25. března 2021

Události, komentáře: Evropský boj o vakcíny

(ČT 24) Měla by Evropa zastavit vývoz vakcín? Zvítězí národní zájmy, nebo rovný přístup ke všem? Propukla vakcinační válka? Hlavní téma unijního summitu, který začal ve čtvrtek. Téma Událostí, komentářů pro europoslance Alexandra Vondrou /ODS/ a Luďkem Niedermayerem /TOP 09/.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na Č24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Děkuji oběma našim zpravodajům za úvod, které střídají 2 europoslanci, je to
Alexandr Vondra z ODS a Luděk Niedermayer z TOP 09. Dobrý večer, pánové.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Dobrý večer.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o rozdělování vakcín, jak jsme slyšeli i od našich zpravodajů, je to tedy pěkná tahanice. Já bych začala tím, co řekl britský premiér Boris Johnson. On řekl, že jeho země očkuje rychle díky chamtivosti a kapitalismu. Já vím, že on později těch svých slov litoval, ale řekněte mi a řekněte mi to upřímně, neměl vlastně pravdu, že pokud chceme naočkovat obyvatele, tak se musíme chovat jako sobci a hamouni? Pane Vondro, prosím.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Děkuju. No v té zkratce v zásadě ano, ještě by se dalo dodat, že to je demokraticky volený politik ve Velké Británii, nikoliv v Evropské unii. A když jde o ty lidské životy a zdraví, tak samozřejmě ti doma mají přednost. Britové mají navíc tu výhodu, že si to šetřili ve smlouvě s AstrouZenecou, čili oni v podstatě postupují i podle práva. A Evropská komise tady bohužel sklízí plody toho, že nakupovala pomalu, pozdě a špatně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Niedermayere, solidarita, anebo trochu toho sobectví?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Já si myslím, že nežijeme v době nějakého dickensovského kapitalismu. A zejména v té pandemii jsme všichni na jedné lodi. Takže myslím si, že hlavně bychom měli dodržovat právní principy, a to znamená, že když někdo se zaváže, že bude dodávat vakcínu, tak by ji prostě měl dodávat. A musíme si také uvědomit, že pokud budou země na světě, a to se netýká Evropy ani Británie, které se zavčas nedostanou k vakcíně, tak se tam ta pandemie bude strašně rychle šířit a budou vznikat mutace. A nedej bože některé z těch mutací můžou být rezistentní vůči těm vakcínám. Čili ano, samozřejmě ...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale, pane Niedermayere, vyloženě laickým pohledem, ta vakcína pochází z unijních továren, ale míří nejprve do Ameriky, pak míří do Velké Británie, která se s EU rozešla, a já se ptám, jestli je to fér, protože mám jako Evropanům se to třeba nelíbí.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Já si myslím, že to fér není, to, co udělala AstraZeneca a jiná situace je firmy Pfizer, která plní veškeré závazky vůči Evropské unii, a to znamená, že by vlastně měla mít právo to, co vyrobí nad ty závazky, nad ty smlouvy, vyveze. Ale to, co provádí AstraZeneca, je naprosto nepřijatelné a myslím si, že bohužel tedy a nejsem z toho vůbec rád, ta úvaha o nějakém zákazu exportu je na místě. Evropská komise to chtěla řešit nějakým měkkým mechanismem s tím, že bude monitorovat ty vývozy, a právě bude dohlížet na to, aby závazky vůči Evropanům ty firmy dodržovaly, ale ukazuje se, že vůči AstraZeneca to nefunguje. Čili je to sice strašně těžká volba přistoupit k tak drakonickým opatřením, ale uvědomme si, že něco takového udělaly Spojené státy, udělala to třeba Indie a Britové to udělali nějakou jinou formou, ale ten výsledek je zcela stejný. A na rozdíl od pana Vondry já si nejsem jistý tím, že máme horší smlouvu s AstrouZenecou, jenomže v této chvíli nám to nepomůže. Soudní spor nám ty vakcíny nedodá, čili pokud ta firma je prostě do Evropy nepřiveze, tak my se k nim nedostaneme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, vy jste napsal, že vám vadí to výlučné posuzování vakcín skrze geopolitiku, teď cituju: „Takovéto evropskou vždycky, Sputnik nikdy, ukazuje jen naši slabost.“ A mě zajímá především to, jestli se má certifikací Sputniku zabývat SÚKL nezávisle na evropském lékovém úřadu a pak mě zajímá ještě 1 věc a vaše upřímná odpověď na to, zda byste neutekl z ordinace, kdybyste se chtěl nechat naočkovat a lékař by držel injekci, na které by, ve které by právě Sputnik V?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, no tak samozřejmě, moje práce se pohybuje mezi Prahou, Bruselem a dalšími státy. Čili já musím cestovat. Koneckonců dneska jsme tam hlasovali o zrychlené proceduře ke COVID pasu, čili já budu určitě chtít mít vakcínu, která mi umožní mít ten COVID pas, jinak bych nemohl jezdit ani do práce. A Sputnik v zásadě, já jsem členem té kontaktní skupiny k vakcínám v Evropském
