A poté, co se Tomáš Petříček neúspěšně snažil o to, aby vyměnil Jana Hamáčka ve vedení sociální demokracie, tak mu to jeho šéf stranický takhle čistě vrátil, nebo to je kombinace obojího? Tlaku z Hradu, jak tvrdil pan Petříček, i právě té situace z ČSSD?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že primárně je to v souvislosti s vývojem v ČSSD, protože, oni balancují na hraně vůbec politického přežití, balancují na hraně volitelnosti těch pěti procent. A jaksi Tomáši Petříčkovi spíše tleskaly kruhy, které sociální demokracii stejně nevolí. A v tomto ohledu si myslím Jan Hamáček rozhodl před těmi volbami oslovovat více tradiční voliče ČSSD, prostě to risknout tímto způsobem. A zároveň Tomáš Petříček tím, že šel do toho souboje, ve kterém prohrál, a i se myslím jako jasně celkem vymezil proti Janu Hamáčkovi, tak se s tím dalo počítat, že nějaká taková situace nastane. Mě to jako nepřekvapilo. Prostě takhle to v politice je, že když prohrajete volby, tak nějakým způsobem končíte. Koneckonců pokud si vybavuji sám naposledy jako ministr obrany, tak když jsem neuspěl tehdy na podzim v roce 2012 ve volbách, tak jsem ani neusiloval o pozici v ODS. Tak jsem také odstoupil. Dokonce jsem nečekal na… vlastně vláda fungovala dál, ale já jsem z vlastní vůle odstoupil. Čili toho myslím je ta hlavní příčina. To, že to vyhovuje asi prezidentovi Zemanovi, to si myslím, že je nesporně pravda, ale je to spíše, bych řekl, vedlejší bonus pro prezidenta, nežli že by zatím stál přímo nějaký jeho rukopis nebo pokyn vlastně do ČSSD. Takhle já myslím, že to není, že je to spíš vedlejší efekt.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Nepřepočítal se Jan Hamáček? Vy jste říkal, že to je tedy vnitrostranická nějaká záležitost, ale Lubomír Zaorálek mu to moc neulehčil tím dnešním vystoupením. On kritizoval premiéra, kritizoval prezidenta. Myslíte si, že za těchhle okolností je vůbec možné, aby se Lubomír Zaorálek ještě ministrem zahraničí stal? I kdyby si to rozmyslel nakonec a kývnul na to?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Tohle je otázka buď přímo na Luboše Zaorálka, nebo je to otázka na nějakého politického analytika. Já k tomu řeknu vlastně jako politický spíš konkurent toto, že upřímně řečeno, Luboše Zaorálka svým způsobem chápu, že, tak říkajíc, dělá drahoty nebo zkouší o tom vyjednávat. Luboš Zaorálek je zkušený, ostřílený politik a ví, že vlastně ten krok je samozřejmě kontroverzní nejenom z hlediska ministerstva zahraničních věcí, ale i z hlediska ministerstva kultury. Kulturní obec je svérázná všude na světě, myslím si, že v Česku zvlášť. Kulturní obec je zvyklá, že ten ministr, který resort řídí, není prostě jenom standardní politický manažer. Připomeňme si jenom ty vlastně bitvy tehdy, když tam ČSSD nominovala toho pána... jak se jmenoval…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Staněk.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No, tak jak to vlastně nesli, a pro mě vůbec nepřekvapivě, lidi od divadla, od knih a jinak nesmírně kriticky. No a teď, když oni se dozvěděli, že tam má jít Jan Birke, což je takový ten typický stranický manažer, ale v žádném případě člověk, který by implikoval, že kultura je mu nějakým způsobem vlastní, tak to samozřejmě naráží v této obci. A ČSSD, která kdysi byla známa tím, že třeba tohle uměla řešit tím, že tam poslala Pavla Dostála s tou pověstnou šálou, tak tentokrát to má samozřejmě velmi těžké. A Luboš Zaorálek, který sice tu šálu Dostálovskou nemá, ale přece jenom je to aspoň muž, který se snaží působit jako intelektuál, tak v těch lidech má přece jenom větší důvěru než Jan Birke jako takový ten standardní politický manažer. Takže myslím si, že se tady hraje i o tohle, že to Luboš Zaorálek jako velmi dobře ví a že možná chce nějaké věci tam skutečně dokončit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
A věříte mu to, že myslí vážně to své dnešní vystoupení, kdy ono to vypadalo, že je hodně vlastně i dojatý tím, jak se za něj ta kulturní obec postavila. Říkal, že ten resort zahraničí je vykuchaný, že má velký problém s tím, aby tam nastoupil. Je to skutečně tak? Věříte mu to nebo je to nějaká taktika a hra a snaha sociální demokracie nebo Lubomíra Zaorálka vymezit si co nejširší pole působnosti v tom zahraničí?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já mám pocit, že je to obojí. Já jsem to vystoupení viděl. To vystoupení bylo autentické. Máte vlastně v tom opravdu. No ale vlastně ten politik je vždycky silnější, pokud je zároveň autentický. A pomineme-li teda ty řeči na začátku o krysách v kancelářích, což možná nechtěně bylo také docela symbolické, tak já pro něj mám pochopení v tom smyslu, že si i klade podmínky ve vztahu k Černínskému paláci. Přinejmenším. Rozumíte, jednak, on mluvil, pokud si vzpomínám dobře, o dvou věcech. Jednak o řízení té evropské agendy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Ano, ale to už mu Andrej Babiš vzkázal, že to je jeho věc, že to je premiérská záležitost a že tam rozhodně nemíní ustupovat Andrej Babiš.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
To já samozřejmě chápu. Já dokonce osobně si myslím, že ta rada pro všeobecné záležitosti, ty ryze unijní věci dneska mají obrovský přesah vlastně do domácí politiky. Tak vzpomeňme si i, když jsme tohle to diskutovali v době Topolánkovy vlády, jaké bylo napětí třeba kvůli tomu mezi mnou a Karlem Schwarzenbergem, přestože jsme staří kamarádi. Tak já tady si myslím, že to je legitimní mít tuto agendu u premiéra, protože ta jeho koordinační role vlastně k přesahu k té standardní domácí politické agendě je daleko vyšší než u šéfa diplomacie. Ale kde Luboše Zaorálka naprosto stoprocentně chápu, je to, že koordinaci vztahů s Ruskem chce mít v Černínském paláci, protože tam skutečně má tato agenda být a pokud byla částečně vyčleněna na Pražský hrad, tak je to krok, který podle mě je nepřirozený, nepochopitelný a v našemu ústavním rámci i podivný.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Umíte si představit, že by tuhle svoji vlivovou část Pražský hrad opustil jenom proto, že Lubomír Zaorálek řekne, že ji chce mít pod sebou v Černínském paláci, že ta podmínka je splnitelná?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ono fyzicky vlastně tím vyslancem se zvláštním posláním pro Rusko je Rudolf Jindrák, což je dlouholetý český diplomat, kterého všichni známe. Člověk, který je schopný vlastně komunikovat, bych řekl, se všemi relevantními hráči na české politické scéně. Tak je to asi otázka možná nějaké dohody. Já si myslím, že každopádně Luboš Zaorálek je asi pro Pražský hrad jaksi přijatelnější, než byl Tomáš Petříček, kde Miloš Zeman tu animozitu dával najevo dlouhodobě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Když už mluvíme o Rusku, jak myslíte, že bude se vyvíjet situace na Ukrajině? Před chvílí vyšla zpráva, že americký prezident Joe Biden nabídl ruskému prezidentovi Putinovi summit během několika měsíců na půdě třetího státu. Je to snaha o to uklidnění? Věříte tomu, že se to může uklidnit nebo spíš vyeskaluje to napětí a budeme svědky nějakého nového konfliktu?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Jedna věc je ta situace přímo vlastně na těch ukrajinsko-ruských hranicích, situace na Donbase, kde já bych řekl nevím osobně o nic moc víc než to, co můžeme sledovat dneska v médiích a nedokážu přesně do detailu posoudit tu míru napětí, která tam dneska existuje, abych z toho udělal nějaký jaksi přesnější odhad, co se může tam přímo začít dít. A pak je to ale ten širší mezinárodní kontext a tam si myslím, že do nějaké míry to může i zapadat do toho, že si vlastně Vladimír Putin Joe Bidena nějakým způsobem testuje. Vzpomeňme si před několika týdny, jak tu padla určitá ostrá slova. Biden mluvil o Putinovi jako o zabijákovi. No a když padají ostrá slova, tak jaksi může být i v té vysoké mezinárodní politice snaha si jako testovat, do jaké míry jsou taková silná slova jaksi podložena vůlí i konat. To je poměrně častý jev, když nastupuje nový americký prezident, že si ho buď Číňané nebo Rusové testují. To jsme jaksi viděli v těch posledních 10, 15 letech několikrát.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Je to něco, co by mělo zajímat i českou zahraniční politiku, to, co se děje na Ukrajině, nebo bychom měli stát stranou a vůbec se tím nezabývat?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, no tak samozřejmě, že nás to musí zajímat. Za prvé Ukrajina není až tak daleko, jako my tady máme ten luxus, že ještě mezi námi je 1 stát Slovensko, ale ta vzdálenost prostě je krátká. A nepochybně nás nejen musí zajímat, ale je v našem zájmu, bych řekl, vitálním zájmu, aby Ukrajina obhájila svou samostatnost, svou nezávislost.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Do jaké míry může komplikovat ten český postoj dvojkolejnost české zahraniční politiky, protože tady je vidět, že nějakou zahraniční politiku dělá vláda, nějakou ministr zahraničí a nějakou Hrad.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že tady je-li nějaký rozdíl, jak je to mezi Hradem a vládou, kdy prezident dlouhodobě vykazuje takovou jaksi větší míru tolerance ve vztahu k té putinovské asertivitě, což já si myslím, že je samozřejmě špatně, že ale rozhodující je tady hlas vlády. A z tohohle hlediska, jak už vy jste i vlastně kladla úplně tu otázku na začátek, je samozřejmě důležité, aby byla osoba ministra zahraničí a aby ta osoba se té své zodpovědnosti plnohodnotně věnovala. To je nesporně důležité.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Kdybyste si měl tipnout, tak bude Lubomír Zaorálek příštím ministrem zahraničí nebo ne?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já stále mám ještě dojem, že on jaksi vyjednává o tom, aby tu pozici tam měl lepší, aby to ministerstvo nebylo tak, jak on říká, vykuchané. I když je tedy s podivem, že vlastně on, když mluví o vykuchanosti, tak kdo za tu vykuchanost může? Jeho předchůdce, protože to dopustil, pak bych řekl v tom širším smyslu bohužel sociální demokraté.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Mluvil ještě o Martinu Stropnickém, že už za něj to začalo, to kuchání.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ale tak já myslím, že začalo za Kavana. Kdysi bylo dávno takový dobrý zvyk, že ministerstvo zahraničí bylo pojímáno trochu jinak než ta ostatní ministerstva, nebylo tolik politizovaný. Prostě za nás, ještě když jsme tam byli s Zielencem, přece jenom to těžiště byli prostě diplomaté, odborníci. A někdy za Kavana a pak mohutně za dalších, bych řekl, politiků ČSSD, včetně Luboše Zaorálka. V tomhle myslím Martinu Stropnickému bych toto zrovna nevyčítal. Ale sociální demokraté, protože oni měli jedno společné, jak Kavan, tak pak zejména Zaorálek i Petříček měli poměrně slabou pozici v ČSSD. Aby si ji posílili, tak ji začali zaplevelovat sociálními demokraty, prostě politickými jmenovačkami nejenom na místa náměstků, ale i dál a i to, bych řekl, bylo součástí toho vykuchávání, kdy dneska sklízíme ty následky, že ten úřad už prostě nemá tak silnou pověst, jako ji v minulosti míval. Čili...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
A má Jan Hamáček kam sáhnout? Kdyby Lubomír Zaorálek odmítl, tak vidíte někoho v sociální demokracii, kdo by mohl být plnohodnotným členem vlády, ministrem zahraniční, u kterého byste si řekl, ano, tak tohle je vlastně správná volba. Je někdo takový?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No já jsem si sám tuhle otázku položil už dneska dříve a odpověď jsem na ni nenašel. O žádném člověku, který by byl plnohodnotně připraven dělat tuto funkci nevím teda v ČSSD.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Navíc do voleb zbývá půl roku, takže je to mise na několik měsíců. Je někdo schopný, kdo by nastoupil do toho resortu, aniž by znal problematiku zahraniční politiky, aby to fungovalo, nebo to opravdu musí být někdo se znalostí prostředí?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Musí to být někdo nejenom se znalostí toho prostředí, musí to být někdo komunikačně zdatný, kdo ovládá dobře aspoň 1 světový jazyk, a to já u těch strejců skutečně moc tam jako nevidím. To myslím, že v takovém případě to spíš prostě budeme mít model Karel Havlíček číslo 2, že Jan Hamáček by prostě dělal oboje, protože on se anglicky dobře domluví.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Kromě ministra zahraničí skončil taky ministr zdravotnictví. Byla výměna Jana Blatného namístě podle vás?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že to je podobný příklad jako u toho Tomáše Petříčka. Vlastně slušný politik, slušný člověk, který vlastně nebyl úplně politik. Myslím. On to asi vzal jako lékař, který chtěl zemi v těžké situaci pomoct. Myslím si, že v tom hodně bruslil. Zejména ta komunikace byla často chaotická. Ale nemyslím si, že ta výměna by teď byla k něčemu lepšímu. Vnutil se tam Petr Arenberger, což bych řekl je takový typický příklad kariéristy, který myslím bude ještě chtít si tam jaksi...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Ale je to taky lékař a možná má podobné pohnutky jako měl Jan Blatný, že chce téhle zemi pomoct?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já tomu nevěřím. Tady tomu nevěřím. Já si myslím, že může mít různé pohnutky. V Evropské unii kupříkladu budou v rámci těch budoucích rozpočtové periody hodně peněz na výzkum rakoviny, tak myslím, že tady tímhle způsobem asi jeho úvahy směřují. Myslím si, že je to jako jinak člověk… než pan ministr Blatný. Ale neznamená to, že... Jako samozřejmě on jako možná komunikačně to prostě zvládne jinak, lépe, i když teda pochybuju o tom, protože ten start, to, jak prostě nemohli, neuměli se ani domluvit na to otvírání, jakým způsobem popravovali ty děti sportující teď v těch prvních dnech, tak si myslím, že ten start je prostě velmi špatný.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Premiér tvrdí, že Jana Blatného nechal odvolat, protože se spolu neshodli na dalším fungování ministerstva. Prezident při jmenování nového ministra ale mluvil hlavně o ruské vakcíně Sputnik V. Vy jste členem Evropského
parlamentu, tušíte za jak dlouho by mohla Evropská léková agentura rozhodnout o žádosti na předběžnou registraci Sputniku V?

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem shodou okolností dneska strávil hodinu na videopřenosu z takzvané kontaktní skupiny pro vakcíny, kde já jsem vlastně jeden ze dvou Čechů jako stálý člen této skupiny. A zrovna jsme to tam dnes diskutovali. Byla to otázka, která padala několikrát. Velmi intenzivně se na to ptali zejména Němci, protože...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
A padla nějaká odpověď?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No byla tam Ema Cooke, ředitelka Emy a ona samozřejmě nemůže předjímat proces, který je nezávislý, kde rozhoduje především věda a méně politika. Ale v zásadě ty otázky padaly na to, zda bude ten Sputnik certifikován někdy do léta. Padalo tam konkrétní datum třeba 1. června. A ona říkala, že jaksi nemůže dát žádný časový plán v tomto, ale že to nelze vyloučit, že tomu tak to bude. Tak to byla ta její asi nejkonkrétnější odpověď.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Vy byste se nechal Sputnikem naočkovat i bez registrace Evropské lékové agentury nebo ne?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Má práce přímo jaksi souvisí s testováním, čili já zatím očkován jsem nebyl, protože mi letos teprve bude 60, takže nepřišel jsem na řadu ani tady doma ani v Evropském
parlamentu, kde se očkuje taky. Ale až přijdu na řadu, tak samozřejmě budu chtít být očkován vakcínou, která mi to cestování umožní. Čili bude-li ten zelený covidový pas jako prostředek, tak potřebuju mít vakcínu, kterou budou ty státy jednotlivé uznávat, tak abych mohl cestovat v Evropě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Takže bez registrace Sputnikem se testovat nenecháte, bez evropské registrace.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě pokud... Ale z druhé strany, musím se přiznat k jedné věci. Na rozdíl od těch klíčových strategických otázek, jako je Huawei v těch sítích páté generace, jako je konstrukce jaderné elektrárny, tak si myslím, že to geopolitizování té vakcíny, která podle všeho je kvalitní a jediné ty obavy jsou nad akurátností vlastně toho výrobního procesu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
To je dost zásadní a podstatná věc možná.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ano, málokdo má jistotu, že když vlastně sériově to bude vyráběno v Rusku, že tam nějaký dělník ožralý vodkou se do toho třeba nevymočí nebo něco takového. To nechci teď parodovat. Tak myslím si, že to. Vlastně my jsme o tom dneska mluvili a jak Evropská komise, tak i EMA vlastně to posuzují právě společně s tím, že by to mělo být vyráběno na evropské půdě. A dneska vlastně ty dohody o licenci už jsou s firmami v Německu, v Itálii, v Rakousku, možná i ve Francii. Čili ten Sputnik, který bude certifikován v Evropské unii, myslím, bude certifikován tak, že to bude provázáno s výrobou na území EU.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka ČT:
Pane Vondro, děkuju vám za váš čas pro Interview ČT24. Hezký večer a na shledanou.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou, děkuji za pozvání.


 

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec