6. září 2021

SPOLU zve na Cesty české státnosti

(www.ods.cz/region.stredocesky) Středočeští kandidáti koalice SPOLU, tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, se zítra vydávají na Cesty české státnosti. Série 6 pěších a jedné cyklistické výpravy zamíří na zásadní místa české a evropské historie.

„Chceme si těmito procházkami cestou po místech, kterými procházely dějiny, připomenout ideály stojící u vzniku české státnosti. Není to od nás žádné národovectví, snaha ukazovat, že bychom si jako Češi mohli vystačit sami. Naopak, pro formování současné politiky a dobré budoucnosti se chceme inspirovat nejlepšími počiny a ideály významných osobností české historie. Lidí odvážných a otevřených, nikoli ustrašených a spokojených ve své uzavřenosti,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Hlásit se s hrdostí k vlastnímu národu se dnes moc nenosí, snad vyjma okamžiků sportovních úspěchů našich reprezentací. Na samotný koncept národního státu je vyvíjen politický tlak, přestože svobodná, dobrovolná spolupráce suverénních států je podle mého jedinou zárukou stabilního mezinárodního řádu. Občan České republiky může být na svou vlast, její historii, kulturu, hodnoty a osobnosti, které ji utvářely, právem hrdý. Náš národ není umělý, bez kořenů a bez historie. A právě to chceme ukázat prostřednictvím našich cest české státnosti. Je to způsob, jak naši národní kontinuitu udržet a posilovat národní uvědomění, které nás může ochránit před vykořeněním a nebezpečnou atomizací společnosti, což si nikdo z nás nepřeje,“ říká lídr kandidátky SPOLU za ODS Jan Skopeček.

„Moderní vlastenectví má daleko od nacionalismu, tedy od povyšování jednoho národa nad druhým. Vlastenectví, kterého je v 21. století třeba, je vlastenectví zemské. Znamená to cítit někde hluboko v sobě odpovědnost za kus země, kterou vnímáme jako náš domov. Od nerostného bohatství, přes vodní prameny a řeky a celou rozmanitost živé přírody. Moderní vlastenectví si váží děl architektury a umění od těch nejstarších po moderní a chápe hodnotu duchovní kultury od jazyka k vědě, víře až ideálům lidství, které jsou reprezentovány velkými osobnostmi našich dějin. To vše je třeba chránit pro nás, naše potomky a pro celou Evropu, “ doplňuje iniciátorka akce a kandidátka koalice SPOLU za KDU-ČSL Nina Nováková.

Kandidáti SPOLU se s každým, kdo se bude chtít přidat, podívají ke kostelu sv. Klementa na Levém Hradci, nejstaršího křesťanského kostelu v Čechách, na Svatou Horu u Příbrami, která je poutním místem a významným barokním areálem s původně gotickým kostelem Nanebevzetí Panny Marie, k lánskému hrobu Tomáše Garrigue Masaryka, prvního prezidenta Československé republiky, do obce Tetín, místa spojeného s pobytem a mučednickou smrtí sv. Ludmily, a do Staré Boleslavi ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie a kostelu sv. Václava, kde byl tento český světec roku 935 zavražděn.