parlamentu, my jsme to tam probírali tento týden. Sputnik vlastně tou certifikací prochází, dneska už ve třech státech západní Evropy v Německu, ve Francii a v Itálii je domluvená jeho licenční výroba. Čili dneska už tyhle debaty jsou vlastně tady pouze akademické. Já jsem jenom říkal, že se mi trošku příčí jakoby to geopolitizování toho, co se vlastně týká lidských životů a zdraví. Ale ještě zpátky k tomu sobectví vlastně. Já si samozřejmě umím představit, že by se Evropská komise měla také chovat trošku v tomto sobecky, ale koneckonců ten tlak těch velkých států, které mají obrovské problémy s tím, jako Německo nebo Francie, k tomu dneska směřuje, ale Evropská komise se tomu zákazu exportu z Evropy brání z jednoho důvodu, že tam, kde se ty vakcíny dneska vyrábí primárně, což jsou takové ty země jako Holandsko, Belgie, tak oni zase závisí na stovkách subdodavatelů. Dneska je to prostě celé v tom globálním řetězci a samozřejmě každý takový zákaz, pokud nemáte těch vakcín jako dost už vyrobených, tak je dvousečnou zbraní, protože se to pak může obrátit v tom, že sice zakážeme vývoz z Evropské unie třeba do Velké Británie nebo kam, do Ameriky nebo jinam, a pak se vám to vrátí tak, že vlastně najednou vám zastaví jiní dodávky lipidů, dodávky dalších důležitých komponent do té vakcíny, anebo koneckonců i těch obalových materiálů, kterých se také nedostává, protože tam závisí Evropa totálně na Asii.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Niedermayere, vy jste napsal, že, cituji: „Ve hře o vakcíny nehraje Evropa se zrovna silnými kartami.“ Tak mě jen zajímá, jak jste to přesně myslel a řekněte mi, jak by to vypadalo, kdybychom v ruce drželi ty silnější karty?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Ze dvou důvodů, je něco jiného sehnat vakcíny pro 450 000 000 a třeba pro 10 000 000 nebo pro 50 000 000, to je první logická nevýhoda. A další problém, který není úplně jednoduchý, kromě toho, co, myslím, velmi správně zmínil Saša Vondra, to znamená, že ta výroba vakcín je opravdu v případě Evropy více globální, než by se na první pohled zdálo, tak ten druhý problém je, že vlastně 3 vakcíny, které tady máme schválené, 2 jsou vyráběné americkou firmou a jedna z nich britskou firmou. To znamená, že ten tlak, který by vyvíjela vláda nebo Evropská komise na ty firmy, se vlastně může obrátit do určité tenze mezi Evropou a těmi zeměmi, odkud ty firmy přicházejí. Takže opravdu si tady nestojíme úplně nejlépe. Na jednu stranu my máme produkční kapacity, protože těch vakcín už, tuším, v Evropě bylo vyrobeno víc než 100 000 000, čili to je jako úctyhodné číslo. Je to možná někde jedna čtvrtina, jedna pětina té celkové výroby, ale na druhé straně ty firmy prostě jsou firmy zahraniční a zároveň my těch vakcín prostě potřebujeme obrovské množství.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jen stručně na závěr, pane Vondro, jak to tedy nakonec, myslíte, dopadne s tím rozdělování dávek vakcíny? Rovnoměrně nebo tak, aby se zmenšily ty rozdíly mezi členskými státy, i když, jak jsme slyšeli od Lukáše Dolanského, se tvrdí na půdě Evropské unie, že až tak velké rozdíly tedy nejsou a dostane se na nás všechny?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No ty rozdíly jsou, dokonce v českém případě se teď ukázalo ještě daleko větší, než si kancléř Kurz myslel no. Já samozřejmě chápu, že Andrej Babiš se chytil té pomocné ruky rakouského kancléře, ale tu další ohromnou chybu udělala česká vláda, když jich objednala prostě zoufale málo a teď v tom nedostatku, kdy je obrovský převis poptávky nad nabídkou v celé Evropské unii, tak si myslím, že kromě těch symbolických gest, že sem občas, když tady bude těžce, pošle někdo třeba 10, 15 000 ampulí, takže asi nějakých velkých jako počinů se tady v tomhle nedočkáme. Je prostě třeba rychle zvyšovat ty produkční kapacity všude, kde to jde a zároveň se poučit pro příště, protože ten důvod, proč se to vlastně vyrábí především americké firmy, a ne evropské, je ten, že Spojené státy do toho nasypaly, do toho vývoje výzkumu daleko víc peněz, 18 miliard dolarů. Vlastně z Evropské unie z toho fondu Horizont šla jenom necelá jako nějaká miliarda.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Plus se poskládaly ještě asi 1,5 miliardy členské státy, ale to je strašně málo, příště to musí být jinak.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano, pane Niedermayere, co vy na to? Jaké je vaše reakce, na koho se dostane, na koho už ne?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Bohužel Česká republika je znevýhodněna, protože vláda udělala naprosto nepochopitelné rozhodnutí, že objednala těch vakcín méně, a přitom lidi ve vládě museli vědět, jaký je ten výpočtový algoritmus, čili to se s námi bude vést. Bohužel, pokud ostatní země neudělají nějaké velké velkorysé gesto a těmhle zemím, které svoji vlastní chybou dostávají vakcín méně, nepomohou, tak to znamená, že to proočkování u nás bude trvat déle, což je samozřejmě strašně špatná zpráva, protože česká země je nejvíce postiženou zemí pandemií v Evropské unii a jednou z nejvíc na světě, čili právě my bychom potřebovali co nejrychleji očkovat. A nejsem si opravdu jistý, jak se tady z této situace dostane. Pro mě je to naprosto nepochopitelné, že k něčemu takovému došlo a je to prostě pokračování té naší pandemické tragédie, bohužel.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Říkají europoslanci
Alexandr Vondra a Luděk Niedermayer. Moc vám oběma děkuju. Dobrou noc.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Na shledanou.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme, dobrou noc.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec